Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ubuntu vs PCLinuxOS  (Přečteno 35035 krát)

nettezzaumana

• Host
Re: Ubuntu vs PCLinuxOS
« Odpověď #50 kdy: 30 Prosince 2007, 14:08:36 »
pclinuxos je dle meho soudu "very untrustworthy" distribuce, pospinena proprietalnim balastem v repozitarich.
pouzivam distribuce s tradici a kulturou aka :: debian, ubuntu, suse, fedora, knoppix aj

Duffy

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #51 kdy: 30 Prosince 2007, 15:37:11 »
pclinuxos je dle meho soudu "very untrustworthy" distribuce, pospinena proprietalnim balastem v repozitarich.
pouzivam distribuce s tradici a kulturou aka :: debian, ubuntu, suse, fedora, knoppix aj

Už jsem se s tímhle tvým názorem jednou setkal a stále nechápu proč ti tak vadí "proprietální balast" v oficiálních repozitářích, když si stejně každý přidá neoficiální repozitář se stejným balastem?
Notebook Fujitsu Siemens Amilo Xa 1526 s Ubuntu 8.04. Po dlouhém zkoušení jsem zůstal u Ubuntu a GNOME.

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #52 kdy: 31 Prosince 2007, 15:10:51 »
protoze takovy "tainted system" si uzivatel zpusobi sam tim, co si prida a ne, ze nedostane na vyber.

Duffy

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #53 kdy: 31 Prosince 2007, 15:44:32 »
protoze takovy "tainted system" si uzivatel zpusobi sam tim, co si prida a ne, ze nedostane na vyber.

Ale on nemá na výběr tak jako tak :). Opravdu nevím jestli se i zde na linuxovém foru najde někdo kdo právě píše z počítače kde nemá nainstalované žádné proprietární kodeky, flash, javu nebo třebas skype :).
Notebook Fujitsu Siemens Amilo Xa 1526 s Ubuntu 8.04. Po dlouhém zkoušení jsem zůstal u Ubuntu a GNOME.

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #54 kdy: 31 Prosince 2007, 15:59:52 »
Ale on nemá na výběr tak jako tak :). Opravdu nevím jestli se i zde na linuxovém foru najde někdo kdo právě píše z počítače kde nemá nainstalované žádné proprietární kodeky, flash, javu nebo třebas skype :).
Na výběr rozhodně je.
Bez kodeků se dá žít - já mám všechnu hudbu v počítači v Ogg a DVD přehrávám na DVD přehrávači.
Bez flashe se dá taky žít - všechen plošně blokuji flashblock pluginem a pokud je to nezbytné, tak si vystačím s Gnashem.
Bez javy to je asi hroší, ale pokud vím, tak se někdy mluvilo o tom, že se Sun chystá vydat Javu pod GPL, nebo se pletu?
A skype taky nemám :).

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #55 kdy: 31 Prosince 2007, 16:00:26 »
duffy >>
nezlob me.. tady jde o princip .. delam do Linuxu uz par let a chapu, proc napriklad Fedora udrzuje svuj system striktne cisty a proc mr.stallman a ostatni z party okolo FSF odsuzuji nektere distribuce a badaji nad GPL.v3 apod ..

Linux == svoboda // a to znamena, ze je Tvoje vec jako uzivatele, co si s nainstalovanym systemem udelas.

ad.1) java uz neni proprietalni
ad.2) ja osobne neznam snad nikoho, kdo s Linuxem pouziva "black-hole called skype"
ad.3) znam z rad vyvojaru mnozstvi posuku, co nemaji ze zasady zadne proprietalni kodeky a i ja sam osobne mp3 uz nepouzivam -- .ogg je lepsi // lame ale mam, pac ne vsechny mp3ky jsem transodoval do oggu
ad.4) existuje i oss plugin pro flash

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #56 kdy: 31 Prosince 2007, 16:01:12 »
4 Vojtech >>
AFAIK java uz je pod GPL -- huh?

;) super, sam si preju bejt takovej frajer jako ty (to nejni ironie, to myslim vazne)

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #57 kdy: 31 Prosince 2007, 16:08:40 »
Citace: Linus
Tak například GPLv2 neznamená žádné limity v použití software. Pokud jste šílený vědec, můžete použít GPLv2 software pro své ďábelské plány ke získání nadvlády nad světem (Žraloci s lasery na hlavách!!) a GPLv2 vám jen přikazuje zveřejnit zdrojové kódy. Podle mě to je v pořádku. Já mám rád žraloky s lasery.
-- ja taky,
viz.: http://www.root.cz/clanky/linus-torvalds-dvacet-nejlepsich-hlasek/

.. s proprietalnim softwarem tohle nejde

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #58 kdy: 31 Prosince 2007, 16:16:52 »
Tak například GPLv2 neznamená žádné limity v použití software. Pokud jste šílený vědec, můžete použít GPLv2 software pro své ďábelské plány ke získání nadvlády nad světem (Žraloci s lasery na hlavách!!) a GPLv2 vám jen přikazuje zveřejnit zdrojové kódy. Podle mě to je v pořádku. Já mám rád žraloky s lasery.
-- ja taky,
viz.: http://www.root.cz/clanky/linus-torvalds-dvacet-nejlepsich-hlasek/

.. s proprietalnim softwarem tohle nejde
Ten citát je pěkný :).

