Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Instalace Grub2  (Přečteno 4038 krát)

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2784
    • Zobrazit profil
Instalace Grub2
« kdy: 07 Července 2016, 21:28:39 »
Tak jsem si samozřejmě informace hledal, takže zhruba vím, ale jsou věci, které mě matou:

Proč nestačí zadat jen třeba
Kód: [Vybrat]
sudo grub-install /dev/sda
sudo grub-install /dev/sdb
ale musí se šaškovat s mountem a ještě tam přesně vypisovat souborový systém?

Co je parametr -t u mount? Když budu instalovat na USb-flash, tak zadám toto?
Kód: [Vybrat]
sudo mount -t fat32 /dev/sdx1 /mnt
sudo grub-install --root-directory=/mnt /dev/sdx
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4391
    • Zobrazit profil
Re:Instalace Grub2
« Odpověď #1 kdy: 07 Července 2016, 22:33:18 »
Citace
Co je parametr -t u mount?
The standard form of the mount command, is
Kód: [Vybrat]
mount -t type device dirThis tells the kernel to attach the filesystem found on device (which is of type type) at the directory dir. The previous contents (if any) and owner and mode of dir become invisible, and as long as this filesystem remains mounted, the pathname dir refers to the root of the filesystem on device.

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2784
    • Zobrazit profil
Re:Instalace Grub2
« Odpověď #2 kdy: 08 Července 2016, 14:08:35 »
Takze je to bezne uziti prikazu a stejne jsem z toho az tak moc nepostihl. Ale to byla jen ta nejokrajovejsi otazka pro dane tema.

Spise potrebuji znat odpovedi na ty ostatni - trochu v tom tapu  ???
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Myrmica

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1701
    • Zobrazit profil
    • MYRMICA
Re:Instalace Grub2
« Odpověď #3 kdy: 08 Července 2016, 14:57:51 »
Proč nestačí zadat jen třeba
Kód: [Vybrat]
sudo grub-install /dev/sda
sudo grub-install /dev/sdb
ale musí se šaškovat s mountem a ještě tam přesně vypisovat souborový systém?
Třeba proto, že grub se nevejde do masterboot sektoru a část se ho musí uložit na bootovací disk do specifikovaného místa?
Stolní strojek: OS– UBUNTU 16.04 x86_64, MB ASUS P8 Z68-V/GEN3, Intel® Core™ i5-3470 CPU @ 3.20GHz × 4 , 16GiB DDR3, GeForce GTX 670...
Notebook: ASUS U53Jc OS– UBUNTU 16.04 x86_64, Windows 7, Processor – Intel Core i5-460M (2,53 GHz), Graphics – switchable NVIDIA GeForce 310M and Intel GMA HD

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2784
    • Zobrazit profil
Re:Instalace Grub2
« Odpověď #4 kdy: 08 Července 2016, 17:03:40 »
OK. A ta syntaxe je dobre nebo se pouziva misto fat32 vfat?
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Myrmica

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1701
    • Zobrazit profil
    • MYRMICA
Re:Instalace Grub2
« Odpověď #5 kdy: 08 Července 2016, 17:40:11 »
Parametr -t není nutné uvádět pokaždé. Systém je obvykle sám schopný rozpoznat typ filesystému.
Navíc spíše bych čekal parametr -t ext4, protože fat32 není zrovna vhodný systém pro linux.
Stolní strojek: OS– UBUNTU 16.04 x86_64, MB ASUS P8 Z68-V/GEN3, Intel® Core™ i5-3470 CPU @ 3.20GHz × 4 , 16GiB DDR3, GeForce GTX 670...
Notebook: ASUS U53Jc OS– UBUNTU 16.04 x86_64, Windows 7, Processor – Intel Core i5-460M (2,53 GHz), Graphics – switchable NVIDIA GeForce 310M and Intel GMA HD

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2784
    • Zobrazit profil
Re:Instalace Grub2
« Odpověď #6 kdy: 08 Července 2016, 19:57:13 »
Ono jde o multiboot flash a take musi jet v EFI - tedy je fat32 nezbytny  8)

