Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: čistící program pro Ubuntu [vyřešeno]  (Přečteno 13801 krát)

XomboX

• Aktivní člen
  • *
čistící program pro Ubuntu [vyřešeno]
« kdy: 17 Března 2007, 16:47:51 »
Ahooj!
Ubuntu mám už skoro 3/4 roku. Zda se mi, ze najizdi o neco pomaleji nez kdysi po cerstve instalaci. Chtel bych mu proto trochu ulevit od knihoven a balicku, ktere jsou uz treba stare a nepotrebne, zaroven bych s tim ziskal i vice mista na disku. Taky jsem drive experimentoval s ruznymi programy a po jejich odinstalaci mi v domovskem adresari zbylo dost skrytych slozek, ktere chci taky odstranit.

Existuje nejaky cistici program pro Ubuntu?

Diky za info!
Asus A6JC-Q003, Ubuntu
Jabber: xombox@jabbim.cz
Ubuntu User number is #12210  Monday, applications choke Tuesday, Wednesday, RAID set's broke Thursday, let out the magic smoke but on Friday, I patch bugs Monday, my xorg conf is toast Tuesday, Wednesday, CPU roasts Thursday, it won't even POST but on Friday, I patch bugs

TomAker

• Návštěvník
« Odpověď #1 kdy: 17 Března 2007, 18:47:04 »
Existuje čistící program KleanSweep. Je to grafické klikátko pro KDE.

Pro příkazovou řádku pak existují:
deborphan - vypisuje knihovny na kterých nic nezávisí, takže je lze odinstalovat (ale pozor opatrně vždy je potřeba zkontrolovat)
debfoster - se ptá balík po balíku (z vršku závislostí), zda-li jej v systému chcete nechat nebo ne a výsledný stav si pak pamatuje.
dpkg --purge - zajistí úplné odstranění všech částí balíku
dpkg --get-selections | grep deinstall – nastaví vybrané balíky ze stdin a odinstaluje je
Kriegovo základní pravidlo:
Práce na počítači se podobá předem prohrané válce.

Vojtin

• Host
« Odpověď #2 kdy: 17 Března 2007, 19:43:06 »
nebo v terminálu: sudo apt-get autoremove, sudo apt-get clean, sudo aptitude clean. V tom /home můžeš smazat vše co zbylo po aplikacích, který nepoužíváš.
« Poslední změna: 15 Listopadu 2007, 01:45:51 od Anna Taliánová »

vadimo

• Stálý člen
  • **
    • Linux Tips & How to
« Odpověď #3 kdy: 18 Března 2007, 09:33:20 »
Prečistiť HDD môžeš ešte s programom deborphan, ktorý vyhladá nepotrebné knižnice. Ale opatrne s ním. Ja si v Options už nezaškrtávam rozšírené zobrazenie, tak je to celkom bezpečné. Nainštaluješ to cez Synaptic - gtkorphan je s GUI. Po nainštalovaní sa ti zobrazí v menu Sýstém/Správa. Ja ho používam, zatial som s ním nemal problémy.

Doplnené:
Tak som skúsil v Options zašktrnuť aj Show uninstalled packages a zatial bez nehody. Ale ako som čítal na ich webe, tak už tá druhá položka, ktorá zobrazí všetky balíky, je už nebezpečná a maže všetky balíky, ktoré niesú naviazané na iné, čo neznamaná, že ich nie je potreba. Viac o tom je písané tu: http://www.marzocca.net/linux/gtkorphan.html#use
Asus A6M - Ubuntu 7.10
Asus wl500b
IPBOX 200 - na ceste

anicka

• Host
« Odpověď #4 kdy: 19 Června 2007, 19:41:40 »
Citace: Vojtin
nebo v terminálu: sudo apt-get autoremove, sudo apt-get clean, sudo aptitude clean. V tom /home můžeš smazat vše co zbylo po aplikacích, který nepoužíváš.
Díky, také mi to pomohlo. :-)
« Poslední změna: 16 Října 2007, 00:04:23 od Anna Taliánová »

anicka

• Host
« Odpověď #5 kdy: 19 Června 2007, 19:47:29 »
Citace: XomboX
Ahooj!
Ubuntu mám už skoro 3/4 roku. Zda se mi, ze najizdi o neco pomaleji nez kdysi po cerstve instalaci. Chtel bych mu proto trochu ulevit od knihoven a balicku, ktere jsou uz treba stare a nepotrebne, zaroven bych s tim ziskal i vice mista na disku. ( ... ) Diky za info!
Pokud máte upgrade Ubuntu (třeba z Edgy Eft na Feisty Fawn), tak můžete pro úsporu prostoru na HDD odstranit také staré kernely (jádra), ale je potřeba si přitom raději 2 nejnovější kernely ponechat. Link na téma odstranění starých kernelů je zde, pomohlo mi to též ušetřit hodně místa na disku notebooku. Srovnatelnou velikost místa na HDD mi ušetřil příkaz v terminálu sudo apt-get autoremove :-D
« Poslední změna: 16 Října 2007, 00:03:00 od Anna Taliánová »

