Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Nezdařilo se přistoupit k OS  (Přečteno 5518 krát)

elzas

• Návštěvník
Nezdařilo se přistoupit k OS
« kdy: 13 Února 2016, 05:02:24 »
Zdravím,
po instalaci Ubuntu nevidím disk s Win10, píše mi to tuto hlášku:

Error mounting /dev/sda5 at /media/radek/OS: Command-line `mount -t "ntfs" -o "uhelper=udisks2,nodev,nosuid,uid=1000,gid=1000,dmask=0077,fmask=0177" "/dev/sda5" "/media/radek/OS"' exited with non-zero exit status 14: Windows is hibernated, refused to mount.
Failed to mount '/dev/sda5': Operation not permitted
The NTFS partition is in an unsafe state. Please resume and shutdown
Windows fully (no hibernation or fast restarting), or mount the volume
read-only with the 'ro' mount option.

Předem dodávám, že samozřejmě mám Win normálně naplno vypnuté, také mám vypnuté rychlé spouštění Win.

Děkuji za pomoc.

Cuore

• Závislák
Re:Nezdařilo se přistoupit k OS
« Odpověď #1 kdy: 13 Února 2016, 08:11:37 »
nemáš
Citace
Windows is hibernated, refused to mount.

elzas

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 13 Února 2016, 08:53:26 »
Tak právě proto píši sem, jestli mi někdo neporadí. Ve Windovs jsem v napájení povypínal co se dalo a přesto se stále tváří, že jsou jenom uspaný...

Ventero

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 13 Února 2016, 08:59:35 »
Opravdu zkontrolované všechny možnosti ohledně vypnutí? Nastavit tlačítka napájení, pokročilá správa napájení atd. ? Je to tam v několika rovinách ...
« Poslední změna: 13 Února 2016, 09:03:00 od Tracer »
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

elzas

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 13 Února 2016, 09:37:14 »
Ano, prolezl jsem naprosto všechno a jsem bezradný. Win prostě nejdou odstřelit. Mám ještě jeden náhradní disk s čistými instalacemi win+lin a tam jede všechno ok...

Ventero

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 13 Února 2016, 10:32:12 »
Vzpominam si, ze se mi to uz jednou stalo - taky vsechno spravne a nic, ale uz si nevzpominam, jak jsem to vyresil ... 

Zkus to ne z vypnuti, ale z restartu z W10 jdi pak do Ubuntu- co to udela?
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

elzas

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 13 Února 2016, 15:14:19 »
Vypnutí i restart, zkoušel jsem to 100x jinak a pořád nic...
Tak kdyby sis vzpomněl, bylo by to fajn...

juwa2

• Závislák
« Odpověď #7 kdy: 13 Února 2016, 15:31:23 »
Vypni to natvrdo (ano, podrž tlačítko).

elzas

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 13 Února 2016, 15:50:07 »
Chlapi, fakt bych to sem nepsal, kdybych nezkusil všechno, tedy i vypnutí natvrdo. Poslední co mě napadá je vyrvat baterku, jenomže to musím NTB rozšroubovat a to se mi moc nechce, jsou tam plastový pacičky a už mi při výměně HDD trochu popraskaly. Navíc to asi stejně nepomůže, protože to dělá i potom, co jsem měl disk venku...

juwa2

• Závislák
« Odpověď #9 kdy: 13 Února 2016, 15:58:59 »
Počkej ty mě nerozumíš. Pokud jenom podržíš tlačítko, tak to zase jenom normálně vypneš.
Musíš restartovat, a když začne systém nabíhat, podržet to tlačítko...

elzas

• Návštěvník
« Odpověď #10 kdy: 13 Února 2016, 16:20:01 »
Tak jsem to teď taky zkusil - několikrát, nic nepomáhá.
Mám takový divný tušení, že to bude někde natvrdo nastavený na HDD, je na něm celkem 6 oddílů (5 skrytých, už od nového NTB), teď s Linuxem jich je dokonce 8.
Desítky mně šíleně štvou, počítač si dělá co chce, v noci se samovolně několikrát sám zapne, stáhne poštu, pochroupá  a zase uspí, a to i když mám všechno povypínané, včetně nastavení MSConfigu. Mám zalepenou kameru a už několikrát se mi stalo, že mi monitor silně bliknul, něco jako blesk. Nechci být paranoidní, ale fakt je to jako bych byl napíchnutej. Viry to samo žádné nehlásí. Jel bych jenom na Linuxu, ale musím přetahat účetnictví do jiného programu a to chvíli potrvá...

Jakub Vaněk

• Stálý člen
  • **
    • Web programátora a studenta Jakuba Vaňka
« Odpověď #11 kdy: 13 Února 2016, 17:15:23 »
Desítky mně šíleně štvou, počítač si dělá co chce, v noci se samovolně několikrát sám zapne, stáhne poštu, pochroupá  a zase uspí, a to i když mám všechno povypínané, včetně nastavení MSConfigu.
Tak to je fakt síla. Mohlo by to jít nastavit v UEFI setupu, protože tohle by se opravdu dít nemělo. Mohlo by to být pod něčím jako "wake on ...".
EDIT: tohle a tohle, případně Google nebo pro ntz DuckDuckGo
« Poslední změna: 13 Února 2016, 17:19:43 od Jakub Vaněk »
Notebook: Lenovo Thinkpad X200, Xubuntu 16.04

elzas

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 13 Února 2016, 19:48:27 »
Dík za rady, ale:
ad1 odkaz - všechna uvedená WakeUp jsem povypínal jako první věc hned, když jsem probouzení na NTB zjistil, cca před půl rokem. Nyní jsem to tedy všechno zkontroloval znovu a je to stále všechno vypnuté.
ad2 Wake history jsem tenkrát také zkoušel a nic jsem s tím nedohledal.
ad3 plánovače úloh mám také vypnuté

Prostě záhada a přestal jsem to tenkrát řešit, protože jsem na to neměl čas.

