Zdravím. Podle různých návodů (z tohoto fóra nebo nalezených na googlu) jsem na původním Kubuntu odinstaloval KDE a nainstaloval Gnome. Vše bzlo OK než jsem se pokusil nastavit klávesnici podle návodu " [HOWTO] - Jak nastavit Ubuntu 6.10 Edgy Eft po instalaci z CD". Od té doby se mi po spuštění Gnome a při jakémkoli pokusu nastavení klávesnice změnit objevuje následující chzbové okno:
Chyba při aktivaci nastavení XKB.
Může vzniknout za různých okolností:
- chyba v knihovně libxklavier
- chyba v X serveru (nástroje xkbcomp, xmodmap)
- X server s nekompatibilní implementací libxkbfile
Data o verzi X serveru:
The X.Org Foundation
70101000
Pokud budete tuto situaci hlásit jako chybu, uveďte prosím:
- Výsledek xprop -root | grep XKB
- Výsledek gconftool-2 -R /desktop/gnome/peripherals/keyboard/kbdVšechny zmiňované knihovny jsou nainstalovené a aktuální. Doporučené výpisi dávají toto:
# xprop -root | grep XKB
_XKB_RULES_NAMES_BACKUP(STRING) = "xorg", "pc105", "us,cz", "qwerty", "lv3:ralt_switch,grp:alt_shifts_toggle"
_XKB_RULES_NAMES(STRING) = "xorg", "pc105", "us,cz", "qwerty", "lv3:ralt_switch,grp:alt_shifts_toggle"# gconftool-2 -R /desktop/gnome/peripherals/keyboard/kbd
layouts = [cz qwerty,us qwerty]
model =
options = [lv3 lv3:ralt_switch,grp grp:alt_shifts_toggle,grp grp:alt_shift_toggle,eurosign eurosign:e]
overrideSettings = falseZkoušel jsem podle růyných návodů editovat Xorg.conf, ale nastavení v sekci klávesnice nemá na její funkci vůbec žádný vliv. Problém možná vznikl tím, že jsem Gnome neinstaloval pomocí metabalíku ubuntu-desktop, ale že jsem instaloval balíky jednotlivě dle seznamu, který jsem našel na netu.
Budu vděčný za každou radu, hlavně se potřebvuju zbavit qwertz rozložení na české klávesnici a přepínání Čes\USA bych taky rád měl na Alt-Shift.