Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Jakou virtualizaci? [vyřešeno]  (Přečteno 3273 krát)

Yohann

• Návštěvník
Jakou virtualizaci? [vyřešeno]
« kdy: 15 Března 2007, 21:12:27 »
Potřeboval bych poradit jakou použít virtualizaci, vaše zkušenosti, co byste doporučili a proč, výhody - nevýhody atd. Mám na mysli VMworkstation (player, server), Parallelsworkstation, Xen, quemu, Virtualbox atd., je toho dost tak nevím co do Ubuntu nainstalovat abych tam měl ještě virtuální XP hlavně kvůli synchronizaci PDA, a pár multimediálních programů který v Linuxu nepojedou (výuka jazyků, slovníky). Ve Vistě jsem měl VMworkstation, na něm Ubuntu, a spokojenost, vše funguje jak má, v podstatě jako na reálným PC (i co se týká rychlosti), myš přechází ze systémů v poho.. (bez ctrl alt), atd., prostě vše funguje, no a to samý potřebuju v Ubuntu abych tam měl ty xpčka...
no a abych nezapomněl, nezáleží mi jestli je to free nebo placený
díky všem :-)
ThinkPad T61 Kubuntu 10.10 64
Nokia N900

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
« Odpověď #1 kdy: 15 Března 2007, 21:27:32 »
Co jsem tak kde slyšel, tak VMWare a VirtualBox jsou ty lepší.
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

Martin - ViPEr*CZ*

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 15 Března 2007, 21:29:43 »
Wmvare je i pod linuxem tak pokud jsi byl spokojenej tak pohoda..... VirtualBox je zadara a není taky špatnej.

PS: ale v tý vistě jsi rozhodně pod Wmvare nerozjel v ubuntu Beryl třeba... ;)
Open source is gold way... Mint 17.2, Debian 8.1 Jessie| Ubuntu Wiki (návody) | Google vyhledávač | Qt4 návody

romi

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #3 kdy: 15 Března 2007, 21:45:12 »
ja pouzivam vmware server ,,, koli active directory...
virtual mi akosi neslapal..a ine som neskusal..naco aj, ked som spokojny :))

(kupovat vmware workstation je blbost, ked je server verzia zadara a mnozstvo free alternativ..)
randy [HP nc6320 -- Ubuntu Gutsy Gibbon with KDE]
== linuxove minimum ==

fritzek

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 06 Dubna 2007, 15:12:55 »
VirtualBox je super. Pred nim jsem mel zkusenost akorat s quemu, ale srovnat se to neda. Nemam nejnadupanejsi stroj, ale kdyz si dam ve virtualboxu XPcka na fullscreen, tak vanze nepoznam, ze to neni "normalni" instalace.
P4 2.94GHz / 1024MB RAM / NVidia 6600 256MB / 80GB Seagate / DVB MSI Megasky / Leadtek Winfast 2000 / LENNY
NB Centrino Duo / 1024MB RAM / Intel 945GM / Intel wifi 3945ABG / Intel ethernet 100 VE

Skeletonix

• Host
« Odpověď #5 kdy: 06 Dubna 2007, 15:56:59 »
používám vmware server a maximální spokojenost  .... široká podpora OS, zdarma, bezproblémová a snadná instalace (zatím neplatí pro Feisty, ale ani tam to není tak hrozné)

fritzek

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 06 Dubna 2007, 22:11:52 »
Citace: Skeletonix
používám vmware server a maximální spokojenost  .... široká podpora OS, zdarma, bezproblémová a snadná instalace (zatím neplatí pro Feisty, ale ani tam to není tak hrozné)
VirtualBox je na Feisty naprosto bezproblemovy. Stahnul jsem package pro Edgy, nainstaloval a jel. 100%ni spokojenost. Za posledni dobu je to ta nejuzasnejsi vec, co jsem objevil. Akorat mam trochu problemy s tim sdilenim pres Guesta, takze to resim pres ssh.
P4 2.94GHz / 1024MB RAM / NVidia 6600 256MB / 80GB Seagate / DVB MSI Megasky / Leadtek Winfast 2000 / LENNY
NB Centrino Duo / 1024MB RAM / Intel 945GM / Intel wifi 3945ABG / Intel ethernet 100 VE

Yohann

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 25 Dubna 2007, 19:23:01 »
díky všem... :-)

a teď moje zkušenosti za ten týden co jsem to zkoušel:

Parallelworkstation: ten jsem odrovnal hned, protože ta vizáž programu mi fakt nešla pod nos.

takže zůstaly VMware a Virtualbox.