Teď mě nově rozhodilo to "nevypnutí" windows, tak jsem myslel, že už se s tím někdo popral, ale vidím že budu opět výjimka. Asi to tedy vzdám a budu zítra dělat všechna nastavení na novém disku, který jsem si kvůli tomu koupil a na něm jsou čisté instalace zatím bez uvedených problémů... 

elzas

• Návštěvník
« Odpověď #13 kdy: 14 Února 2016, 02:43:21 »
Takže vážení,
mám čistou instalaci win10, disk rozdělím a nainstaluji čisté ubuntu.
Vše funguje do okamžiku, kdy stáhnu aktuaizace win. Najednou nejde spustit ubuntu! V boot manažeru sice můžu vybrat spuštění ubuntu, ale spustí se mi místo něj stejně jenom win. Tak jsem ubuntu přeinstaloval a okamžitě se objeví původní problém - windows nejde zcela vypnout.
Takže evidentně je to problém aktualizace windows, které se už asi nikdy nedají vypnout.
To mi neříkejte, že tu nikdo nemá stejný problém?

martyj

• Závislák
  • Don't buy a new PC, download a better one !
« Odpověď #14 kdy: 14 Února 2016, 02:50:47 »
Tohle je ale spíš otázka na podporu Microsoftu.
ASUS K50-IJ/Pentium Dual-Core CPU T4500@2.30GHz/RAM 4 GB/Intel GMA 4500M/Ubuntu 14.04 LTS (64-bit) - GNOME Flashback/puppy

juwa2

• Závislák
« Odpověď #15 kdy: 14 Února 2016, 04:08:35 »
A proč jsi ubuntu přeinstaloval - stačilo opravit grub..
Ostatně - jak to máš vůbec nainstalované (win i ubuntu)? Pod UEFI ? Máš instalačky připravené pro UEFI? Či to snad instaluješ pod MBR?

elzas

• Návštěvník
« Odpověď #16 kdy: 14 Února 2016, 04:49:10 »
Přeinstaloval jsem proto, že linux mám zatím čistou instalaci a v danou chvíli mi to přišlo jako nejrychlejší řešení. Teď už jsem si našel návod, jak si upravit grub.
Bootování Win jede pod UEFI, ale když jsem chtěl ubuntu, musel jsem do Biosu a dát ubuntu před win, takže instalace ubuntu asi není pod UEFI...
« Poslední změna: 14 Února 2016, 04:56:55 od elzas »

juwa2

• Závislák
« Odpověď #17 kdy: 14 Února 2016, 05:04:54 »
No to je základní chyba. Protože pokud máš Win pod UEFI, musíš rovněž Ubuntu nainstalovat pod UEFI. Pak se nemůžeš divit, že ti to dělá psí kusy...
Instalační flešku s Ubuntu si vytvoř pomocí https://rufus.akeo.ie/ a vyber GPT schéma pro UEFI.
« Poslední změna: 14 Února 2016, 05:09:12 od juwa2 »

elzas

• Návštěvník
« Odpověď #18 kdy: 14 Února 2016, 06:30:02 »
Tak jsem to přeinstaloval pro UEFI a bootování se tváří naprosto stejně.
Každopádně vypnutí win stále nefunguje. Napsal jsem to na podporu mrkvosoftu, tak uvidím, jak se k tomu postaví...

Ventero

• Závislák
« Odpověď #19 kdy: 14 Února 2016, 13:17:29 »
Jeste me napada: To instalacni medium mas od kdy? Jestli mas starsi, tak se ti pak aktualizuje na novy build, coz je v podstate preinstalece. Tak si kdyz tak vytvor aktualni medium. Jestli se ukaze, ze to nedela bordel efi/mbr , tak jedine vyselektovat jaka aktualizace to dela a tu pak zakazat. To pripadne hod dotaz a ja sem hodim link, kde se dozvis jak na to  :)

elzas

• Návštěvník
« Odpověď #20 kdy: 14 Února 2016, 20:15:34 »
Teď nevím, na jakou instalačku se ptáš, ale obě, ubuntu i win jsou stažené tento týden.
Ten problém dělá Mrkvosoft Net Framework 3, musel jsem ho nainstalovat, protože to chtěl záložní HDD WD, na kterém mám zálohy. Bez něj nešlo zálohování otevřít. Po jeho instalaci tedy přestalo chodit bootování do Ubuntu a zároveň nejde win vypnout, pořád je jakoby v hybernaci...

juwa2

• Závislák
« Odpověď #21 kdy: 14 Února 2016, 22:45:32 »
Aha... Odinstaluj ten zálohovací nesmyslný moloch od WD (zřejmě se jedná o WD Smartware). K zálohování používej nějaký normální zálohovací SW, je ho spousta i zdarma...

elzas

• Návštěvník
« Odpověď #22 kdy: 15 Února 2016, 07:01:12 »
Bingo! WD SmartWare, to byl ten šmejd! Už všechno funguje jak má, vidím disk win!

DÍKY, DÍKY........DÍKY!!!

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.