Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Zaplnění ram  (Přečteno 1946 krát)

Jakub Kocourek

• Návštěvník
Zaplnění ram
« kdy: 01 Března 2007, 23:01:50 »
Mám jednoduchý dotaz. Zdá se mi, že na Ubuntu server, které provozuji se nějak "nafukují" procesy. Problém je v tom, že každá utilita říká něco trošku jiného :)
Např. "top" mi tvrdí "Mem: 972000K used" (mám celkem 2G). Pokud spustím "ps -alx" a sečtu sloupec VSZ (předpokládám však, že je v KB), tak se k tomu číslu zhruba dopracuji. Zajímavé ale je, že pokud sečtu spoupec %mem, příkazu "ps aux," tak mám zaplněno asi tak 20% RAM (což by bylo pěkné). Čemu mám věřit?
A ještě dumám nad jednou věcí: Lze při výpisu "top" procesy seřadit podle využití RAM? Nebo se v procesech nějak posouvat.

Díky

Jakub Kocourek

3x3cut0r

• Aktivní člen
  • *
Zaplnění ram
« Odpověď #1 kdy: 02 Března 2007, 08:40:25 »
Doporucuju sudo apt-get install htop... htop je trochu obsahlejsi, tam to uvidis dobre a da se v tom dobre posouvat, jak rikas, navic tam muzes radit dle ramky, dle vyuziti cpu apod... Top to ukazuje i s dalsima vecma, co se cachujou...

Jakub Kocourek

• Návštěvník
Zaplnění ram
« Odpověď #2 kdy: 02 Března 2007, 09:44:37 »
Moc děkuji. To je přesně to, co jsem potřeboval! Jen ještě jeden dotaz: Myslím si správně, že used memory je skutečně využitá paměť a cached memory mají sice procesy přidělenou, ale není skutečně obsazena? A pokud cached memory dojde 100% paměti, sníží systém přidělování prostředků tak, aby to nepřetekly do swapu?

Díky
Jakub Kocourek

carpathian

• Aktivní člen
  • *
Zaplnění ram
« Odpověď #3 kdy: 02 Března 2007, 10:17:59 »
Pokud se ptate na vystup free, tak se jedna o diskove buffery a cache. Cached memory je v podstate volna. Je v pripade potreby procesum velmi rychle k dispozici.

Z vypisu free ma z hlediska velikosti volne a obsazene pameti nejvetsi vypovidaci hodnotu radek -/+ buffers/cache.

viz. treba tady: http://gentoo-wiki.com/FAQ_Linux_Memory_Management

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.