Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: HP Elitebook 745 G5, AMD Ryzen 3, nastavení jasu  (Přečteno 2202 krát)

drastys

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 45
    • Zobrazit profil
HP Elitebook 745 G5, AMD Ryzen 3, nastavení jasu
« kdy: 30 Říjen 2019, 12:19:20 »
Ahoj,
mám notebook HP Elitebook 745 G5, AMD Ryzen 3 a po počátečních peripetiích s instalaci mám aktuálně dva problémy.

Nelze upravovat nastavení jasu, vyzkoušel jsem již spoustu věci přes manuální nastavení jasu v cmd po různé parametry při bootování a nic nepomohlo, máte někdo nějaký tip prosím?

Aktuální konfigurace co mám

Xubuntu 18.04

Kernel:
5.1.0-050100-generic
4.15 vyzkoušeno taky

Graphic card:
04:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Raven Ridge [Radeon Vega Series / Radeon Vega Mobile Series] (rev d9)
04:00.7 Non-VGA unclassified device: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Device 15e6

Graphics:
Card: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Raven Ridge [Radeon Vega Series / Radeon Vega Mobile Series]
bus-ID: 04:00.0
Display Server: x11 (X.Org 1.20.4 ) drivers: fbdev,ati (unloaded: modesetting,vesa,radeon)
Resolution: 1920x1080@77.00hz
OpenGL: renderer: llvmpipe (LLVM 9.0, 128 bits) version: 3.3 Mesa 19.2.0-devel Direct Render: Yes

/sys/class/backlight$ ls -la 
drwxr-xr-x  2 root root 0 říj 28 21:43 . 
drwxr-xr-x 74 root root 0 říj 28 21:43 .. 
lrwxrwxrwx  1 root root 0 říj 28 21:43 acpi_video0 -> ../../devices/pci0000:00/0000:00:08.1/0000:04:00.0/backlight/acpi_video0

Grub param 
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="nomodeset iommu=soft"

Tyto parametry jsem vyzkoušel

acpi_backlight=vendor 
acpi_backlight=video 
acpi_backlight=none 
acpi_osi= 


Druhý problém je, že po uspání se již neprobudí a zůstane jen černá obrazovka, ale to mě tak netrápí ...

Díky za každý tip

« Poslední změna: 30 Říjen 2019, 12:26:50 od drastys »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4194
    • Zobrazit profil
Re:HP Elitebook 745 G5, AMD Ryzen 3, nastavení jasu
« Odpověď #1 kdy: 30 Říjen 2019, 13:51:16 »
Příkaz pro zjištění adresy grafické karty na PCI sběrnici:
Kód: [Vybrat]
lspci | grep VGA
Dostaneš výsledek něco jako  00:02.0
Použij ho v příkazu:
Kód: [Vybrat]
sudo setpci -s adresa F4.B=0f
Snížil se po zadání příkazu jas?  Pokud ano, zvýšíš ho příkazem:
Kód: [Vybrat]
sudo setpci -s adresa F4.B=af-----------------------------------------------------------------------------
Po probuzení zůstane černá obrazovka. A jinak ntb běží nebo se vůbec neprobudí? Jak ho budíš?

Vyzkoušej ještě jiné kernely.
Přejdi na HWE kernel příkazem:
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get install --install-recommends linux-generic-hwe-18.04 xserver-xorg-hwe-18.04
Nebo zkus kernel z mainline. Nejnovější je tento


drastys

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 45
    • Zobrazit profil
Re:HP Elitebook 745 G5, AMD Ryzen 3, nastavení jasu
« Odpověď #2 kdy: 30 Říjen 2019, 14:04:09 »
Nastavení Jasu přes lscpi jsem zkoušel už dříve, protože jsem to tady na fóru našel, ale bohužel nefunguje to. Pořád ukazuje, že je nastaveno 00 a nereaguje na změny.

