Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Ubuntu 6 10. Nepozná na mém PC téměř nic [vyřešeno]  (Přečteno 5237 krát)

gb

• Aktivní člen
  • *
Ubuntu 6 10. Nepozná na mém PC téměř nic [vyřešeno]
« kdy: 17 Března 2007, 22:42:45 »
Dobrý den.
Zkoušel jsem Ubuntu 6 10. V práci na 5 let starém PC vše fuguje neuvěřitelně úžasně. Doma mi bohužel nejde téměř nic.
1) Myš je zcela bez odezvy.
2) Klávesnice se občas též odmlčí, ale to může být i různými pokusy kombinace kláves.
3) Nejde I-net. Mám na baráku anténu s vestavěným routerem s DHCP.
4) Chtěl jsem si uložit log na HD abych ho mohl poslat z XP na I-net a zjistil jsem, že to pravděpodobně nepozná, ani HD Sata. Rozhoděn tam není nic (v /dev) co by se podobalo sd.)

No netuším co s tím, jestli je to více různých chyb, nebo jedna, co zapřičiňuje všechny tyto věci. Jsem velmi lehce vzdělán v Unix-u (programování ve 4GL v AIX). Ale s Linuxem zkušenosti nula.

No pokud by někdo měl zájem mi pomoci, tak na adrese http://sweb.cz/georg.black/tmp/linux/ visí jednak vygenerovaný xorg.conf a "zip" kde je pár logů, co mě napadlo, že by mohli něco naznačit, ale vzhledem k mé neznalosti prostředí nevím, jestli to bude stačit.

Jinak není to súrné. Pokud to nerozchodím, tak prostě jen zůstanu u XP, které ovladám celkem na pohodu.
Oba pokusy byly boot z CD(Live)

HW Konfigurace:
AMD Athlon 64 3000+
K8N4 E Deluxe
2x 512 Kingmax
Nec dvd 4550
HD 250GB připojen do SATA 1 konektoru
myš: Genius Scroll traveller
klav: logitech obyč.
VGA: winfast px6600 td
LCD Samsung syncmaster 730bf

Za případnou pomoc děkuji.
GB

Pavelp

• Host
« Odpověď #1 kdy: 18 Března 2007, 08:38:46 »
vypalte si Knoppix a zkuste spustit, on Vam to ukaze.

gb

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #2 kdy: 18 Března 2007, 09:56:51 »
Chcete tím snad naznačit, že Knopix má nějakou utilitu kterou ubuntu nemá a je schopen lépe rozlišit HW? Resp. jen pomocí Ubuntu to nerozchodím??? Jde o HW, který na WXP normálně chodí a i si osobně myslím, že nejde o žádné zvláštní komponenty. Možná může být problém i v BIOSu, ale se z těch hlášek já ani netuším o čem jsou, natož co znamenají.

Skeletonix

• Host
« Odpověď #3 kdy: 18 Března 2007, 11:47:50 »
možná by pomohlo se podívat (či sem poslat) na výpis: lshw a dmesg:
----
tak jsem tak koukal, a problém bude v desce (asi chipset), na ty sata disky by snad měl pomoci update biosu a zkusil bych nabootovat systém s:
Kód: [Vybrat]

pci=nommconf

EDUMach

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 18 Března 2007, 13:47:59 »
Citace: gb
Chcete tím snad naznačit, že Knopix má nějakou utilitu kterou ubuntu nemá a je schopen lépe rozlišit HW?
Ano má. Uvádí se, že má nejlepší detekci HW ze všech dister. Je to první live distro co vzniklo. Mnoho jiných z něho vychází: Danix, ABCLinux, ...

Také jsem tak kdysi zprovoznil Debian. Spustil jsem Knoppix, zkopíroval si patřičné konfiguráky a ty pak, patřičně upravené, použil v Debianu. Když nic jiného, tak se trochu přiučíš a nakoukneš zlehka "pod pokličku".

Pavelp

• Host
« Odpověď #5 kdy: 18 Března 2007, 18:02:17 »
Nikoliv snad jednotlivou utilitu, ale velmi dokonale, ne-li nejdokonaleji pracujici detekci hardware.

gb

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 18 Března 2007, 20:33:11 »
Citace: Skeletonix
možná by pomohlo se podívat (či sem poslat) na výpis: lshw a dmesg:
----
tak jsem tak koukal, a problém bude v desce (asi chipset), na ty sata disky by snad měl pomoci update biosu a zkusil bych nabootovat systém s:
Kód: [Vybrat]

pci=nommconf
Takže jsem vytvořil ty požadované výpisy. Je to vždycky porod protože to musím bez myši dostat na disketu a nejsem zas až tak zručný, aby mi to netrvalo alespoň několik minut.

Takže je to v
 http://sweb.cz/georg.black/tmp/linux/
konkrétně
 http://sweb.cz/georg.black/tmp/linux/lshw.txt
 http://sweb.cz/georg.black/tmp/linux/dmesq.txt

Popravdě řečeno BIOS je tam původní (koupě 02/2006).

Pokud myslíte, že to bude řešení můžu zkusit reflash, ale zatím se mi do toho moc nechtělo. :-)

gb

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 18 Března 2007, 20:36:14 »
Citace: Jiri-Machac
Citace: gb
Chcete tím snad naznačit, že Knopix má nějakou utilitu kterou ubuntu nemá a je schopen lépe rozlišit HW?
Ano má. Uvádí se, že má nejlepší detekci HW ze všech dister. Je to první live distro co vzniklo. Mnoho jiných z něho vychází: Danix, ABCLinux, ...

