Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ubuntu nenajde muj hdd??  (Přečteno 2872 krát)

pavli

• Návštěvník
Ubuntu nenajde muj hdd??
« kdy: 17 Března 2007, 10:04:24 »
Pri instalaci se zaseknu v casti kde mam vybrat oddil disku kam se bude instalovat.Okno je prazdne a pise mi to ze nebylo nalezeno zadne zarizeni. Jeste ve Win sem si pomoci paritition magicu pripravil misto pro instalaci(zkousel sem to nechat nenaformatovane i primo pripravit 2 oblasti(linuxext a swap,mel sem je udelane jako logical paritition) ale nepodarilo se.Porad se to tvari jakoze nepozna muj disk. Mam WesternDigital Caviar XL WD800JD 80GB SATA/150. Mozna je to jenom nejaka moje chyba....jsem uplny zacatecnik co se linuxu tyce.Diky za pomoc

Michal Breškovec

• Stálý člen
  • **
  • skill :: aggressive-llama
    • MojeID
Ubuntu nenajde muj hdd??
« Odpověď #1 kdy: 17 Března 2007, 16:10:13 »
To spíš vypadá, že Linux nepozná tvůj SATA řadič. Zkus napsat model motherboardu, respektive čipset, nebo číp SATA řadiče, pokud máš disk pověšený na přídavném řadiči. Ještě by mohlo pomoci, pokud máš v BIOSu u SATA nastavení Enhanced mód, tak přepnout na Compatible, nebo jak to tam je.
Kubuntu forever :-)

pavli

• Návštěvník
Ubuntu nenajde muj hdd??
« Odpověď #2 kdy: 17 Března 2007, 19:23:29 »
Tu volbu se mi v biosu najit nepodarilo. Mam motherboard ASUS K8N4-E s chipsetem Nvidia nForce4

Milhouse

• Moderátor
  • Závislák
Ubuntu nenajde muj hdd??
« Odpověď #3 kdy: 17 Března 2007, 19:36:08 »
Tu volbu mám u notebooku. V desktopu bývá bios pro SATA zvlášť. U mého Asusu to je klávesa tabulátor. Zobrazuje se těsně před najetím Grubu.

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

Michal Breškovec

• Stálý člen
  • **
    • MojeID
Ubuntu nenajde muj hdd??
« Odpověď #4 kdy: 17 Března 2007, 19:57:26 »
Tak jsem trochu hledal a údajně by za to mohlo moct ACPI. Zkus po nabootování z CD pustit instalaci s parametrem jádra noapic. Někde tam je volba, kde se to dá udělat. Teď si přesně nevzpomenu jak se jmenuje.

gb

• Aktivní člen
  • *
Ubuntu nenajde muj hdd??
« Odpověď #5 kdy: 18 Března 2007, 10:01:41 »
Citace: pavli
Tu volbu se mi v biosu najit nepodarilo. Mam motherboard ASUS K8N4-E s chipsetem Nvidia nForce4
Nevěš hlavu, mám ten samý problém. :-/ Ten samý MB.
GB

pavli

• Návštěvník
Ubuntu nenajde muj hdd??
« Odpověď #6 kdy: 20 Března 2007, 10:25:44 »
Zkousel sem hledat kde bych mohl spustit instalaci s parametrem noapic....ale neuspel sem.Myslel sem ze na ikone instlace ve vlastnostech pridam tenhle parametr do spousteciho prikazu ale nemelo to zadny efekt.Kdybyste nekdo vedel kde ta volba je poradte:-)

Michal Breškovec

• Stálý člen
  • **
    • MojeID
Ubuntu nenajde muj hdd??
« Odpověď #7 kdy: 20 Března 2007, 14:05:31 »
Až dorazím večer domů tak pokud to tu nebude bootnu z instalačky a napíšu ti co a kam napsat.

gb

• Aktivní člen
  • *
Ubuntu nenajde muj hdd??
« Odpověď #8 kdy: 20 Března 2007, 15:18:00 »
Zkousel sem hledat kde bych mohl spustit instalaci s parametrem noapic....ale neuspel sem.Myslel sem ze na ikone instlace ve vlastnostech pridam tenhle parametr do spousteciho prikazu ale nemelo to zadny efekt.Kdybyste nekdo vedel kde ta volba je poradte:-)
No tak mě pomohl parametr pci=nommconf, ale to bylo bootování LIVECD. Zkus ho tam dát taky a uvidíš, máme velmi podobný HW
viz thread
http://forum.ubuntu.cz/viewtopic.php?id=8245

GB

pavli

• Návštěvník
Ubuntu nenajde muj hdd??
« Odpověď #9 kdy: 20 Března 2007, 15:40:15 »
Citace: gb
No tak mě pomohl parametr pci=nommconf, ale to bylo bootování LIVECD. Zkus ho tam dát taky a uvidíš, máme velmi podobný HW
viz thread

GB
ok diky,zkusim....ale kde mam ten parametr zadat. Asi se ptam hloupe ale jsem uplny zacatecnik:-)

gb

• Aktivní člen
  • *
Ubuntu nenajde muj hdd??
« Odpověď #10 kdy: 20 Března 2007, 15:58:46 »
Citace: gb
viz thread

GB
ok diky,zkusim....ale kde mam ten parametr zadat. Asi se ptam hloupe ale jsem uplny zacatecnik:-)
Tak to se ptáš toho pravého. :) Jestli jsi viděl ten thread, tak já jsem na tom podobně jako ty. Když spouštím CD, tak na začátku je menu, kde se dá pomocí F2 vybrat jazyk a pomocí F6 dopsat parametry bootu.
Alespoň si to myslím. :rolleyes: Rozhodně mě to tam zabralo.

pavli

• Návštěvník
Ubuntu nenajde muj hdd??
« Odpověď #11 kdy: 20 Března 2007, 18:21:55 »
Tak instalace se podarila:-) Diky za pomoc

Michal Breškovec

• Stálý člen
  • **
    • MojeID
Ubuntu nenajde muj hdd??
« Odpověď #12 kdy: 20 Března 2007, 20:49:36 »
Tak vidím, že jdu s křížkem po funuse, ale hlavně, že ti to chodí.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.