Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: neco pro zacatecnika  (Přečteno 2188 krát)

salat

• Návštěvník
neco pro zacatecnika
« kdy: 16 Března 2007, 00:09:59 »
Prosim o radu. Právě jsem uplně na čisto nainstaloval Ubuntu a je to muj první kontakt s tímto systemem. Než se začnu více zaobírat nastavením a učit se pracovat, potřeboval bych poradit alespon dvě základní věci. Jak nastavím jinou obnovovací frekvenci monitoru než 60hz? rozlišení změnit lze, ale frekvence se nedá měnit je pouze 60hz. Grafika v systemu je riva tnt2 32mb ram. Druhý dotaz je, jak změním MAC adresu sítové karty? moje připojení na internet je vázané na MAC adresu a tak se zatím nemohu připojit. Je hrozně otravné kdykoliv něco nevím restartovat do Win... Za odpověd předem moc děkuji

Salat

mirak

• Aktivní člen
  • *
neco pro zacatecnika
« Odpověď #1 kdy: 16 Března 2007, 00:16:46 »
MAC adresa je stejna jak ve Windows tak v Linuxu, nemyslite nahodou IP adresu?
Omnia sponte fluant, absit violentia rebus.
Maple  ;)

salat

• Návštěvník
neco pro zacatecnika
« Odpověď #2 kdy: 16 Března 2007, 00:36:48 »
Citace: mirak
MAC adresa je stejna jak ve Windows tak v Linuxu, nemyslite nahodou IP adresu?
To máš pravdu, MAC adresa sítové karty je z výroby neměnná (v hardware) a tak se hlásí v obou systemech stejná. Dá se ale softwarově změnit (nahradit  v systemu za jinou) a sitovka se potom tváří jako že má tu kterou zadáš... A to právě potřebuji, protože poskytovatel povoluje připojení (ověřuje si pravost) na základě MAC adresy kterou mi zadal. Ve windows se mění v správce zařízení/ sítové adaptéry... ale v Linuxu netuším a bez toho se nemohu připojit na internet...

salat

• Návštěvník
neco pro zacatecnika
« Odpověď #3 kdy: 16 Března 2007, 01:36:03 »
no tak jsem trošku pokročil, ale o to víc potřebuji pomoci. Stahnul jsem si nvidia ovladače pro linux, ale když je chci nainstalovat (nebo zavést, či jak se tomu tady říká) tak mi nahlásí že musí být spuštěné jako root... no nemám tušení o co jde.

co se týče MAC adresy tak už jsem našel její umístění v správce zařízení/sítová karta/rozšířené... když na ni kliknu tak se zobrazí pole pro zápis a mohu zapsat novou, ovšem když dám potom enter zobrazí se opět ta stará a tek nevím co s tím...

Pájek

• Návštěvník
    • http://www.lg-2008.com
neco pro zacatecnika
« Odpověď #4 kdy: 16 Března 2007, 02:07:56 »
s tvám problémem ti asi přímo nepomohu, ale jedna užitečná věc by se našla >>> jukni na wiki a na HOWTO <<< já osobně tam našel mnoho užitečných informací :)
"Když tak, tak když
 když když, tak tak"
 ;) :cool:
 _,.+*""*+.,_,.+*""*+.,_,.+*""*+.,_,.+*""*+.,_,.+*""*+.,_,.+*""*+.,_,.+*""*+.,_,.+*""*+.,_,.+*""*+.,_,.+*""*+.,_,.+*""*+.,_,.+*""*+.,_,.+*""*+.,_,.+*""*+.,_,.+*""*+.,_

Jiří :Kačer: Voseček

• Stálý člen
  • **
  • občasný návštěvník
    • Můj weblog
neco pro zacatecnika
« Odpověď #5 kdy: 16 Března 2007, 11:29:53 »
K těm ovladačům: Mám stejnou grafickou kartu a 3D akcelerace mi nejede, to abych tě potěšil :)
Nainstaluj si balík nvidia-glx-legacy, ten si to sám stáhne (příkazem v konsoli sudo nvidia.....).
Nebo nevíš, co to je root?
Všechno co k životu skutečně potřebujeme, můžeme vcelku levně koupit, jen zbytečnosti jsou drahé. Hrajte frisbee - www.frisbee.cz

nojvirt

• Aktivní člen
  • *
neco pro zacatecnika
« Odpověď #6 kdy: 16 Března 2007, 11:41:57 »
kdyby cirou nahodou bylo tim poskytovatelem UPC, tak se da na jejich strankach zmenit MAC adresa
Ubuntu od 5.04...

"My howercraft is full of eels!!"

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.