XomboX

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 19 Června 2007, 21:06:03 »
Citace: anicka
Citace: XomboX
Ahooj!
Ubuntu mám už skoro 3/4 roku. Zda se mi, ze najizdi o neco pomaleji nez kdysi po cerstve instalaci. Chtel bych mu proto trochu ulevit od knihoven a balicku, ktere jsou uz treba stare a nepotrebne, zaroven bych s tim ziskal i vice mista na disku. ( ... ) Diky za info!
Pokud máte upgrade Ubuntu (třeba z Edgy Eft na Feisty Fawn), tak můžete pro úsporu prostoru na HDD odstranit také staré kernely (jádra), ale je potřeba si přitom raději 2 nejnovější kernely ponechat. Link na téma odstranění starých kernelů je zde, pomohlo mi to též ušetřit hodně místa na disku notebooku. Srovnatelnou velikost místa na HDD mi ušetřil příkaz v terminálu sudo apt-get autoremove :-D
Jojo, presne tak to delam a osobni zkusenost s jednim nefunkcnim kernelem a vsema ostatnima smazanyma uz mam take :)
« Poslední změna: 16 Října 2007, 00:03:20 od Anna Taliánová »
Asus A6JC-Q003, Ubuntu
Jabber: xombox@jabbim.cz
Ubuntu User number is #12210  Monday, applications choke Tuesday, Wednesday, RAID set's broke Thursday, let out the magic smoke but on Friday, I patch bugs Monday, my xorg conf is toast Tuesday, Wednesday, CPU roasts Thursday, it won't even POST but on Friday, I patch bugs

vadimo

• Stálý člen
  • **
    • Linux Tips & How to
« Odpověď #7 kdy: 24 Června 2007, 23:31:31 »
Našiel som ďalšie miesto na HDD, kde je plno zbytočností. Hádajte čo je to. No predsa dočasná zložka virtuálnych Windows cez Wine :).

Nachádza sa:
~/.wine/drive_c/windows/temp/

U mňa to bolo: 22312 položky s veľkosťou 2,6 GB
Celkom dosť.
Asus A6M - Ubuntu 7.10
Asus wl500b
IPBOX 200 - na ceste

ondrg

• Návštěvník
    • trivialitty weblog
« Odpověď #8 kdy: 25 Června 2007, 20:37:33 »
V menu Synapticu pod "Nastavení > Volby" a v záložce "Soubory" je odstavec "Dočasné soubory". Synaptic standardně po instalaci nějakého balíčku jeho instalátor nesmaže, ale nechá ho na disku. Po instalaci větších programů mohou nesmazané balíčky zabírat pěknou část disku. Proto není špatné balíky odstranit (je tam na to tlačítko) nebo rovnou nastavit automatické mazání balíků po nainstalování, pokud už je ovšem nebudete v budoucnu potřebovat.
IBM ThinkPad T42, Pentium M 1.7 GHz, 768 RAM, ATI Mobility Radeon 32 MB, 60 GB HDD
Kubuntu 8.04 s KDE
"Cracky? Sériová čísla? Co to je?"

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
« Odpověď #9 kdy: 25 Června 2007, 21:30:52 »
Citace: ObiSkyWalker
V menu Synapticu pod "Nastavení > Volby" a v záložce "Soubory" je odstavec "Dočasné soubory". Synaptic standardně po instalaci nějakého balíčku jeho instalátor nesmaže, ale nechá ho na disku. Po instalaci větších programů mohou nesmazané balíčky zabírat pěknou část disku. Proto není špatné balíky odstranit (je tam na to tlačítko) nebo rovnou nastavit automatické mazání balíků po nainstalování, pokud už je ovšem nebudete v budoucnu potřebovat.
Totéž lze provést jednoduchým příkazem:
sudo apt-get clean
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

anicka

• Host
Re: čistící program pro Ubuntu [vyřešeno]
« Odpověď #10 kdy: 15 Listopadu 2007, 10:35:44 »
Po úspěšném upgrade na Ubuntu 7.10 (Gutsy Gibbon) nezvládl starší můj laptop (nepřesně notebook) rozchodit "Compiz Fusion" a zůstal u klasického prostředí Metacity.

Mohu tedy přes Synaptic kompletně odebrat compiz-fusion? Díky za radu!

