Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: nenabíhá Ubuntu vyřešeno  (Přečteno 3433 krát)

Štěpi

• Návštěvník
nenabíhá Ubuntu vyřešeno
« kdy: 05 Března 2016, 09:30:33 »
Tak jsem to nakonec vyřešil za dlouhé noci formou pokus - omyl. Opravit systém se mi nepodařilo, ale alespoň jsem zachránil data.  Linux Slax mě již podruhé zachránil v podobné situaci. Byla to jedna z prvních věcí, které jsem sice udělal abych pomocí tohoto systému překopíroval data do funkčního Kubuntu, ale poprvé se mi to nepodařilo. Pravděpodobně protože jsem napodruhé zkusil rozdělit dodíl z nefungujícím Ubuntu na oddíly dva. Hlavně jsem pak ale dal připojení nikoliv na původní připojení ale jako další oddíl Kubuntu. Pořád byly složky majitele root, ale Slax už je dokázal zkopírovat. Spíše bych ale rád aby mi to někdo potvrdil, protože si nejsem jistý, že právě toto pomohlo, protože jak jsem řekl, zkoušel jsem toho mnohem víc. Díky  jinak za zájem a pomoc

Dobrý den. Včera jsem měl podezření, že jsem si natáhl do PC vir. neřešil bych to, ale chtěl jsem onen stažený soubor dát známému co má Windows. stáhl jsem si clamav a onen soubor zkontroloval. Zahlásil mi že je v pořádku. Poté jsem počítač vypnul. A tím začali moje trable.
Poté co jsem ho znovu zapnul systém nenaběhl. Pomocí recovery mode jsem se snažil systém opravit. prvně mi to dávalo hlášku že se nelze dostat do složky var/cache/apt či o tom že je soubor jen pro čtení či je zamčený. Podobně i se souborem var/lib/dpkg/lock. Zkoušel jsem lecos update přes recovery mode i upgrate celé verze. Nakonec jsem se rozhodl to vzdát a pomocí druhého fungujícího sysému Kubuntu který mám na PC také aspoň překopírovat složky z nefungujícího Ubuntu do fungujícího Kubuntu. Ovšem zjjistil jsem že mě to kopíruje prázdné složky. Jak jsem zjistil asi je to tím že složky mám z nějakého důvodu jen pro čtení ale manipulovat s tím může jen root. A když jsem se pokoušel složky překopírovat přes recovery mode, zjistil jsem že je stejně ven mimo Ubuntu nemohu dostat. Nevím jak opravit systém ani jak z něho dostat složky. Mám ještě cd s GPARTED ale pokud by se mi podařilo dostat ty složky ven třeba na externí disk, myslíte že pak je otevřu?
Ještě jsem zkoušel upgrade s tím, že čekám na nějaké doinstalování možná nějakých balíků nutných ke spuštění ale píše mi to "W: Selhalo stažení http://cz.archive.ubuntu.com/buntu/dists/wily-security/Relase.gpg Dočasné selhání při zjišťování cz.archive.ubuntu.com" Potom mám ještě napsáno:"W: Některé indexové soubory se nepodařilo stáhnout. Jsou ignorovány, nebo jsou použity starší verze."
Poradíte mi někdo co s tím, abych nepřišel o data?
« Poslední změna: 06 Března 2016, 16:47:56 od Štěpi »

jmp

• Host
Re:nenabíhá Ubuntu
« Odpověď #1 kdy: 05 Března 2016, 10:20:04 »
pokud máte podezření na vir, tak jej nedávejte žádnému známému, aby se vám takto nepovedlo něco skutečně zavirovat... (byla by to vaše odpovědnost)

pokud potřebujete obecně testovat funkčnost antivirů, tak používejte EICAR

pokud použijete recovery, tak jsou filesystémy připojeny jen pro čtení a je to proto, aby bylo možno ztyto filesystémy zkontrolovat z hlediska integrity (lze je však dodatečně připojit i pro zápis)

na souborový systém připojený jen pro čtení kupodivu nic nezapíšete a nic tam nezměníte
mno pokud je filesystém plný, tak tam nic dalšího nezapíšete i když bude připojen pro zápis...

