Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Sapphire Atlantis ATI Radeon 9550 128MB  (Přečteno 3396 krát)

cz75

• Návštěvník
Sapphire Atlantis ATI Radeon 9550 128MB
« kdy: 04 Března 2007, 20:22:30 »
Dobry den, prosim Vas chtel bych se zeptat jestli bych mel s toutu grafikou v (K)Ubuntu problem. Poridil jsem LCD, ale mam graf. kartu GF 2 MX 64 MB a ta nema DVI, ale pod Ubuntu jede bez problemu i 3D akcelarace, zkratka vse je ok. Doufam, ze prave i Sapphire Atlantis ATI Radeon 9550 128MB by byla v pohode, ale nevim jak dobre s ovladaci je na tom ATI oproti GeForce.

A tak se radsi predem ptam, abych nekoupil grafiku, kterou bych pak nerozchodil.

Dekuji za odpovedi.

Robin M.

• Aktivní člen
  • *
    • http://zkratak.xf.cz
« Odpověď #1 kdy: 04 Března 2007, 20:31:53 »
a proč nevezmeš geforce? Vezmi nějakou fx5500
> Problémy s Windows -  Reboot.
> Problémy s Linux       - Be root.
tatranky.rar - energie zbalena na cestu

cz75

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 04 Března 2007, 20:36:23 »
juhuuu: Protoze chci tu grafiku jen kvuli DVI vystupu a ted se mi naskytla sance mit tuhle grafiku za 550,- a kdyz sem koukal po GeForce, respektive po jakekoliv grafice s DVI vystupem v mem okoli, tak sem nesehnal nic.

Takze podle tve odpovedi myslis, ze by s ni mohly byt problemy?

MarrLiss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 04 Března 2007, 20:36:49 »
Nvidia ma na Linuxu lepsi ovladace, takze bych se byt tebou podival po ni.
Prestigio Nobile 1590: P-M 740, 1 GB RAM, NV 6600
Ubuntu FF

Beriiisek

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 04 Března 2007, 20:43:42 »
Je to v pohode, mam uplne tu stejnou a jede to bez problemu ....
Jen mam 256 MB ... Urcite vam tu kartu doporucim :)
VSTUP DO RESTAURANTU NA KONCI YNTERNETU
--------------------------------------------------------------
GNU/Linux - Restaurant na konci ynternetu Web: http://chat.gnulinux.cz Jabber ID Restaurantu: x@chat.gnulinux.cz

Robin M.

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #5 kdy: 04 Března 2007, 20:46:10 »
Problémy ani snad ne, ale rozhodně horší manipulace.... Je to holt horší podpora v ovladačích, ale já osobně bych fakt radši 300 přidal a koupil fx5200

cz75

• Návštěvník
« Odpověď #6 kdy: 05 Března 2007, 16:28:23 »
Zdravim, tak tu mam tu Atinu, i kdyz jsem od ni byl odrazovan, ale bohuzel jinou sehnat nemuzu, leda novou a ta je minimalne tak 2x drazsi.

Ted kdyz jsem si ponekolikate cetl wiki, prastilo me do oci: "Pokud si přejete nainstalovat binární ATI ovladače, a máte ATI Radeon 9500 a vyšší, navštivte stránku Grafické karty ATI. S těmito ovladači není v současné době možné provozovat Akcelerované prostředí."

Tzn. ze u Ati 9500 a vyssi nefunguje 3D akcelarace, jestli jsem to dobre pochopil??

To snad ne? Dale jsem instaloval podle odkazu na Graf. karty ATI, vse probehlo v poradku, ale 3D akcelarace nejde - OpenArena a pruhlednost oken.

Ale jestli je pravda to, ze Ati 9500 a vyssi nepodporuji zatim 3D akcelaraci, tak to nema cenu dal resit.

Robin M.

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 05 Března 2007, 16:37:29 »
jdou, ale řikali jsme, že to je zkrátka horší a problematičtější, mě třeba šla 9600 ihned po instalaci

cz75

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 05 Března 2007, 16:45:57 »
A co mam teda ted delat? Ja uz system mel nainstalovanej, ted jsem jen vymenil grafiku, system nabehl do prikazoveho radku (shellu nebo co by se melo spravne rikat), tak jsem postupoval dle wiki. A vysledek? po restartu nabehlo graf. prostredi bez problemu, ale nejde 3D akcelarace.

Na konci toho navodu je psano, kdyz jsou nejake problemy pouziji prikaz dmesg | grep fglrx a /var/log/Xorg.0.log a ze podle vystupu se da neco poznat. Prvni prikaz bohuzel neudela nic a druhy vypise bash: /var/log/Xorg.0.log: Permission denied

Kdyz jsem koukal na Ati stranky, tak tam jsou ovladace pod Linux i primo pro Ati 9550, takze nechapu proc to takhle blbne a dela problemy :(

Mate tedy nekdo prosim nejakou radu jak to dotahnout do konce? A zprovoznit 3D akcelaraci?

lspci vypisuje:
01:05.1 Display controller: ATI Technologies Inc RV350 ?? [Radeon 9550] (Secondary)
tam se mi nelibi ty otaznicky...

cz75

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 05 Března 2007, 17:00:41 »
Jeste bych mohl pro upresneni dodat nasledujici: pouziji slova z wiki
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
      Pokud Vám nechodí 3D akcelerace a jako OpenGL renderer se hlásí Mesa, zkuste příkaz:

lsmod

Jestli při výpisu natažených modulů chybí fglrx a v X.org log je hláška o špatné verzi modulu "drm", problém je v souboru /etc/modprobe.d/fglrx
Zakomentujte druhý řádek (začíná install fglrx if cat /etc/X11/xorg.conf ....)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ano 3D akcelarace mi nefunguje a jako OpenGL renderer se hlásí Mesa, ale bohuzel soubor /etc/modprobe.d/fglrx u me neexistuje, coz je prinejmensim divne...

Karel Ochman

• Aktivní člen
  • *
    • http://www.leatherservice.wz.cz
« Odpověď #10 kdy: 06 Března 2007, 19:43:09 »
Já mám Ati saphire radeon 9600pro a ta šlapala bez problémů do té doby, než jsem se v tom začal zase rejpat :)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.