Zacnu tim, ze se jedna pouze o moji teorii. Budu rad, pokud mi ji nekdo vyvrati. Do bootovaci oblasti disku se ukladaji informace o disku - o systemu souboru, o jeho velikosti, je tam seznam inod s informacemi o vsech souborech atd. Pokud vsechna tato data prehodim na jiny disk, tak to proste imo zakonite nemuze fungovat. Proto se disky formatuji, aby se vsechno tohle nastavilo. Dalsi vec je treba rozmisteni dat na disku. ext3 kazdy soubor uklada pokud vim tak, aby kolem nej bylo dostatecne mnozstvi volneho mista, a tim zabranuje fragmentaci. Pokud vsechna data najednou nacpete do prvni tretiny disku, tuto vyhodu fs zmensite o tretinu. Navic fs ma jeste nejake rezervovane bloky atp. Moc do toho nevidim, ale nelibi se mi to.
Jiny pripad podle me je pokud si nekdo udela bitovou kopii root partition jako zalohu v pripade havarie systemu. Tu si nekam ulozi a v pripade potreby obnovi. Ale to je prave uplne jiny pripad, protoze ta partition tak jak je byla naformatovana pro ten urcity vytvoreny oddil o takove velikosti.