Na kernely ještě kouknu, děkuji za tip

Verzi kernelu 5.0.0.32 již mám a probouzení se chová stejně = neprobudí se
« Poslední změna: 30 Říjen 2019, 14:07:29 od drastys »

drastys

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 45
    • Zobrazit profil
Re:HP Elitebook 745 G5, AMD Ryzen 3, nastavení jasu
« Odpověď #3 kdy: 30 Říjen 2019, 14:44:50 »
Provedl jsem instalaci na kernel 5.3.8 a žádná změna, nastavení Jasu nefunguje a probuzená neproběhne korektně

drastys

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 45
    • Zobrazit profil
Re:HP Elitebook 745 G5, AMD Ryzen 3, nastavení jasu
« Odpověď #4 kdy: 30 Říjen 2019, 14:50:43 »
ještě toto vidím v dmesg, už to tam bylo dříve, nesouvisí to s instalaci kernelu

[    0.882610] ACPI Error: Aborting method \_TZ.GTTP due to previous error (AE_AML_PACKAGE_LIMIT) (20190703/psparse-529)
[    0.895372] ACPI Error: Aborting method \_TZ.CHGZ._TMP due to previous error (AE_AML_PACKAGE_LIMIT) (20190703/psparse-529)
[    0.908245] ACPI BIOS Error (bug): AE_AML_PACKAGE_LIMIT, Index (0x000000005) is beyond end of object (length 0x5) (20190703/exoparg2-393)

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4194
    • Zobrazit profil
Re:HP Elitebook 745 G5, AMD Ryzen 3, nastavení jasu
« Odpověď #5 kdy: 30 Říjen 2019, 15:22:45 »
1. Jak se chová live?
2. Běžel tam někdy nějaký linux řádně? Zdá se že ne...
3. Nezbývá než zkoušet (jako live) jiná distra (začal bych Ubuntu-mate). A které se "chytí", to pak nainstaluj. Vytvoř si multiboot flešku, nahaž tam +- 20 dister a zkoušej...

drastys

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 45
    • Zobrazit profil
Re:HP Elitebook 745 G5, AMD Ryzen 3, nastavení jasu
« Odpověď #6 kdy: 30 Říjen 2019, 16:35:15 »
Linux bezi ale nefunguje nanastaveni jasu a probouzeni ze stavu uspani, to je to co resim.

Abby

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1204
    • Zobrazit profil
Re:HP Elitebook 745 G5, AMD Ryzen 3, nastavení jasu
« Odpověď #7 kdy: 30 Říjen 2019, 17:52:49 »
S tím uspáním to možná bude ten samý nebo podobný problém jako mám já s Ryzenem 5 3600, mobo MSI B450 Tomahawk Max, také mi nefunguje probuzení ze spánku (Windows i Linux) a je to podle MSI problém v biosu a měl by to opravit nový. Pokud nemáš, zkus flashnout nový. Probouzení ve Windows ti funguje?

drastys

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 45
    • Zobrazit profil
Re:HP Elitebook 745 G5, AMD Ryzen 3, nastavení jasu
« Odpověď #8 kdy: 30 Říjen 2019, 20:56:35 »
Ve win probuzeni po rezimu spanku funguje bez problemu.

Abby

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1204
    • Zobrazit profil
Re:HP Elitebook 745 G5, AMD Ryzen 3, nastavení jasu
« Odpověď #9 kdy: 30 Říjen 2019, 21:02:58 »
V tom případě se omlouvám, byl to jen nápad.

drastys

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 45
    • Zobrazit profil
Re:HP Elitebook 745 G5, AMD Ryzen 3, nastavení jasu
« Odpověď #10 kdy: 30 Říjen 2019, 21:37:21 »
Neni duvod se omlouvat, Ja dekuji za kazdy tip!

drastys

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 45
    • Zobrazit profil
Re:HP Elitebook 745 G5, AMD Ryzen 3, nastavení jasu
« Odpověď #11 kdy: 13 Listopad 2019, 14:18:00 »
Tak jsem rezignoval na Xubuntu 18.04 a přešel na Xubuntu 19.04, protože jsem se dočetl, že zde by měl být fixnut problem s nutnosti bootovat s "nomodset", je to tak, lze nabootovat i bez tohoto parametru, ale ne vzdy se korektne nactou ovladace, pokud se nactou ovladace "amdgpu", tak vše krásně funguje (jas, uspávání probouzení, HDMI port) ... ale pokud se načtou obecné drivery, tak notebook zamrzne a finito.

Ví někdo jak docílit toho, aby se vždy načetly amdgpu drivery?