Virtualbox 1.3.8 : celkem slušný, hlavně jsem byl překvapen rychlostí, také možností nastavení hodnoty kolik MB pro virtuál. grafiku. Z celkové paměti si to ukousne opravdu přesně tolik kolik si nastavíte pro virtuální systém (Linux zabere asi 200MB, virtuál třeba 500MB= cca 700),

o tý paměti píšu proto, že u VMware to neplatí, když si spustíte virtuál u vmware tak vám v paměti zabere něco okolo 100MB. Oproti VMware byl Virtualbox stabilnější, ani jednou se mi nesek, zato u  VMware trochu jo, občas se systém na vteřinku u VMware sekne, myší hejbu (ale jenom poskakuje, ale opravdu jenom na vteřinku, hlavně když ve virtuálce spouštím CD).

Takže ten Virtualbox byl přece jen trochu stabilnější...a ještě taky možnost udělat ve Virutalboxu fullscreen tak aby byly vidět horní a spodní lišta Ubuntu, ale zároveň tak že se k tomu přizpůsobí rozlišení takže ikony nejsou deformovaný, zvlášť pokud mám notebook a WXGA rozlišení, tahle možnost u vmware nejde, u Vmware prostě nastavíte ve virtuálce rozlišení a podle toho se zvětší celý okno a přizpůsobí anebo jednoduše fullscreen od rohu k rohu

no a je tady pár ale, nemožnost přenášení souborů z plochy (Linuxu) na virtuální plochu (třeba XP), dále trochu složitější nastavení USB (v mém případě jsem USB nerozjel), a to samý platí pro shared folders.
Nejsem línej podívat se do návodu, taky jsem to udělal, ale nějaký trochu složitější nastavování, hledání, doinstalování, tak na to nemám čas ani chuť, prostě buď tomu věnuju hodinku dvě a zprovozním to nebo to jde z disku pryč. Ale aby to neznělo moc kriticky, až bude verze která tohle vychytá (přechod souborů z plochy na plochu, USB, shared folders), že to bude v provozu hned po instalaci, (maximálně instalace nějaké tools) jako v případě Vmware, tak si nainstaluju Virtualbox protože až na tyhle tři věci se mi zdá lepší než Vmware.

VMware workstation 6 (beta): no a tady asi tolik, bezproblémová instalace, vše chodí hned po instalaci, jenom trošičku pomalejší než Virtualbox.

můj stroj : Dell Inspiron 6000 (1280x800, Celeron 1.4, 2GB RAM, ATI X300)
Nokia N900

LS

• Závislák
    • http://linux.euweb.cz
« Odpověď #8 kdy: 25 Dubna 2007, 21:58:56 »
Zadarmo jsou v podstate vsechny virtualizacni nastroje, nektere jsou navic svobodne. Nejlepsi je rozhodne vmware server, pokud nemate problem s tim, ze neni sireny pod svobodnou licenci.

Yohann

• Návštěvník
« Odpověď #9 kdy: 26 Dubna 2007, 20:27:30 »
no ten vmware server jsem ještě nezkoušel, ve feistě je tam ale nějaký problém, co jsem čet tak je potřeba doinstalovat nějaký patch ...
Nokia N900

Skeletonix

• Host
« Odpověď #10 kdy: 26 Dubna 2007, 21:26:03 »
nestačilo by pro přenos souborů využívat ssh či samby ? ... jinak ta věc s rozlišením, zobrazením, lištou u virtualboxu vypadá moc pěkně ... mě občas vytuhne celý X server při přechodu z fullscreenu (není vidět nic z Ubuntu), ale za to může asi compiz ;)

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.