Presne vim co chci a budu delat - delam to bezne s Grub4Dos a kvuli EFI musim prejit na Grub2, takze jen si ujasnuji spravny postup a syntax.
« Poslední změna: 08 Července 2016, 20:00:17 od Ventero »
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2784
    • Zobrazit profil
Re:Instalace Grub2
« Odpověď #7 kdy: 10 Července 2016, 09:57:13 »
Nechci system z iso zavadet s konkretnimi parametry jako je ve vsech nalezenych prikladech. Rad bych na namapovane iso rovnou retezil, aby boot vypadal stejne jako z vypaleneho optickeho media.

Tedy bude na miste chainload. Nevim vsak, jak ho definovat. Jestli bude stacit pouhe "+1" nebo je treba k loopbacku ci loopu dodat nejake upresneni a to i za "chainloader" Podobne jako v G4D se prida za "map" (HD32) ci (0xff), nasledne " root (0xff) a nakonec "chainloader (0xff)" ? Pricemz (0xff) definuje virtualni opticke medium - mechaniku.

Lze to takto udelat i u Grub2? Kdyztak prosim o syntaxi.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2784
    • Zobrazit profil
Re:Instalace Grub2
« Odpověď #8 kdy: 14 Července 2016, 12:24:15 »
Zdravim komunito - tak jsem se zasekl hned na začátku - ani mi nebootuje USB-flash. Tak potřebuji poradit.

Všechny návody zní jednoduše:

Formátovat flashdisk s určením /dev/sdx1 - ale to nejde - pouze jako /dev/sdx:
Kód: [Vybrat]
lubuntu@lubuntu:~$ sudo lsblk -fm
NAME  FSTYPE   LABEL MOUNTPOINT NAME    SIZE OWNER GROUP MODE
sda   vfat     G2usb            sda     3,8G root  disk  brw-rw----
loop0 squashfs       /rofs      loop0 631,3M root  disk  brw-rw----
zram0 swap           [SWAP]     zram0 501,5M root  disk  brw-rw----
zram1 swap           [SWAP]     zram1 501,5M root  disk  brw-rw----
lubuntu@lubuntu:~$ sudo mkfs.vfat -I -F32 -n G2USB /dev/sda1
mkfs.fat 3.0.26 (2014-03-07)
/dev/sda1: No such file or directory
lubuntu@lubuntu:~$ sudo mkfs.vfat -I -F32 -n G2USB /dev/sda
mkfs.fat 3.0.26 (2014-03-07)

Dále se to má připojit jak /dev/sdx1 - to opět nejde - opět pouze jen jako /dev/sdx:
Kód: [Vybrat]
lubuntu@lubuntu:~$ sudo mount /dev/sda1 /mnt
mount: speciální zařízení /dev/sda1 neexistuje
lubuntu@lubuntu:~$ sudo mount /dev/sda /mnt
lubuntu@lubuntu:~$

A nakonec instalace Grub2:
Kód: [Vybrat]
lubuntu@lubuntu:~$ sudo grub-install --force --removable --root-directory=/mnt /dev/sda
Installing for i386-pc platform.
grub-install: warning: File system `fat' doesn't support embedding.
grub-install: warning: Embedding is not possible.  GRUB can only be installed in this setup by using blocklists.  However, blocklists are UNRELIABLE and their use is discouraged..
Installation finished. No error reported.

Flashka nenabootuje - tak už jsem zoufalý a prosím o pomoc. Má to být, dle všech návodů jednoduchá věc, a všem to nejspíš jde, ale mě nikoliv ...

http://www.panticz.de/MultiBootUSB

nebo tady citace z Ubuntuforums.org:

Citace
2. Install grub in BIOS mode

I ran the following commands to install grub in BIOS mode. It complained but worked when forced, and did not overwrite the boot system for UEFI mode. Check carefully the device id for your multiboot pendrive, so that you do not overwrite any valuable data!

sudo lsblk -fm

sudo mount /dev/sdx1 /mnt
sudo grub-install --force --removable --boot-directory=/mnt/boot /dev/sdx

