Chce to trochu samostatnosti https://www.pendrivelinux.com/yumi-multiboot-usb-creator/
Jeho výhody oproti ostatním zde vypisovat nehodlám, to už si najdi sama.
Ano, umí poslat zálohu i po síti - nicméně v případě že nemáš gigabit se načekáš. Ale záloha (pouze) zavaděče třeba na flešku trvá jenom sekundy, už jsi to dávno za tu dobu mohla mít.
Zálohovací SW provozuj výhradně z boot media. Protože jenom disky/oddíly ze kterých neběží (aktuálně) systém se zálohují/obnovují korektně. Program který jsem ti postnul je výhradně bootovací. Existuje i klasická verze co se instaluje a která umí i plánované přírůstkové zálohy kamkoli atd. Není ovšem zdarma, tu ti věnovat nemíním..
A zálohu svých fotek, videí, dokumentů atd. si pořeš jinak, pomocí "obyčejných" zál. programů, jsou jich mraky.
Naklonování systému na jiný disk a použití na jiném HW je možné pouze u linuxových distribucí (nemíchat mašiny s uefi a legacy biosem!). U Win. to sice za jistých podmínek lze rovněž udělat, ale již složitěji. Buď použít sysprep nebo programy které umí obnovit zálohu na "dissimilar hardware". Ale to už si musíš připlatit...
----------------------------------------------------
Jinak v linuxu používám oblíbený http://www.teejeetech.in/p/timeshift.html který dělá v naplánovaném intervalu snapshoty celého systému. Používá buď rsync nebo btrfs subvolumes, tam jsou zálohy dílem sekund a nezaberou místo, úžasná věc.. Pak, v případě jakýchkoli problémů je snadný návrat "zpět". Zálohami je rovněž možnost normálně procházet, příp. si z nich cokoli vytáhnout.
On ještě v dnešní době existuje někdo, kdo nemá gigabitovou síť :-O Vždyť i ten můj deset let starý MacBook má gigabit a wifi a/b/g/n, i když jen 2.4 GHz, to je snad standard ještě mnohem déle, ne? Vždyť i extrémně starý PowerBook G4, který jsem měla někdy kolem roku 2000 (nevím ten rok přesně, je to už hodně dlouho a fakt si takové nepodstatné věci nepamatuji) měl gigabitovou síť. A ten se už dnes používat nedá.
Koukám, že operační systémy se dělí na kvalitní, kde záloha bez problémů běží ze spuštěného systému a obnovení je otázka pár kliků myší a není potřeba žádný flashdisk a šunty, kde tohle nefunguje. Škoda, že ten šunt je současně nejrozšířenější...
No, podle toho co píšeš to vidím tak, že to riskovat nebudu, protože by obnovení špatně nainstalovaného zavaděče zase znamenalo formát systémového disku a čistou instalaci úplně všeho a Linux si nechám jen na tom starém MacBooku. Tam koneckonců funguje skvěle, přiznám se, že jsem ještě nezažila bezproblémový provoz Linuxu s výjimkou tohoto MacBooku. Jediné co je otravné že kvůli zprovoznění wifi musím použít ethernet, ale pak funguje všechno bez nejmenšího problému. Kéž by to takhle fungovalo vždy a všude.
Mimochodem, s tou tvojí "samostatností" se rozšíření Linuxu mezi běžné uživatele nedočkáme ani za tisíc let, protože nikdo kromě pár odborníků a nadšenců nemá čas/chuť/náladu (vyber si podle chuti) řešit blbosti, když jiný systém jen nainstaluje a používá. A těm nadšencům často dojde trpělivost, proč taky řešit něco co nefunguje, když jinde se to řešit nemusí? Copak běžný uživatel řeší nějaký pitomý zavaděč? Jasně že ne, počítač se přece zapne tím tlačítkem a pak už "to" funguje. Takže jestli se snažíš, aby Linux zůstal výsadou "pár vyvolených", děláš to dobře.
