Ahoj. Mám letitý problém, který jsem v předchozích verzích vždy po dlouhém laborování vyřešil.
Jsem od malička zvyklý používat rozložení klávesnice, které se původně jmenovalo Česká Amatérská. Postupně bylo přepracováváno z DOSu na Widle a následně i na Linux. Poslední verze, o které vím, je z roku cca 2014 dovedená k dokonalosti na
http://www.imega.cz/keyboard/Kdo někdy zkusil, nechce jinak. Nechápu, proč to tvůrci distribuce dávno nezařadili do základní výbavy, když je tam přehršel jiných českých variant, o jejichž používanosti bych rád něco věděl
Nejnovější 18.4. vzdoruje, včera jsem tím zabil celý den, ale marně.
Samozřejmě můžu vzít ten definiční soubor kláves a prostě jím přepsat
/usr/share/X11/xkb/symbols/cz
Ale tím pak nikomu nepůjde normální zastaralá čeština. Což má své mouchy.
Nebo můžu nahradit definiční soubor z jiného jazyka, třeba slovenštiny, kanadštiny... ale ani to není čisté řešení.
Nahrál jsem dle návodu ne výše uvedeném odkazu definiční soubory cz-imega do adresáře
/usr/share/X11/xkb/symbols/
s teď můžu to klávesnici používat, pokud v konzoli zadám
setxkbmap -layout cz-imega2
Jenže to s restartem "vyprchá". Otrava, opruz.
Pátral jsem v ardesáři /usr/share/X11/xkb/rules/
Tam je spousta souborů, které jsme zkoušel editovat a vložit do nich nějak odkaz na to cz-imega. Něco je popsáno v té stránce, ale nic nefunguje. Většina editací se nikde nijak neprojeví, jen editace
/usr/share/X11/xkb/rules/evdev.xml
dokáže vytvořit v grafickém
Nastavení -> klavesnice ->Rozložení položku, jakou tam napíšu, ale nepodaří se k tíéto položce udělat to, aby se přiřadilo to rozložení. cz-imega. Zkoušel jsem všechno možné, ale ta syntaxe nemá žádnou logiku
Když tu položku vyberu, nestane se nic.
Věděl by někdo, jak to udělat?