Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Chyba nastavení klávesnice po přechodu y KDE na Gnome  (Přečteno 2197 krát)

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
Chyba nastavení klávesnice po přechodu y KDE na Gnome
« kdy: 20 Března 2007, 10:56:28 »
Zdravím. Podle různých návodů (z tohoto fóra nebo nalezených na googlu) jsem na původním Kubuntu odinstaloval KDE a nainstaloval Gnome. Vše bzlo OK než jsem se pokusil nastavit klávesnici podle návodu " [HOWTO] - Jak nastavit Ubuntu 6.10 Edgy Eft po instalaci z CD". Od té doby se mi po spuštění Gnome a při jakémkoli pokusu nastavení klávesnice změnit objevuje následující chzbové okno:
Kód: [Vybrat]
Chyba při aktivaci nastavení XKB.
Může vzniknout za různých okolností:
- chyba v knihovně libxklavier
- chyba v X serveru (nástroje xkbcomp, xmodmap)
- X server s nekompatibilní implementací libxkbfile

Data o verzi X serveru:
The X.Org Foundation
70101000

Pokud budete tuto situaci hlásit jako chybu, uveďte prosím:
- Výsledek xprop -root | grep XKB
- Výsledek gconftool-2 -R /desktop/gnome/peripherals/keyboard/kbd
Všechny zmiňované knihovny jsou nainstalovené a aktuální. Doporučené výpisi dávají toto:
# xprop -root | grep XKB
_XKB_RULES_NAMES_BACKUP(STRING) = "xorg", "pc105", "us,cz", "qwerty", "lv3:ralt_switch,grp:alt_shifts_toggle"
_XKB_RULES_NAMES(STRING) = "xorg", "pc105", "us,cz", "qwerty", "lv3:ralt_switch,grp:alt_shifts_toggle"
# gconftool-2 -R /desktop/gnome/peripherals/keyboard/kbd
 layouts = [cz  qwerty,us       qwerty]
 model =
 options = [lv3 lv3:ralt_switch,grp     grp:alt_shifts_toggle,grp       grp:alt_shift_toggle,eurosign   eurosign:e]
 overrideSettings = false
Zkoušel jsem podle růyných návodů editovat Xorg.conf, ale nastavení v sekci klávesnice nemá na její funkci vůbec žádný vliv. Problém možná vznikl tím, že jsem Gnome neinstaloval pomocí metabalíku ubuntu-desktop, ale že jsem instaloval balíky jednotlivě dle seznamu, který jsem našel na netu.

Budu vděčný za každou radu, hlavně se potřebvuju zbavit qwertz rozložení na české klávesnici a přepínání Čes\USA bych taky rád měl na Alt-Shift.
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

Hobit

• Návštěvník
« Odpověď #1 kdy: 22 Března 2007, 09:48:46 »
libovolne graficke prostredi by melo brat nastaveni z xorg.conf jako defaultni a pripadne ho muzes pomoci apletu daneho prostredi upravit.

ja bych zkusil dat do /etc/X11/xorg.conf neco nenasilneho:
Section "InputDevice"
  Identifier  "Generic Keyboard"
  Driver      "keyboard"
  Option      "CoreKeyboard"
  Option      "XkbRules"      "xfree86"
  Option      "XkbModel"      "pc105"
  Option      "XkbLayout"     "us"
EndSection
a zkusil bych reinstalovat ten aplet, balik gnome-applets?
Ubuntu Dapper Drake > Debian Etch > uvidime jake bude Ubuntu Gutsy Gibbon

Evžen Šubrt

• Závislák
    • EuGenio's Lair
« Odpověď #2 kdy: 22 Března 2007, 13:26:27 »
Díky za odpověď. Váš postup sice nefungoval, ale přivedl mne na spásnou myšlenku. Smazal jsem v adresáři ~/.gconf/desktop/gnome/peripherals  (nejsem si 100% jist cestou) adresář keyboard a po restartu X již vše fungovalo.
Athlon X2 6000+, MB ASUS M2R32-MVP, 6GB RAM, ATI Radeon HD7850 1GB, 1GB SSHD + 250GB HDD, Ubuntu 13.10 Saucy Salamander 64bit

Ondřej Surý

• Host
« Odpověď #3 kdy: 24 Března 2007, 22:11:54 »
Mazání takhle natvrdo je trochu brutální způsob, přes gconftool --recursive-unset se to dá udělat bez toho, aby se gconfu zamotala hlava....

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.