In my case x was b, so I could use

sudo mount /dev/sdb1 /mnt
sudo grub-install --force --removable --boot-directory=/mnt/boot /dev/sdb


A nebo tady návod na help.ubuntu.com - ale ten jsem nepochopil - jen to, že se použije nějaký skript, ale odkaz tam na něj vůbec není ... :

https://help.ubuntu.com/community/Grub2/ISOBoot#grub-n-iso_multiboot
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Jakub Vaněk

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 752
    • Zobrazit profil
    • Web programátora a studenta Jakuba Vaňka
Re:Instalace Grub2
« Odpověď #9 kdy: 14 Července 2016, 12:47:25 »
Potřebuješ tam mít MBR, teď máš filesystem od prvního sektoru.
Notebook: Lenovo Thinkpad X200, Xubuntu 16.04

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2784
    • Zobrazit profil
Re:Instalace Grub2
« Odpověď #10 kdy: 14 Července 2016, 19:27:15 »
To mě napadlo, že zhruba na této úrovni bude problém, tak jsem to zkoušel udělat via GParted (několikrát) - nicméně se to pořád jevilo stejně.

Nakonec jsem flashku připravil via rufus a pak už se tam objevila vidlička na sdb1. Tak jsem to opět zkusil dle zmíněného postupu a už to jede  :)

Jenom bych ještě poprosil, alespoň o odpověď, jestli to vůbec je možné s tím nařetězením originálního bootloaderu v loopnutém ISO - abych se s tím nemrcasil zbytečně. Prostý "Chainloader +1" nezabral.

Popř, jestli bych mohl vznést dotaz na povolanější - tedy kam se obrátit na vývojáře Grub2?

Každopádně díky moc za reakci  :)
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Jakub Vaněk

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 752
    • Zobrazit profil
    • Web programátora a studenta Jakuba Vaňka
Re:Instalace Grub2
« Odpověď #11 kdy: 14 Července 2016, 20:46:36 »
AFAIK nemůžeš prostě chainloadovat ISO.
Buď ho musíš připojit jako loopback a pak ručně natáhnout initramfs a kernel.
wiki.archlinux.org/index.php/Multiboot_USB_drive
A nebo se pokusit něco udělat se syslinuxem. Víc nevím.
Notebook: Lenovo Thinkpad X200, Xubuntu 16.04

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2784
    • Zobrazit profil
Re:Instalace Grub2
« Odpověď #12 kdy: 14 Července 2016, 21:41:42 »
Tak Grub4Dos to umi. ISO je tam nejspis namapovane coby virtualni jednotka a na ni se ukaze chainloadem.

Taky me mate, ze na fleshce Grub2 nutne potrebuje kdejake dplnujici soubory ve slozce boot, pritom na instalacnim CD je jen grub.cfg a funguje to.

Chtel bych, abych mel proste na zacatku ten vyber jazyka apod. Treba parametr "locale cz_CZ" proste nefunguje a pak musim nastavovat ... U jinych iso je to zas neco jineho ... Jde o komformitu.

Pri nejhorsim muzu zkusit retezit na g4d, ale to nevim, jestli pujde i v EFI - bootmgr to v EFI nedal, pricemz normalne ano.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2784
    • Zobrazit profil
Re:Instalace Grub2
« Odpověď #13 kdy: 24 Července 2016, 09:48:32 »
Nevite jak spustit instalator Windos pres Grub2? Opet jsem zkousel jen s upravenou syntaxi postup bezne funkcni v G4D, tedy iso rozbalit do korene adresare usb a retezeni na bootmgr.efi a chybova hlaska "cannot load image" me spise mate, nez napovida.

Dle toho, co jste mi psali predtim, tak vyuzit cele iso asi nejde, kdyz G2 neumi retezit na iso. Nebo to nejak jde? Ale to mi prijde stejne zbytecne. Ve finisi je mi jedno, jak se to spusti, jen bych rad aby to fungovalo.

Diky za kazdou radu.
« Poslední změna: 24 Července 2016, 18:34:05 od Ventero »
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

 


Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.