Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
World of Warcraft

Novinky: Děkujeme všem návštěvníkům fóra, kteří ochotně radí ostatním. Vaše práce je velmi potřebná a vážíme si jí.

Autor Téma: Server 16.04 na 18.04 (do-release-upgrade)  (Přečteno 1244 krát)

shox

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 12
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Server 16.04 na 18.04 (do-release-upgrade)
« kdy: 04 Únor 2019, 08:49:38 »
Když upgrejduju server z 16.04 na 18.04, tak jak dopadne nastavení sítě? Klasicky používám statické IPv4+IPv6 adresy nastavené v /etc/network/interfaces, ale v základním 18.04 už je používán /etc/netplan/50-cloud-init.yaml. Přemigruje se to nějak automaticky, nebo zůstane původní nastavení? Díky za rady.

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2572
  • Karma: +188/-37
    • Zobrazit profil
Re:Server 16.04 na 18.04 (do-release-upgrade)
« Odpověď #1 kdy: 04 Únor 2019, 14:47:19 »
Upgrady většinou končívají špatně. Dej přednost čisté instalaci nové verze. Konfiguraci si můžeš zálohovat/obnovit.
Nicméně pokud si zazálohuješ celý systém, můžeš upgrade zkusit, třeba budeš mít štěstí - a pokud ne, vrátíš původní systém ze zálohy.
« Poslední změna: 04 Únor 2019, 20:37:30 od juwa2 »

shox

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 12
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Server 16.04 na 18.04 (do-release-upgrade)
« Odpověď #2 kdy: 04 Únor 2019, 19:42:10 »
Zcela souhlasím, ale protože tam mám rozjetých hromadu služeb + cloudové záležitosti + virtualizaci, tak bych po čisté instalaci nad tím strávil možná i týdny a to si nemůžu dovolit. To by bylo možná jednodušší složit nový strojek, začít znovu a potom je prohodit, jenže ve stávajícím mám i5-6600 a 32GB RAM.
Hlavně mě láká 10 letá podpora. Stejně už používám kernel 4.20 (ještě pár RC verzí a dám tam 5.0), jelikož oficiální HWE 4.15 je nic moc. Dost používám novější verze všeho možného (přes ppa), které jsou optimalizované na novější HW a kernely.
Asi udělám klon partitionu a někdy přes noc to zkusím nanečisto.

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2572
  • Karma: +188/-37
    • Zobrazit profil
Re:Server 16.04 na 18.04 (do-release-upgrade)
« Odpověď #3 kdy: 04 Únor 2019, 20:43:38 »
Zcela souhlasím, ale protože tam mám rozjetých hromadu služeb + cloudové záležitosti + virtualizaci, tak bych po čisté instalaci nad tím strávil možná i týdny a to si nemůžu dovolit.
1.) Celé /home můžeš při čisté instalaci zachovat - tam máš veškeré svoje konfigurace.
2.) V původním systému si můžeš všechno co máš nainstalované zálohovat pomocí Aptik. A pak, opět pomocí Aptik do nového systému obnovit - je to rychlé a efektivní. Instalace aplikací "po jedné" se s tím nedá srovnat, nehledě na to, že obvykle na spoustu věcí zapomeneš...
« Poslední změna: 04 Únor 2019, 20:45:57 od juwa2 »

JirkaZ

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 199
  • Karma: +21/-1
    • Zobrazit profil
Re:Server 16.04 na 18.04 (do-release-upgrade)
« Odpověď #4 kdy: 04 Únor 2019, 21:16:46 »
V původním systému si můžeš všechno co máš nainstalované zálohovat pomocí Aptik. A pak, opět pomocí Aptik do nového systému obnovit - je to rychlé a efektivní. Instalace aplikací "po jedné" se s tím nedá srovnat, nehledě na to, že obvykle na spoustu věcí zapomeneš...

Aptik umí upgrade, tj. sám nastaví zdroje (nebo respektuje nové nastavení zdrojů) ve vyšším OS? Co když v repos pro vyšší OS není to, co bylo v nižší verzi?

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2572
  • Karma: +188/-37
    • Zobrazit profil
Re:Server 16.04 na 18.04 (do-release-upgrade)
« Odpověď #5 kdy: 04 Únor 2019, 21:34:45 »
Aptik umí upgrade, tj. sám nastaví zdroje (nebo respektuje nové nastavení zdrojů) ve vyšším OS? Co když v repos pro vyšší OS není to, co bylo v nižší verzi?

Ano, sám si nastaví nové zdroje (obnovíš ty stávající zálohované a Aptik už si s tím poradí). Pochopitelně balíky které nejsou v repozitářích nové verze nainstalovány nebudou...
Další výhoda je, že ta záloha (stačí zálohovat zdroje + nainstalované aplikace) má pouze pár kB (opravdu kiloBytů), protože je to pouze txt seznam - viz obrázek. Mám ji v domovském adresáři který při instalaci nové verze zachovávám. Sám takto pohodlně "upgraduju" už léta. Při obnově je úžasné sledovat ten "cvrkot" v Terminálu... ;)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Aptiky existují dva.
Aptik-legacy (do v. 17.10)  https://github.com/teejee2008/aptik-legacy/releases
Aptik NG (v. 18++) Nutno nainstalovat balíky aptik + aptik-gtk  https://launchpad.net/~teejee2008/+archive/ubuntu/ppa
Zálohy z obou těchto verzí nejsou vzájemně kompatibilní - verzí kterou se zálohovalo je třeba obnovovat.
« Poslední změna: 04 Únor 2019, 21:56:49 od juwa2 »

JirkaZ

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 199
  • Karma: +21/-1
    • Zobrazit profil
Re:Server 16.04 na 18.04 (do-release-upgrade)
« Odpověď #6 kdy: 04 Únor 2019, 21:50:30 »

Aptik umí upgrade, tj. sám nastaví zdroje (nebo respektuje nové nastavení zdrojů) ve vyšším OS? Co když v repos pro vyšší OS není to, co bylo v nižší verzi?

