Ahojky, poradíte prosím? Chtěla bych mít na svém MacBook Pro dual boot macOS a Elementary OS Loki (vychází z Ubuntu 16.04) a s pomocí rEFInd by to mělo jít. Ale asi něco dělám špatně. Zkoušela jsem to už dvakrát a vždycky to skončilo nefunkčností. V macOS rozdělím v Diskové utilitě disk na dva, pro Linux dám 40 GB a naformátuji to na FAT (prázdné místo vytvořit nejde). MBP restartuji, spustím recovery konzoli, kde vypnut SIP (ochrana macOS před malware, bez jeho vypnutí nejde rEFInd nainstalovat) a nainstaluji rEFInd. MBP vypnu a znova zapnu a po spuštění už se neobjeví rovnou jablíčko, ale nabídka rEFInd, kde je možnost spustit macOS. Připojím flash disk s instalačkou eOS, refreshnu nabídku a instalačka eOS se objeví. Spustím instalaci, vyberu že chci rovnou instalovat, dám upravit a na konec spouštěcího řádku doplním "nomodeset" (nevím co to znamená, ale bez toho se to nespustí, našla jsem to v jednom návodu). Instalace eOS se spustí, vyberu si jazyk, vlastní rozdělení, smažu oddíl vytvořený v macOS a vytvořím tam oddíly /boot 500 MB, / 15 GB, swap 4 GB a zbytek /home. Poprvé jsem dala nainstalovat GRUB na sda, to způsobilo, že Linux fungoval, ale nedalo se dostat do macOS ani do recovery konzole a přepsalo mi to rEFInd, vůbec tam nebyl. Podruhé jsem dala instalaci GRUB do /boot a to způsobilo, že po spuštění MBP se objevila jen černá obrazovka a nic se nedělo. Když jsem MBP restartovala pomocí Option (ALT) si vybrala co spustit, byl na výběr macOS a recovery, z čehož macOS šel normálně spustit a recovery skončila "kernel panic" a restartem, spuštěním instalace macOS z flash disku a obnovením zálohy z Time Machine, což dalo MBP do původního stavu před instalací rEFInd.
Poradíte, prosím, co dělám špatně a jak to udělat správně? Virtualizace mi nestačí, ráda bych měla eOS fyzicky a občas si s ním pohrála a zjistila, jak postupuje vývoj. Jinou distribuci zkoušet nechci, eOS se mi líbí, vypadá trochu jako macOS, ovšem mít jen eOS (resp. jakýkoliv Linux) není možné, většinu věcí co dělám v Linuxu dělat nejde nebo zbytečně složitě. Ale současně mám Linux ráda, fandím mu a ráda bych se dočkala doby, kdy i běžný uživatel ho bude moct bez problémů používat. Mamka ho používá a i když se problémy objevují, dají se vyřešit, je dost nenáročná a stačí jí jen internet, e-mail a multimédia. Děkuji.