Také jsem tak kdysi zprovoznil Debian. Spustil jsem Knoppix, zkopíroval si patřičné konfiguráky a ty pak, patřičně upravené, použil v Debianu. Když nic jiného, tak se trochu přiučíš a nakoukneš zlehka "pod pokličku".
No popravdě řečeno, tohle je jistě schůdná cesta pro někoho kdo už do toho (pod tu pokličku) trochu vidí, ale mám obavu, že pro mě by to byl asi očistec.
GB

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
« Odpověď #8 kdy: 18 Března 2007, 20:49:25 »
Tak se dívám na ten HW..

Myška je do USB nebo PS/2?
Klávesnice jen občas? Zkuste to vypozorovat kdy :)

Internet - Předpokládám připojen přes LAN, není potřeba něco nastavovat? Je taky možné, že nebyla nalezena síťová karta

s diskem já bohužel asi neporadím
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

gb

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #9 kdy: 19 Března 2007, 08:03:12 »
Citace: jakub.lucky
Tak se dívám na ten HW..

Myška je do USB nebo PS/2?
Klávesnice jen občas? Zkuste to vypozorovat kdy :)

Internet - Předpokládám připojen přes LAN, není potřeba něco nastavovat? Je taky možné, že nebyla nalezena síťová karta

s diskem já bohužel asi neporadím
No myš Genius Netscroll+ traveller má usb konekor a připojena přes redukci (součást balení) do PS2.

Internet: jak jsem psal výše. Router s DHCP a na PC v XP jsem nenastavoval vůbec nic. Jen zapojit síťjový kabel. Předpokládám tedy, že za tím routerem jsem tedy v Jakési LAN síti s 1 PC.

GB

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
« Odpověď #10 kdy: 19 Března 2007, 16:46:58 »
Hm... Tak to vypadá na nefunkční (míním bez ovladačů) síťovou kartu...

Myšku by možná šlo i šoupnout do USB, jestli by v tom byl rozdíl, PS/2 myši občas tropí hlouposti...

ALe co se týče vašeho hardwareu, máte asi dokonale nedetekovatelný hardware :)
Zkuste Knoppix, jestli bude schopen najít něco víc, určitě by měl...
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

gb

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #11 kdy: 19 Března 2007, 22:43:15 »
Nuže dostal jsem se zase k pokusu (už jsem si říkal, že naposled) a zkusil jsem CD nabootovat s tím parametrem pci=nommconf.

0. co to znamená, zkusil jsem to pochopit z AJ odpovědi, ale nějak se mi podařilo pochopit jen to, že chipset nvidie to má rád a že stejně nějaký program GRUB to tak pouští taky.

1. rozběhla se myš a systém poznal všechny oddíly sata disku --> úžasné!!!!!!!!!!!!!!!!!

2. pokud mě bude chtít někdo následovat tak nejdříve je potřeba pomocí F6 napsat ten parametr a pak teprve zvoli češtinu(po '=' mi nešlo napsat písmeno 'n'), ale můžo to být probém mé klávesnice

3. když jsme spustil Firefox tak se sám hned shodil aniž, by cokoli zahlásil, dá se nějak identifikovat, proč se hned po spuštění zruší, popř. z řádku nějak zkusit síťovku, popř. I-net

4. existuje nějaké vyhledávání v historii commnad line?

5. Lze mountit disky přes graf. prostředí?

6. zkusil jsem namounit sda1, ale jde jen číst a to ještě jen pod sudo je to vlastně FAT s windowsi, nebo bude stačit nějaký to chmod?

7. lze nějak vypsat blokové zařízení, abych poznal který disk má jaký pointer sd?

8. jaký je prosím rozdíl mezi jednotlivými Linuxi(obecně). Dokážu si představit tak zhruba rozdíl mezi grafickými prostředími, ale netuším jak se mohou podstatněji lišit vnitřky.

Prozatím vše, děkuji tímto o váš čas a zájem mi pomoci.

Nový logy a výpisy jsou na URL:
http://sweb.cz/georg.black/tmp/linux/better.zip
nebo rozzipovaný:
http://sweb.cz/georg.black/tmp/linux/better/

GB

Pavelp

• Host
« Odpověď #12 kdy: 20 Března 2007, 06:37:41 »
ad 4. cat ./.bash.history | grep tocohledam
ad 5. ano, podle toho prostredi
ad 6. info je spousta tady a na wiki, obecne na FAT ne z linuxu plny pristup
ad 7. ano, podle distribuce a prostredi
ad 8. nelze jednoduse popsat, hlavni rozdil je ve verzich kernelu a k nemu prislusnych knihoven libxxxx

Skeletonix

• Host
« Odpověď #13 kdy: 20 Března 2007, 19:31:27 »
ad 4. příkaz: history

donny

• Závislák
« Odpověď #14 kdy: 20 Března 2007, 20:02:21 »
ad 7 : sudo fdisk -l
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better!

gb

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #15 kdy: 23 Března 2007, 10:25:33 »
Děkuji všem za odpovědi. Zkusím to nainstalovat na HD a uvidím co dál.

gb

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #16 kdy: 24 Května 2007, 08:27:06 »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.