Takže říkáte, že to na SD kartu nemá cenu? Já na tom notebooku mám Windows jen z donucení a chci mít jako hlavní (a ideálně jediný, což ale Bohužel není možné) systém Linux (jako na ostatních počítačích s výjimkou Maca, kde je samozřejmě OS X). Jde mi o to, že Windows jsou na Office (Bohužel LibreOffice není kompatibilní s MS Office a tabulky mi načítá nepoužitelně a použít XLS není řešení. A ODF pro změnu neumí MS Office for Mac a i ten pro Windows to nějak divně "voře").
Abych pravdu řekla, klidně bych udělala klasický dualboot, jenže disky jsou zašifrované BitLockerem a nejsem si úplně jistá, jestli by to fungovalo. Každopádně ten disk nejde v instalátoru zmenšit a nevím, jestli by to šlo ve Windows. Na tom NUC se dá použít externí disk, mám tu 500 GB USB 3.0, který bych mohla použít celý, ale notebook s externím diskem přestává být notebookem a navíc má jenom USB 2.0, proto mě napadla ta paměťová karta. A protože to je spíš ultrabook (jeden z prvních, prý to vzniklo jako konkurence pro MacBook Air, i když k němu se ani nepřibližuje), má jen jednu pozici na disk a mám tam 250 GB SSD.
Takže přemýšlím, jak to vyřešit. Windows nemám ráda a používám je jen z donucení na pár věcí, které v Linuxu nefungují nebo jsou na nižší úrovni (MS Office, synchronizace Google Drive, práce s fotkama, i když na to mám hlavně Aperture v OS X, ale asi přejdu na Lightroom, když Aperture skončil a nakonec hry, většina běží i v OS X a Linuxu, ale NUC je výkonnější než Mac a stejná hra běží stejně dobře ve Windows i OS X, ale tak o třetinu pomaleji v Linuxu). Poradíte mi tedy, prosím, nejvhodnější řešení? Pokud by šlo nějak zmenšit oddíl zašifrovaný BitLockerem a použít ho pro Linux a mít grub jako hlavní zavaděč pro Linux i Windows, bylo by to prima (když nejde použít SD karta). A na ten NUC bych ráda použila externí disk, ale tak, aby na systémovém disku nic o Linuxu nebylo, aby při spuštění bylo potřeba stisknout F12 a vybrat si, z čeho se bude bootovat. Jak tohle mám udělat? Jsou to vlastně teď dva problémy, na dvou počítačích, tak doufám, že jsem to nenapsala moc zmateně. Děkuji.
PS: jsem zvyklá používat KMail, Kontact a další věcí z KDE pro kontakty, e-maily a kalendář, takže buď to chce distribuci s KDE nebo pokud nějakou light, jak tu píšete, tak aby se tam tohle dalo doplnit. Na prostředí mi v zásadě nezáleží, v porovnání s Windows 10 jsou dokonalá všechna a ostatní programy jsou asi všude (Chrome nebo Chromium každopádně), ale potřebuji těch pár programů z KDE, jako jediné to totiž spolehlivě a od začátku funguje s Gmailem (což se třeba o Thunderbirdu říct nedá).