Aplikoval jsem RepairGrub, což je nástroj, který kromě akcí, které sám provádí, vypisuje i příkazy, které má provádět uživatel. Po úspěšné aplikaci a restartu grub vidět je. - Jenže on asi byl i předtím. Poprvé od vzniku chyby jsem totiž vytáhl laptop z dokiny.
Zasadil jsem laptop zpátky do dokiny a grub není vidět, ale bootuje do defaultního systému. Není vidět ale ani úvodní ThinkPad screen vyzývající k aktivaci ThinkVantage. Zapomněl jsem totiž říci, že HW je Lenovo ThinkPad Tseries T61. Po startu se u této mašiny nenabízí vstup do BIOSU ale právě ThinkVantage. No jestli to je Think "Advantage" fakt nevím.
Celý problém je tedy spíše v interakci s HW a -nevím jak nazvat ThinkVantage - firmwarem ? Paralelně s touto chybou se vyskytla i jiná, která byla natolik HW že od počátku jsme si ji nedával do souvislostí s bootem. Někdy na podzim přestala chodit baterka, tak jsem ji vyměnil a starou vyhodil do elektroodpadu. Jenže v lednu chvílema nenastartoval ani pod novou baterkou, musela se vyjmout a vložit. A teď to pod ní nestartuje vůbec. Stará mohla být dobrá, škoda.
Aby to bylo ještě bláznivější, tak i v dokině jednou z mnoha pokusů ThinkVantage i Grub vidět byly. Další příznak je, že když vidět nejsou, tak po dokončení bootu je přihlašovací okno skryto a vidět je jen splashscreen, objeví se po pohybu myší. Když ThinkVantage i Grub vidět jsou, boot končí fokusem na přihlašovací okno.
Zkoušel jsem měnit i myš a PS2 klávesnici připojené v dokině, ale vypadá to na samotnou dokinu.