Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Pocket PC vs. Ubuntu, tuhnutí klávesnice po startu atd.  (Přečteno 2962 krát)

Gooorila

• Návštěvník
Pocket PC vs. Ubuntu, tuhnutí klávesnice po startu atd.
« kdy: 08 Března 2007, 20:29:53 »
Zdravím. Přešel jsem na Linux, testnul několik distribucí a vrátil se k Ubuntu, která mi vyhovuje nejvíce. Zhruba měsíc jsem řešil připojení USB rámečku s HDD, což se mi nijak nepovedlo, přestože mi už jiní radili, takže přestávám doufat v rozchození, přesto mám další problémy, které bych se rád pokusil vyřešit:
Mám MDA Vario (Qtec 9100) se systémem WM5. Hledal jsem informace a zjistil, že náhrada za ActiveSync od Windowsem je Synce. Když v Synapticu dám hledat synce, najde mi to jen verzi pro KDE. Jde nahrát tato, nebo podobná aplikace pod Gnome? Potřebuji do mobilu instalovat software, půjde to v tomto? Nebo je jediné řešení instalace nějakého virtuálního PC a do něj nainstalovat Win?
Druhý docela velký problém je, že u NTB HP nx7300 mi po každém vypnutí a zapnutí vytuhne klávesnice. Zadávám heslo před najetím systému, ale heslo nejde napsat. Řešení je vytáhnout baterii a odpojit od sítě, což mi jaksi moc nevyhovuje (vždy na to zapomenu, najedu k heslu, uvědomím si to, tak NTB zase vypnu, vytasím baterii, odpojím od sítě, zapojím baterii a pouštím opět). Našel jsem řešení, kde popisoval zadat nějaký parametr a pak kompilovat jádro. To bohužel neumím a netuším jak to udělat. Není nějaké jiné, jednodušší řešení?
Nechci aby to vyznělo, že se mi nechce nic řešit a čekám, až to za mne vyřeší jiní, ale v podstatě více než tři týdny 90% volného času na PC jen řeším problémy s rozchozením věcí, které potřebuji, takže už jen doufám v nějaké jednoduché, elegantní řešení :oD. Gooorila

Gooorila

• Návštěvník
« Odpověď #1 kdy: 08 Března 2007, 21:29:54 »
ještě maličkost. Kde najdu nainstalované programy? Kliknu na Aplikace, je tam pár programů, ale ne všechny (nemohu najít bittorent, Wine, ale oboje mi Synaptic již nainstaloval).

MarrLiss

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #2 kdy: 08 Března 2007, 21:36:02 »
Citace: Gooorila
Mám MDA Vario (Qtec 9100) se systémem WM5. Hledal jsem informace a zjistil, že náhrada za ActiveSync od Windowsem je Synce. Když v synapticu dám hledat synce, najde mi to jen verzi pro KDE. Jde nahrát tato, nebo podobná aplikace pod Gnome? Potřebuji do mobilu instalovat software, půjde to v tomto? Nebo je jediné řešení instalace nějakého virtuálního PC a do něj nainstalovat Win?
S WM5 synce ze zdroju nefunguje, je potreba pouzit svn verzi, ale neinstaluje se zrovna jednoduse. O instalaci exe instalatoru si muzes nechat zdat, protoze je to normalni win binarka, nekdy jde spustit pomoci wine -> nenainstaluje se, ale vybali se cab.
Varianta s virtualizaci je asi schudnejsi.
Prestigio Nobile 1590: P-M 740, 1 GB RAM, NV 6600
Ubuntu FF

