Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Vytvoření nové partition  (Přečteno 3026 krát)

JZlobir

• Návštěvník
Vytvoření nové partition
« kdy: 17 Března 2007, 13:28:46 »
Ahoj, prosil bych o radu. Po přechodu na linux (používám Kubuntu 6.10) jsem zjistil že bych potřeboval vytvořit z části prostoru pro home novou partition a naformátovat na NFTS. Přestože jsem nechtěl, potřebuji nainstalovat XP protože se ve škole učíme programovat ve Visual C# a prostředí ve kterém to děláme nejede pod Linuxem a ani vytvořené programy. Pro běh je potřeba nějaký Microsoft visual framework nebo nějaký takový zvěrstvo.....
Myslel jsem že to hravě zvládne utilitka QTParted, ale není to tak docela pravda. Nechci nijak míchat s tabulkou rozdělení, protože bych přišel o data. Moje partition pro home má přez 40 GB volného místa tak bych nejraději z něj ukrojil pár GB a použil je pro XP. Nevíte náhodou někdo jak na to??

dumi

• Stálý člen
  • **
Vytvoření nové partition
« Odpověď #1 kdy: 17 Března 2007, 13:43:04 »
AMD Sempron 2500+, GF 5200FX, 1,5GB RAM, Ubuntu 8.04

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Vytvoření nové partition
« Odpověď #2 kdy: 17 Března 2007, 13:43:41 »
Normálně z liveCD pomocí programu GParted (Systém→Správa→Nástroj pro dělení disků). A pozor windows při instalaci přepíše MBR, čímž vám znemožní bootovat linux - bude muset tedy znovu nainstalovat zavaděč Grub - viz http://wiki.ubuntu.cz/Obnova_boot_mana%C5%BEeru_Grub_po_reinstalaci_Windows

JZlobir

• Návštěvník
Vytvoření nové partition
« Odpověď #3 kdy: 17 Března 2007, 16:47:22 »
Hm.... tak děkuji za rady, ale když se na to tak koukám, tak se na ty windows vykašlu a poplašim ještě nějakej oldschool comp za pár šlupek speciálně pro ně....

KLuka

• Návštěvník
Vytvoření nové partition
« Odpověď #4 kdy: 22 Března 2007, 18:22:04 »
Zdravim,
mohu-li radit, tak to rozhodně zkus rozchodit, neni to zas tak složitý, jak se na první pohled zdá, já to zvládl a v linuxu sem absolutní začátečník...
Asus A3Hf, Ubuntu 6.10

Cendas

Vytvoření nové partition
« Odpověď #5 kdy: 23 Března 2007, 13:45:07 »
A nešlo by to řešit virtualboxem.
http://wiki.ubuntu.cz/VirtualBox?highlight=%28box%29

JZlobir

• Návštěvník
Vytvoření nové partition
« Odpověď #6 kdy: 24 Března 2007, 15:14:15 »
Zkoušel jsem použít Live CD, jak radil vojtěch.t, ale volba create je zamražená. Mohu disk pouze zformátovat, nebo smazat celou partition.

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
Vytvoření nové partition
« Odpověď #7 kdy: 24 Března 2007, 15:21:06 »
To je zvláštní. Nemáte náhodou na disku již 4 oddíly? To by pak bylo vysvětlení, protože na disku mohou být maximálně 4 primární oddíly.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.