Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Jak se připojit k wifi v GUI, když vím, jak na to v CLI  (Přečteno 1807 krát)

makl

• Aktivní člen
  • *
Ve škole se připojuji k tamější wifi síti pomocí wpa_supplicantu. (Zabezpečené připojení přes WEP.)
V jeho konfiguraci mám nastaveno:
Kód: [Vybrat]
ctrl_interface=/var/run/wpa_supplicant
eapol_version=1
ap_scan=1
fast_reauth=1

network={
        ssid="skola"
        mode=0
        key_mgmt=IEEE8021X
        eap=PEAP
        phase2="auth=MSCHAPV2"
        identity="moje uzivatelske jmeno"
        password="moje heslo"
        ca_cert="/etc/ssl/certs/cesnet-ca.cz.pem.crt"
        ca_path="/etc/ssl/certs"
}
Pro terminál mám na připojení dva aliasy:
alias skola-wifi="sudo wpa_supplicant -Dwext -ieth1 -c/etc/wpa_supplicant.conf -d"
alias skola-dhcp="sudo dhclient eth1"
Napíšu první, uvedu heslo roota a čekám až mi naběhnou tyto tři řádky:
EAPOL: authWhile --> 0
EAPOL: startWhen --> 0
EAPOL: idleWhile --> 0
Což znamená (aspoň si to tak vykládám ;) ), že jsem navázal spojení s AP. Někdy už toto samotné stačí k připojení na internet (pokud DHCP server po dobu kterou jsem se nepřipojil neposkytl moji poslední IP adresu někomu jinému). V opačném případě si pustím ještě jeden terminál a zadám do něj ten druhý alias a počkám si na novou IP.
Všechno funguje tak, jak má.

Zajímalo by mě, jak to udělat, aby se mohl uživatel přihlašovat v GUI (třeba přes Network Manager) a nebylo po něm požadováno superuživatelské heslo.
PS: Network Manager tu síť normálně vidí, ale pokud si ji tam člověk vybere, tak mu nabízí akorát nějakou autentizační frázi (kterou ani neznám) místo toho aby se zeptal na jméno, heslo, certifikát, (... jako to dělá u WPA).
Prostě by to chtělo ho nějak přinutit, aby použil to nastavení z toho wpa_supplicantu.
Předem díky za jakékoliv rady.
"The box said that I needed to have Windows 98 or better ... so I installed Linux." --- LinuxNewbie.org
Acer TravelMate® 4672LMi, Ubuntu 7.04 Feisty Fawn

makl

• Aktivní člen
  • *
Jak se připojit k wifi v GUI, když vím, jak na to v CLI
« Odpověď #1 kdy: 02 Března 2007, 15:36:37 »
Já nemám možnost vyzkoušet jinou wifi síť než tu školní, takže mi je Network Manager zatím na dvě věci, ale rád bych ho taky zapojil do procesu (BFU by klikací možnost uvítali).
Neví aspoň někdo kam si ten Network Manager schovává svoje nastavení? Předpokládám, že když se člověk připojuje k nějaké síti, tak všechno naťuká, ale při dalších připojeních stačí už jen jeden klik na vytouženou síť a použije se stejné nastavení jako posledně.
"The box said that I needed to have Windows 98 or better ... so I installed Linux." --- LinuxNewbie.org
Acer TravelMate® 4672LMi, Ubuntu 7.04 Feisty Fawn

DuckD

• Stálý člen
  • **
  • Open Srdcař
    • www.duckd.cz
Jak se připojit k wifi v GUI, když vím, jak na to v CLI
« Odpověď #2 kdy: 02 Března 2007, 15:50:41 »
Taky bych bral něco abych dostal z network manageru soubor wpasupplicant.conf
abych ho mohl zkopirovat na notas s xfce kde network manager nefajci.
8) Lidé žijí v souborech. ===>> LINUXTERO <<=== Pravidelná dávka tvého linuxtera!

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.