pokud pod ubuntu potřebujete pracovat v kontextu roota, tak použijte sudo (a pracujte s náležitou opatrností) sudo může používat první vytvořený uživatel po instalaci ubuntu případně další uživatelé zařazení do patřičné skupiny či uvedeni v sudoers (pozor na to, že tento soubor je třeba editovat pomocí visudo a když cokoliv pokazíte, tak bude zle => zálohujte)

pokud tam zbyl soubor /var/lib/dpkg/lock , tak to tuším znamená, že balíčkovací systém nebyl ukončen korektně a nyní přítomnost tohoto souboru bude efektivně bránit v jakémkoliv pokusu o práci s balíčky (pokud v daný moment žádný nástroj pro práci s balíčky neběží, tak je možné jej odstranit a udělat nápravné akce k tomu, aby byly informace o balíčcích konzistentní a všechny balíčky nainstalovány a zkonfigurovány)

pokud znovu použijete recovery, tak zkontrolujte filesystémy, omrkněte kolik je kde volného místa, zkoumejte logy co se vlastně děje (ve /var/log)

až zjistíte něco bližšího a přesto s tím nehnete, tak sem svá zjištění napište a třeba někdo bude vědět

pokud naleznete příčinu a řešení, tak to sem napište taky, ať se z toho mohou poučit i ostatní

Štěpi

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 05 Března 2016, 10:44:41 »
pokud máte podezření na vir, tak jej nedávejte žádnému známému, aby se vám takto nepovedlo něco skutečně zavirovat... (byla by to vaše odpovědnost)

pokud potřebujete obecně testovat funkčnost antivirů, tak používejte EICAR

pokud použijete recovery, tak jsou filesystémy připojeny jen pro čtení a je to proto, aby bylo možno ztyto filesystémy zkontrolovat z hlediska integrity (lze je však dodatečně připojit i pro zápis)

na souborový systém připojený jen pro čtení kupodivu nic nezapíšete a nic tam nezměníte
mno pokud je filesystém plný, tak tam nic dalšího nezapíšete i když bude připojen pro zápis...

pokud pod ubuntu potřebujete pracovat v kontextu roota, tak použijte sudo (a pracujte s náležitou opatrností) sudo může používat první vytvořený uživatel po instalaci ubuntu případně další uživatelé zařazení do patřičné skupiny či uvedeni v sudoers (pozor na to, že tento soubor je třeba editovat pomocí visudo a když cokoliv pokazíte, tak bude zle => zálohujte)

pokud tam zbyl soubor /var/lib/dpkg/lock , tak to tuším znamená, že balíčkovací systém nebyl ukončen korektně a nyní přítomnost tohoto souboru bude efektivně bránit v jakémkoliv pokusu o práci s balíčky (pokud v daný moment žádný nástroj pro práci s balíčky neběží, tak je možné jej odstranit a udělat nápravné akce k tomu, aby byly informace o balíčcích konzistentní a všechny balíčky nainstalovány a zkonfigurovány)

pokud znovu použijete recovery, tak zkontrolujte filesystémy, omrkněte kolik je kde volného místa, zkoumejte logy co se vlastně děje (ve /var/log)

až zjistíte něco bližšího a přesto s tím nehnete, tak sem svá zjištění napište a třeba někdo bude vědět

pokud naleznete příčinu a řešení, tak to sem napište taky, ať se z toho mohou poučit i ostatní

tak jsem zkoušel v recovery mode odebrat onen soubor. Jsem přihlášen jako root (root@martin-MS-7641:), ale přes příkaz "rm lock" mi došla zpráva: "rm: nelze odstranit lock: Systém souborů  je pouze pro čtení" :-[

jmp

• Host
« Odpověď #3 kdy: 05 Března 2016, 10:49:24 »
Citace
Systém souborů  je pouze pro čtení
připojte filesystém i pro zápis a bude lépe (a čtěte co to píše)...

Štěpi

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 05 Března 2016, 10:53:36 »
Citace
Systém souborů  je pouze pro čtení
připojte filesystém i pro zápis a bude lépe (a čtěte co to píše)...
Asi jsem neřekl to podstatné: Jsem celkem lama a uživatel, který se zas tak v tom moc nehrabe, když nemusí. Tak jen prosím: Jak připojit filesystém i pro zápis?

jmp

• Host
« Odpověď #5 kdy: 05 Března 2016, 11:03:33 »
Citace

už jsem to psal
když budete číst, tak u kontroly filesystému to píše, že fiesystémy pak budou připojeny i pro zápis...
« Poslední změna: 05 Března 2016, 11:05:06 od jmp »

Štěpi

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 05 Března 2016, 11:23:46 »
Tak tohle mi vypsalo. Víte o co jde?

"fsck z util-linux 2.26.2
/dev/sda6: čisty, 998731/27607040 souborů, 36140810/110423808 bloků
Error getting authority: Errot initializing autority: Could not connect: No such file or directory (g-io-error-quark, 1)
      Starting Remount Root and Kernel File Systems...
[ OK ]  Started Remount Root and Kernel File Systems.

Dokončeno, stiskněte prosím ENTER
      Starting Load/Save Random Seed...
      Starting Flush Journal to Persistent Storage...
[  OK  ]  Stared Load/Save Random Seed.
[  OK  ]  Started Flush Journal to Persistent Storage."

jmp

• Host

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.