Marcel 'Maky' Šuška

• Stálý člen
  • **
  • Kdo si hraje s Ubuntu, nezlobí.
« Odpověď #11 kdy: 15 Listopadu 2007, 12:51:14 »
Po úspěšném upgrade na Ubuntu 7.10 (Gutsy Gibbon) nezvládl starší můj laptop (nepřesně notebook) rozchodit "Compiz Fusion" a zůstal u klasického prostředí Metacity.

Jistě. Napiš do hledat compiz a všechny balíčky odinstaluj. Jen nechej Libdecoration0.

Právě upgrade na GG dělá paseku. Pokud ti jel CF na FF, tak po čisté instalaci GG by měl jet taky, protože CF v GG je jen v základní (osvědčené) verzi.
« Poslední změna: 16 Listopadu 2007, 01:07:13 od Anna Taliánová »

anicka

• Host
« Odpověď #12 kdy: 15 Listopadu 2007, 13:21:57 »

Jistě. Napiš do hledat compiz a všechny balíčky odinstaluj. Jen nechej Libdecoration0.

Právě upgrade na GG dělá paseku. Pokud ti jel CF na FF, tak po čisté instalaci GG by měl jet taky, protože CF v GG je jen v základní (osvědčené) verzi.

Díky za radu, Maky.

Compiz jsem nerozběhala ani na FF, protože mám starou grafárnu ATI Radeon 7500 a musela bych tam dávat "linuxový" ovladače pro Ubuntu, což se mi zase tak moc nechce (nerada bych si rozhasila systém). Efekty (Compiz Fusion) jsou asi moc hezké, ale prý žerou hodně CPU a nejsou příliš praktické když něco děláte na kompu (zaznělo zde na fóru). Tak zatím Compiz Fusion odmažu.
« Poslední změna: 18 Prosince 2007, 23:35:05 od Anna Taliánová »

Zdenek K. aka "djz88"

• Aktivní člen
  • *
  • Join the Darkside
« Odpověď #13 kdy: 15 Listopadu 2007, 14:48:50 »

Díky za radu, Maky.

Compiz jsem nerozběhala ani na FF, protože mám starou grafárnu ATI Radeon 7500 a musela bych tam dávat "linuxový" ovladače pro Ubuntu, což se mi zase tak moc nechce (nerada bych si rozhasila systém). Efekty (Compiz Fusion) jsou asi moc hezké, ale prý žerou hodně CPU a nejsou příliš praktické když něco děláte na kompu (zaznělo zde na fóru). Tak zatím Compiz Fusion odmažu.

Z vlastni zkusenosti mi compiz problemy nedela, procesor drzi cca 5% pri vykonu 33% (800Mhz) pri praci s dokumenty hudbou ... (mam vlastni nastaveni s expo, s karetnim prepinanim ploch, a vyberem aplikaci ve zmensene podobe a ruznych ficur oken) .. pravda na starsich strojich to bude o necem jinem
« Poslední změna: 18 Prosince 2007, 23:35:50 od Anna Taliánová »
I <3 TRANCE mjuzik

Marcel 'Maky' Šuška

• Stálý člen
  • **
  • Kdo si hraje s Ubuntu, nezlobí.
« Odpověď #14 kdy: 15 Listopadu 2007, 21:36:28 »

Díky za radu, Maky.

Compiz jsem nerozběhala ani na FF, protože mám starou grafárnu ATI Radeon 7500 a musela bych tam dávat "linuxový" ovladače pro Ubuntu, což se mi zase tak moc nechce (nerada bych si rozhasila systém). Efekty (Compiz Fusion) jsou asi moc hezké, ale prý žerou hodně CPU a nejsou příliš praktické když něco děláte na kompu (zazněno zde na fóru). Tak zatím Compiz Fusion odmažu.

Písni, jak jsi Aničko dopadla. Já to mám vyzkoušené na stolním PC, ale i na noteboocích by to mělo být stejné.
Píšu povídky a CF plně využívám. Na jedné straně kostky mám otevřený OpenOffice, druhá strana, Opera + Gajim, další Krusader, čtvrtá další dokument nebo K3b, podle potřeby. Taktéž využívám druhou plochu, kde mohu opět využít 4 strany kostky.
« Poslední změna: 16 Listopadu 2007, 00:42:39 od Anna Taliánová »

anicka

• Host
« Odpověď #15 kdy: 16 Listopadu 2007, 00:44:50 »
Odinstalovala jsem compiz (přes Synaptic) - kromě libdecoration a zatím vše OK. Díky! :-)

Ale možná se někdy do těch ovladačů pro Compiz Fusion pustím ... ;-)

Přeji vše dobré. :-)

nezik

• Stálý člen
  • **
    • Chalupa Himmelreich
« Odpověď #16 kdy: 16 Listopadu 2007, 08:41:56 »
Vím, že je tohle vlákno jako vyřešené, ale taky jsem zkusil odinstalovat compiz
jenže dneska po nastartování kompu mi chybí rámy oken a když kliknu na zobrazit plochu tak to hodí hlášku: Správce oken nepodporuje tlačítko pro zobrazení pracovní plochy, anebo správce oken neběží.