Sám si nastaví nové zdroje (obnovíš ty stávající zálohované a Aptik už si s tím poradí). Pochopitelně balíky které nejsou v repozitářích nové verze nainstalovány nebudou...

Hmm....no uvidíme, možná to zkusím. Ovšem za ta léta u PC dávám dnes přednost ruční práci, tj. čistá nová instalace a pak postupné ruční doplňování toho, co opravdu potřebuju. To se pochopitelně netýká základních aplikací, ale ty už obvykle jsou součástí instalace, nebo je triviální je doplnit a jen přenést profily či data. Hlavní část dat (teď nemyslím aplikačních) mám stejně úplně jinde.

Ona se za delší dobu práce s jedním OS nahromadí spousta balastu, který byl v nějakou chvíli "nezbytný" a časem se ukáže, že to není zas tak úplná nutnost... Takže upgrade je zároveň i příležitost pro úklid.

Ale nepopírám, že pro určitý charakter a způsob používání může ten Aptik být užitečný.

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2572
  • Karma: +188/-37
    • Zobrazit profil
Re:Server 16.04 na 18.04 (do-release-upgrade)
« Odpověď #7 kdy: 04 Únor 2019, 22:07:02 »
A rozhodně nemusíš obnovovat vše co ti Aptik nabídne, můžeš to napřed vyselektovat dle libosti....
Nevím kolik máš nainstalovaného SW, já docela hodně a už bych to "po jednom" instalovat nikdy nechtěl (kdysi jsem to tak dělal, napřed vytvořit seznam všech nainst. programů....)

shox

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 12
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Server 16.04 na 18.04 (do-release-upgrade)
« Odpověď #8 kdy: 06 Únor 2019, 11:03:30 »
Dík za tipy na zálohy, mám tam případný desktop přes X2Go, tak bych to mohl nahodit.
Každopádně jsem si virtualizovaně vyzkoušel přechod a na 18.04 zůstává networking (netplan se nekoná), takže pokud mi nerozbije tohle, tak se se zbytkem nějak poperu.

shox

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 12
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Server 16.04 na 18.04 (do-release-upgrade)
« Odpověď #9 kdy: 15 Únor 2019, 14:24:43 »
Naklonoval jsem systém 16.04 na jiný SSD a zkusil přechod na 18.04. Upgrade proběhnul až do konce, kdy jsem vždy u všeho ponechal stávající konfiguráky, kde na pár malých nuancích vše funguje a mám tam už 18.04.2.
Pár služeb bylo vypnutých: hostapd, radvd, unbound, kde u hostapdu mi nechtěl spustit 2 konfiguráky najednou (jeden pro 2,4 a druhý pro 5 GHz AP), to musím řešit scriptem po startu, radvd stačilo jen povolit přes 'systemctl enable' a unbound se odmítal spustit kvůli toho, že nešel nahodit na všech rozhraních 0.0.0.0, tak jsem přidal do konfiguráku všechny subnety z vnitřní sítě 192.168.x.x. Sice je to divné, když to byly stejně verze, jako u 16.04, ale budiž.
Samba odmítala připojit některé klienty, tak jsem přidal podporu pro starší protokoly a funguje to.
Ještě se pohraji s ručně přidanými repozitáři, které byly zakázány a to bude vše.

shox

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 12
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Server 16.04 na 18.04 (do-release-upgrade)
« Odpověď #10 kdy: 15 Únor 2019, 19:59:38 »
Tak jsem našel něco rozbitého a to nextcloud, vypisuje chybu to viz obrázek, ale php7.2-curl tam mám viz. výpis:
Kód: [Vybrat]
apt -a list php7.2-curl
Vypisuje se… Hotovo
php7.2-curl/bionic,now 7.2.15-1+ubuntu18.04.1+deb.sury.org+1 amd64 [instalovaný]
php7.2-curl/bionic-updates,bionic-security 7.2.15-0ubuntu0.18.04.1 amd64
php7.2-curl/bionic 7.2.3-1ubuntu1 amd64
Nesetkal jste se s tím někdo a netušíte, kde může být problém?

shox

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 12
  • Karma: +0/-0
    • Zobrazit profil
Re:Server 16.04 na 18.04 (do-release-upgrade)
« Odpověď #11 kdy: 17 Únor 2019, 13:53:16 »
Tak jsem php7.2 zakázal "a2dismod php7.2" povolil php7.0 "a2enmod php7.0", nainstaloval "php7.0-curl" a už to běží. Nevím proč to u té php7.2 dělá neplechu?