Gooorila

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 09 Března 2007, 08:40:44 »
No, protože jsem předpokládal tuto odpověď, již dopředu jsem znal další dotaz. Neuváděl jsem jej, aby toho nebylo najednou moc :o). Virtualizace je myšleno jako instalace virtuálního PC (ve win jsem testoval WMVare. Nějaký tip pod Linux?), nebo by se dalo použít samotné Wine (u něj jsem jen četl, že je to aplikace umožňující spuštění win aplikací pod Linuxem, ale úspěšnost a problémy se neuvádějí, takže to spíš bude o testování. Jestli ale někdo již testoval a zná výsledek, napište). U WMVare jsem to sice nikdy neřešil, ale kdybych se rozhodl pro tuto záležitost, dá se nějakým způsobem propojit do takto nainstalovaného systému další disk (teď se asi sám zamotám, ale: mám jeden disk v NTB. Ten je rozdělen na 3 části. Na první je Ubuntu, druhé dvě jsou NTFS a je to pořád ještě pozůstatek po Win. Potřeboval bych na ten první linuxovský nainstalovat virtuální PC tak, aby bylo možno přistupovat na zbývající dvě partyšny NTFS)? Netuším zda to jde, ale babička říkala, že "za optání nic nedáš".
A poslední dotaz (dnes): Je zde někdo, kdo má u svého PC s nainstalovaným Ubuntu druhý disk (klasický 3,5'' HDD) v rámečku, který je propojen s PC pomocí USB? Disk byl použit v Routeru, je na něm nainstalován Debian, disk má 250GB a já jej nemohu nijak přečíst. Z celých 250GB je tam asi 0.5MB, které potřebuji stáhnout a netuším, jak se k nim dostat. Rady zde již nějaké byly, ale myslím, že všichni to spojovali s USB klíčenkou. Nevím, zda v tom bude rozdíl, ale přestože jsem postupoval krok po kroku dle jejich rad, nepovedlo se mi jej rozjet.

tintin

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 10 Března 2007, 18:28:18 »
Přidám se k tomuto dotazu - připojení a synchronizace PDA je moje poslední překážka před přechodem na Linux. Používá někdo pod linuxem virtuální PC s winXP, na nichž běží ActiveSync nebo Nokia PC Suite?

Gooorila

• Návštěvník
« Odpověď #5 kdy: 14 Března 2007, 19:27:40 »
Tak ověřeno. Kombinace Virtual Box + Win XP + malé úpravy v nastavení a Activesync funguje bez problémů.

Phoenix

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 15 Března 2007, 02:32:18 »
Já používám W5torage, udělá ti z paměťové karty flashku, stačí aktivovat, zasunout do USB a jedeš. Nepotřebuju víc, než sdílení dat. Synchronizaci nemam rád, i když někdy se hodí, obzvlášť, když hardresetuješ :)
Notebook FUJITSU-SIEMENS Amilo PRO V3505 - Intel Core 2 Duo, 1 GB DDR2 533 MHz, GMA950, 160 GB disk, Ubuntu 7.10

Gooorila

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 15 Března 2007, 10:41:37 »
To Phoenix: No, na instalaci to moc nepomůže. A synchronizace je pro mne docela důležitý parametr u MDA :o).

Neví někdo co s tím diskem?
Jsem teď v situaci, kdy disk nevidím ani pod Windows XP (pravděpodobně proto, že je tam EXT3), ani v Linuxu, protože jej neumím namountovat. Mám už jen NTB, takže nemohu ani disk přeformátovat, abych se do něj dostal z Win, takže vlastně s tím diskem nemohu vůbec nic dělat. V pokusech se SUSE jsem jej v terminálu našel (sice s poloviční velikostí, ale soudím, že v rámečku a disku by problém být neměl). Gooorila

mysteria

• Návštěvník
Re: Pocket PC vs. Ubuntu, tuhnutí klávesnice po startu atd.
« Odpověď #8 kdy: 30 Září 2007, 01:43:21 »
Ak potrebuješ čítať a zapisovať na ext3 z Windows, tak je vynikajúca táto utilitka http://fs-driver.org/
Polopate je to niečo ako driver, ktorý zobrazuje a dovoľuje čítať a zapisovať oknám aj na ext3 disky,
mám to otestované, pracuje to na 100%. ;)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.