Co s tím?
« Poslední změna: 16 Listopadu 2007, 13:15:01 od Anna Taliánová »
Ubuntu 16.04
Kdesu není první slovo Hanáckeho opilce po probuzení, ale příkaz systému.
Ubuntu - nejlepší pařba od Diabla II. ;D

Zdenek K. aka "djz88"

• Aktivní člen
  • *
  • Join the Darkside
« Odpověď #17 kdy: 16 Listopadu 2007, 10:43:48 »
Vím, že je tohle vlákno jako vyřešené, ale taky jsem zkusil odinstalovat compiz
jenže dneska po nastartování kompu mi chybí rámy oken a když kliknu na zobrazit plochu tak to hodí hlášku: Správce oken nepodporuje tlačítko pro zobrazení pracovní plochy, anebo správce oken neběží.

Co s tím?

metacity --replace
mozna pomuze
« Poslední změna: 16 Listopadu 2007, 13:14:26 od Anna Taliánová »
I <3 TRANCE mjuzik

nezik

• Stálý člen
  • **
    • Chalupa Himmelreich
« Odpověď #18 kdy: 16 Listopadu 2007, 11:30:26 »
pomohlo díky
Ubuntu 16.04

anicka

• Host
« Odpověď #19 kdy: 16 Listopadu 2007, 13:17:39 »
pomohlo díky

Vidíš, Neziku, tady v tomhle tématu se prostě nemůže vyskytnout nějaký další problém jako nevyřešený. ;-)

Hezký den přeji. :-)

anicka

• Host
« Odpověď #20 kdy: 16 Listopadu 2007, 13:32:34 »
Ještě jeden podobný dotaz: Mám GNOME, a tak jsem se prosím chtěla zeptat, jestli mohu v "Synapticu" smazat KDE aplikace - nepoužívám ani jednu (případně které)? Děkuji moc za odpověď!

OT: Zajímalo by mě, proč mi správce využití disku hlásí v adresáři /home/anicka 100% využití disku, když by podle vlastností tohoto adresáře mělo být ještě 10GB volných ... Díky za nasměrování :-) ...

Zdenek K. aka "djz88"

• Aktivní člen
  • *
  • Join the Darkside
« Odpověď #21 kdy: 16 Listopadu 2007, 14:07:08 »
Ještě jeden podobný dotaz: Mám GNOME, a tak jsem se prosím chtěla zeptat, jestli mohu v "Synapticu" smazat KDE aplikace - nepoužívám ani jednu (případně které)? Děkuji moc za odpověď!

OT: Zajímalo by mě, proč mi správce využití disku hlásí v adresáři /home/anicka 100% využití disku, když by podle vlastností tohoto adresáře mělo být ještě 10GB volných ... Díky za nasměrování :-) ...
Vyuziti disku a volne misto neni to same IMHO..
I <3 TRANCE mjuzik

Pavelp

• Host
« Odpověď #22 kdy: 16 Listopadu 2007, 19:33:45 »
1. Kdyz nebudou ruce o moc rychlejsi, nez mozek, klidne mazte, dokud to odmazavane nebude chtit sebou vzit do pekel pul systemu. Pak je na case zabrzdit. Ono je to spise naopak, spousta KDE aplikaci pouziva gnomovske knihovny.
2. muze MUZE! to byt trebas tim, ze filesystem si ponechava nejake bloky rezervovane pro roota, a ty nejsou nijak pristupne. Zapisuji se na ne chybove messagy kernelu, kdyz se disk zaplni, nez system definitivne lehne. Implicitni velikost na ext2/ext3 je 5 % velikosti disku, coz napr. na 120 GB je skoro dost.
Zjistit a nastavit se to da utilitkou tune2fs.

nezik

• Stálý člen
  • **
    • Chalupa Himmelreich
« Odpověď #23 kdy: 16 Listopadu 2007, 19:39:02 »
pomohlo díky

Vidíš, Neziku, tady v tomhle tématu se prostě nemůže vyskytnout nějaký další problém jako nevyřešený. ;-)

Hezký den přeji. :-)

tak bohužel se mi to vyřešit podařilo jen částečně :(

Ale o tom již jiné vlákno ;)
Ubuntu 16.04

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.