edit: samozřejmě co se týče klonování mluvím samozřejmě o Linuxu. Kde jsi získal dojem, že chci klonovat Windows, když od začátku mluvím o Linuxu nainstalovaném na MacBooku Early 2008? A UEFI a starý legacy BIOS samozřejmě rozlišuji, na mých počítačích je samozřejmě pouze UEFI a i kdyby uměly legacy, bude to zakázané. Nevím jestli to víš, ale Apple používá UEFI už hezky dlouho, takže onen MacBook má samozřejmě UEFI, co by taky měl mít jiného? A co jiného by měl mít PC s Kaby Lake? Copak se najde někdo, kdo by tento moderní PC degradoval použitím zastaralého legacy? Takže opakuji otázku (už asi po páté), můžu naklonovat Linux nainstalovaný v MacBook Early 2008 a použít ho na PC Kaby Lake? Prý Linux zvládne změnu HW a oba počítače samozřejmě mají UEFI a nic jiného. Oba jsou Intel. Pokud by to šlo, jak to můžu udělat? Prosím konkrétní program nebo postup, ne hlášku o vyhledání. Kdybych věděla co hledat, nebudu se ptát tady, kde by se na otázku mělo odpovědět a ne arogantně odkazovat na google nebo jiný vyhledávač. Děkuji.
..
kdybys misto mektani tech ptakovin a hlasek jako
Jeho výhody oproti ostatním zde vypisovat nehodlám, to už si najdi sama.
radsi bud ukazal nejakej skill a nebo kdyz uz tak alespon nejakej primerenej link ...
https://help.ubuntu.com/community/BackupYourSystem
https://wiki.archlinux.org/index.php/Synchronization_and_backup_programs
http://howtoubuntu.org/how-to-repair-restore-reinstall-grub-2-with-a-ubuntu-live-cd
ty se mi snad zdas
Díky moc, prostuduji si to a uvidím. Ale opravdu se mi do toho už moc nechce, Windows 10 momentálně fungují podle všeho bez problémů (což je taky malý zázrak :-) ), mám tam bezvadně vyladěný Skyrim a Zaklínače 3, dokonce i proklínaný CAM software k NZXT Kraken X62 mi funguje bez chyb a riskovat, že se mi zavaděč Ubuntu zase nainstaluje na sda když mu určím instalaci na sde a je úplně jedno, jestli zadám přímo sde nebo sde1 (kde je EFI oddíl), prostě to určení místa pro zavaděč ignoruje. Přitom zajímavé je, že když v instalátoru Fedory a OpenSUSE zadám instalaci zavaděče na sde, tak se sda ani nedotkne a je opravdu tam, kde má být. Proč? Prostě se bojím, že si to zase samo rozhodne, že na jiném disku než tom prvním zavaděč být nemůže i když si systém vybírám klávesou F11 během bootu... Bohužel Fedora je nestabilní a ten jejich Wayland nefunguje, OpenSUSE má dost zastaralé programy a jádro a česká komunita snad ani neexistuje. Ubuntu se mi zkrátka líbí víc ale je tu problém s tím zavaděčem. Takže jak to mám udělat? Prostě se smířit s tím, co mi Ubuntu vnucuje i když vím, že to jde i jinak a nechat zavaděč na systémovém disku, kde nemá co dělat a první velká aktualizace Windows ho vymaže? Nebo si mám nainstalovat OpenSUSE, které mi zase tak moc nevyhovuje a navíc je to jiný systém než mám na MacBooku a nechci se učit rozdílné systémy a příkazy (apt, dnf, yum...). Bohužel OpenSUSE na MacBooku zlobí. A nebo je třetí možnost a Linux nepoužívat vůbec, ale to se mi nelíbí, mám ten systém ráda a věřím, že jednou bude naprosto běžně používaný i mezi běžnými uživateli a věřím, že se toho dožiju dříve než ze mě bude důchodkyně :-D Co s tím tedy?