Btw. Abyste si tady o mě nemysleli, že jsem nějaký fanatik to zase ne, ale když existuje kvalitní (a mnohdy kvalitnější viz ogg vs. mp3) svobodná "věc" tak ji použiji raději. Pokud bych ale ke svému životu nutně potřeboval denně navštěvovat deset stránek ve flashi, tak bych taky nainstaloval flash od Adobe licence nelicence...

Pavel Půlpán

« Odpověď #59 kdy: 31 Prosince 2007, 16:17:17 »
Těma hláškama jsem se plavil... a mnohdy i souhlasil. ;D

nettezzaumana

• Host
« Odpověď #60 kdy: 31 Prosince 2007, 16:29:37 »
Citace: Vojtech
Btw. Abyste si tady o mě nemysleli, že jsem nějaký fanatik to zase ne..
hmm. a to zase jo. jsem fanatik a myslim si:
Software je jako sex, je lepší, když je zadarmo.
;)

mAXxZ!

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #61 kdy: 31 Prosince 2007, 16:37:24 »
nesmíš všechno tolik žrát víš :-P  ;) I Linus sám říká

Citace
Jsem mizera. Vůbec netuším, proč si vůbec lidé myslí něco jiného. A myslí si to. Mají pocit, že jsem hodný kluk a přitom jsem doopravdy manipulativní a konspirativní mizera, který se nestará o něčí city nebo hodiny ztracené práce, pokud bude podle mě výsledkem lepší systém. A to jen tak neplácám. Nejsem prostě příliš příjemný. Dokážu dokonce říct „je mi to jedno“ s vážnou tváří a ještě to tak skutečně myslet.

Jinak jako abych si radši chodil přehrávat do stolního DVD, to snad ani nezasluhuje komentář. Bez flashe se dá žít, bohužel trend se ubírá jiným směrem a to Flash a Java, takže pokud je něco ve flashi radši se na to mám vykašlat ? to je blbost boha
« Poslední změna: 31 Prosince 2007, 16:43:17 od mAXxZ! »
Acer Aspire 5101ANWLMi

Pavel Půlpán

« Odpověď #62 kdy: 31 Prosince 2007, 16:42:55 »
No mě osobně nejvíc pobavila tato pravda:

Citace
Devadesát pět procent všech softwarových vývojářů si myslí, že patří k horním pěti procentům, pokud dojde na znalosti a schopnosti.

;D

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #63 kdy: 31 Prosince 2007, 16:55:19 »
Jinak jako abych si radši chodil přehrávat do stolního DVD, to snad ani nezasluhuje komentář. Bez flashe se dá žít, bohužel trend se ubírá jiným směrem a to Flash a Java, takže pokud je něco ve flashi radši se na to mám vykašlat ? to je blbost boha

Já netvrdím, že to tak máš dělat zrovna ty - já napsal jak to dělám já, abych ukázal, že to taky jde.
Pokud internet směřuje k ještě větší záplavě flashových blbostí, tak to abych ho snad přestal používat...

mAXxZ!

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #64 kdy: 31 Prosince 2007, 17:05:08 »
to není ale cesta co povídáš. K čemu si člověk potom koupí notebook, když si na něm ani film nezkoukne  ::) ::) Jestli je cesta v tom mít doma víc zařízení pak nevim, pro mě je to nesmysl co píšeš. A tím, že ho přestane používat každej linuxák si stejně nepomůžeme, protože ve Windows ho bude používat každej a jak dobře víme, tak Windows má přece jenom víc uživatelů.  ;)
Acer Aspire 5101ANWLMi

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #65 kdy: 31 Prosince 2007, 17:20:33 »
to není ale cesta co povídáš. K čemu si člověk potom koupí notebook, když si na něm ani film nezkoukne  ::) ::)
Já teda nevím, ale já si rozhodně nekupoval notebook proto, abych se na malé a nekvalitní obrazovce koukal na špatně ozvučený film...

mAXxZ!

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #66 kdy: 31 Prosince 2007, 17:24:46 »
já si ho koupil i kvůli sledování filmů. Kvalitní ozvučení mám ve sluchátkách. A velikost 15,4" displaye mě vyhovuje. A myslim, že těch lidí bude víc.
Acer Aspire 5101ANWLMi

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
« Odpověď #67 kdy: 31 Prosince 2007, 17:38:06 »
Tak jste si měl pořídit nějaký s větší a kvalitnější obrazovkou a kvalitním ozvučením...
Mám 15,4'' a přijde mi na filmy malá...

Nezlobte se na mne, ale některé názory tu na mne působí dosti intenzivním dojmem dělání cnosti z nouze...
Ti není z nouze cnost, filmy bych na ntb nesledoval ani kdybych měl windows (koneckonců nanistalování kodeků by byla otázka deseti úhozů na klávesnici).

Duffy

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #68 kdy: 31 Prosince 2007, 18:30:18 »
Tak opravují své tvrzení, drtivá většina uživatelů linuxu používá nějaký proprietární software, vyjma několika bláznivých vyvojářů. Myslím že je jednodušší aby si ta menšina (v oblasti linuxu navíc velmi zdatná menšina) ten "proprietární balast" ze systému odstranila než aby méně schopná menšina instalovala nutný software.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.