zdravim vsechny,
posledni dva roky jsem s uzasem sledoval narust popularity Ubuntu a jeho cestu zebrickem distrowatch az k samemu vrcholu. Teprve minuly tyden jsem se rozhoupal k tomu, abych Ubuntu vyzkousel na vlastni kuzi. Instaloval jsem na notebooku Fujitsu Siemens Amilo Pro V2045, a byl jsem opravdu zvedavy, cim se Ubuntu odlisuje od ostatnich distribuci, co je na nem tak zvlastni. Dosud jsem mel zkusenosti s Debianem, ktery provozuji na sesti serverech, podle me se jedna o nejlepsi distro pro server. Na desktopu pouzivam prevazne Gentoo a SUSE 10.0.
Instaloval jsem nejnovejsi flight CD Dapper Drake. Samotna instalace byla bez problemu, Debian jsem instaloval asi tisickrat (ok, to prehanim

). Detekce HW podle ocekavani v poradku, stejne jako konfigurace Xorg - spravne nastavene rozliseni sirokouhleho displeje 1280x800, detekovana USB mys a rolovaci kolecko spravne funguje. Sit (Realtek 8169) bez problemu, konfigurace pres DHCP. System upozornovani na dostupne aktualizace je vyborny, obdobny system pouziva take SUSE (SUSE Watcher). Zatim vse v poradku, to se ale jaksi ocekava - stejne dobre funguje instalace a detekce HW v SUSE nebo v dalsich -Ubuntu tedy sice nijak nezaostava, ale take neprevysuje.
Problem byl se zvukem (zvukova karta neni zatim oficialne podporovana v ALSA), modemem (linuxove ovladace neexistuji), cteckou pametovych karet (nefunguje ani v jinych distribucich). Za nic z toho tedy nemohlo Ubuntu.
Bohuzel dalsi veci me spise zklamaly. System repozitaru zdedeny (s jistymi upravami) z Debianu neni podle me uplne nejprehlednejsi, trvalo mi dost dlouho nez jsem se zacal orientovat ve vsech tech "main restricted universe multiverse updates security backports extras". Navic pri instalaci baliku nemam prehled, odkud se co vlastne instaluje.
Velka cast balicku je nestandardne pojmenovana podle potreb vyvojaru Ubuntu, clovek prechazejici z jine distribuce pak muze mit problemy najit co potrebuje.
Dalsi vec, ktera vsak neni specifikem Ubuntu (stejne omezene je SUSE nebo treba Fedora), je hysterie kolem licenci jednotlivych balicku. Omezovani funkcnosti baliku vyrazovanim non-free komponent neni podle me stastne, snaha presvedcit uzivatele Windows aby prechazeli na Linux s timto pristupem neuspeje. Ve Windows jsou uzivatele zvykli, ze nainstaluji jeden balicek xvid a razem vsechny prehravace videa umeji prehrat jejich divx, xvid, div3,... filmy. Stahnou winamp a muzou poslouchat muziku temer vsech formatu. V Ubuntu je sice predinstalovan Totem, ale XVID/DIVX ani MP3 prehrat neumi. Nainstaluju xine-lib a xine-ui, ani xine neumi prehrat bezne filmy. Zkusim nainstalovat mplayer, ten ale neni dostupny v zadnem repozitari zpristupnenem pri instalaci system. Nainstaluju xmms a zase smula, MP3 nejsou podporovane. Vim ze se vsechno da vyresit, ale sam jsem stravil dva vecery plne hledani a zkouseni, nez jsem nastavil potrebne multiverse a backport repozitare v sources.list a doinstaloval vsechny potrebne knihovny, jenomze ted uz ani nevim co vsechno jsem do systemu nacpal. Zacinajiciho uzivatele Linuxu takove utrpeni musi odradit.
Oc je jednodussi situace treba v Gentoo, kde do USE promenne pridate klicova slova "mp3" a "xvid" a vsechny prislusne baliky jsou instalovany s podporou mp3 resp. xvid. I nesvobodny software (proprietarni ovladace pro graficke karty apod.) jsou pristupne ze zakladni databaze balicku - muzeme se dal bavit jestli instalace vseho ze zdrojaku je vyhoda nebo nevyhoda, to ted nechme stranou...
Stejne jsem se trapil pri hledani jak nainstalovat balik se zdrojaky jadra vcetne Ubuntu patchu abych mohl prekompilovat jadro s jednim upravenym modulem pro zvukovou kartu. Nakonec se povedlo, ale bolelo to

Nasledovaly instalace VMWare, RealPlayer, AdobeReader, CrossOver Office,... Neco s vetsimi, neco s mensimi problemy.
Bohuzel, ac jsem se opravdu snazil abych si Ubuntu oblibil, musim konstatovat opak. Podle me je Ubuntu kvalitni a peclive pripravene distro, takovych ale existuje mnoho. Muze se srovnavat se spickovymi distribucemi jako SUSE, Fedora, Mandriva, Aurox, Debian, Linspire apod., nenasel jsem ale nic, cim by Ubuntu tyto ostatni distribuce nejak vyrazneji prevysovalo. Bohuzel nestandardnost nekterych reseni ztezuje zivot uzivateli prechazejicimu bud z jineho distra, nebo z Windows. Ano, vsechno se da naucit a za par tydnu to toho clovek vnikne, ale Ubuntu se prece prezentuje jako snadne na pouzivani i konfiguraci, neprijde mi o nic snazsi nez jina distra.
Doufam ze jsem tu nezalozil na flame, jen jsem se potreboval vypovidat po dvou dnech a nocich zoufaleho tapani

zdravi
Lukas