juwa2: Díky moc. Vypnuto ale v plumě. Nevím proč ale gedit mi nejde spustit s právy roota. Nevíš proč? Normálně ho v terminálu spustím ale s rootem ne.
root@nicol:/home/nicol# gedit
Příkaz 'gedit' je dostupný v '/snap/bin/gedit'
Příkaz nemohl být nalezen, protože '/snap/bin' není obsažen v proměnné PATH prostředí.
gedit: příkaz nebyl nalezen
root@nicol:/home/nicol#
Začínám oběvovat jeden nedostatek za druhým.
1.) Ano, v prostředí MATE máš výchozí editor Pluma. Takže jsi ho správně použila (jsem si to neuvědomil a napsal jsem do příkazu gedit, ale to je přece jedno...).
2.) Aplikace instalované pomocí SNAP nebo FLATPAK mají omezená práva - proto nejdou spustit pod rootem. A mají další omezení, zabírají spoustu místa atd. Takže pokud to jen trošku jde, vyhni se jim zdaleka.
P.S. Ano vím, že Ubuntu je "tlačí" mermomocí čím dál víc, nabízí je dokonce přednostně k instalaci např. v Gnome-software. Ale to nic nemění na skutečnosti, že jsou "fuj". Tento novodobý "humus" ve svém PC zkrátka nestrpím....
Jeden příklad za všechny: VLC - klasická repo verze 23 MB. VLC snap verze 1,5 GB (Ano, "GB", to není chyba!)

Dokonce se domnívám, že do Canonicalu "něco posílají", že je to tak tuze "tlačeno"....