Díky za každou radu

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4194
    • Zobrazit profil
Re:HP Elitebook 745 G5, AMD Ryzen 3, nastavení jasu
« Odpověď #12 kdy: 13 Listopad 2019, 20:41:15 »
Tak jsem rezignoval na Xubuntu 18.04 a přešel na Xubuntu 19.04, protože jsem se dočetl, že zde by měl být fixnut problem s nutnosti bootovat s "nomodset", je to tak, lze nabootovat i bez tohoto parametru, ale ne vzdy se korektne nactou ovladace, pokud se nactou ovladace "amdgpu", tak vše krásně funguje (jas, uspávání probouzení, HDMI port) ... ale pokud se načtou obecné drivery, tak notebook zamrzne a finito.

Ví někdo jak docílit toho, aby se vždy načetly amdgpu drivery?

Díky za každou radu

Upřesni pojem "ne vždy se načtou".  To jako po každém rebootu se jednou načtou a podruhé ne? Nebo je to cela náhodné?
Protože buď by se měly načítat pokaždé, nebo nikdy - v závislosti na bootovacím parametru.
Zkusil jsi jiný kernel?
A co microcode?
« Poslední změna: 13 Listopad 2019, 21:04:19 od juwa2 »

drastys

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 45
    • Zobrazit profil
Re:HP Elitebook 745 G5, AMD Ryzen 3, nastavení jasu
« Odpověď #13 kdy: 13 Listopad 2019, 21:06:26 »
Ano, přesně tak, dnes třeba ze 6 pokusů se  načetly 2x a 4x si to naloadovalo obecné drivery.

Takhle je to ok

Graphics:  Device-1: AMD Raven Ridge [Radeon Vega Series / Radeon Vega Mobile Series] driver: amdgpu v: kernel
           Display: x11 server: X.Org 1.20.4 driver: amdgpu,ati unloaded: fbdev,modesetting,vesa resolution: 1920x1080~60Hz
           OpenGL: renderer: AMD RAVEN (DRM 3.27.0 5.0.0-32-generic LLVM 8.0.0) v: 4.5 Mesa 19.0.8

Kdyz to neni nacteno v poradku, tak je to takto
  driver: vesa,ati

Nevím co je myšleno "microcode"

Díky

Tomáš

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4194
    • Zobrazit profil
Re:HP Elitebook 745 G5, AMD Ryzen 3, nastavení jasu
« Odpověď #14 kdy: 13 Listopad 2019, 21:43:19 »
1. Zkusil jsi jiný kernel (různé kernely obsahují různé drivery)? Třeba z mainline?
https://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/?C=N;O=D

Na jakém kernelu jedeš aktuálně? Zjistíš příkazem:
Kód: [Vybrat]
uname -r
2. Zkus nabootovat s microcodem který máš aktuálně v biosu. Zařídíš to bootovacím parametrem  dis_ucode_ldr
---------------------------------------
Bootovací parametr vložíš buď do souboru /etc/default/grub nebo si to samé "naklikáš" (viz obr.) v aplikaci Grub-Customizer (doinstaluj si ji):
Kód: [Vybrat]
sudo add-apt-repository ppa:danielrichter2007/grub-customizer
sudo apt-get update
sudo apt-get install grub-customizer

3. Zkus tam vložit všechny parametry jako jsou na obrázku. Výsledek?
« Poslední změna: 13 Listopad 2019, 22:08:24 od juwa2 »

drastys

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 45
    • Zobrazit profil
Re:HP Elitebook 745 G5, AMD Ryzen 3, nastavení jasu
« Odpověď #15 kdy: 20 Listopad 2019, 11:16:54 »
ad 1)
aktuálně mám tuto verzi 5.0.0-36-generic

Zkoušel jsem již i 5.3.x, ale jen na předchozí verzi xubuntu 18.04

ad 2)
parametr dis_ucode_ldr jsem ještě nevyzkoušel , v čem by to prosím mělo pomoct?

Vyzkoušeno i smazání souboru raven_dmcu.bin, některým to údajně pomohlo, v mém případě se zda, že nikoliv

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4194
    • Zobrazit profil
Re:HP Elitebook 745 G5, AMD Ryzen 3, nastavení jasu
« Odpověď #16 kdy: 20 Listopad 2019, 20:30:34 »
No tak zkoušej dál, i jiné kernely/parametry bootování https://kernel.ubuntu.com/~kernel-ppa/mainline/?C=N;O=D
Doufám, že tě tato činnost příliš neobtěžuje - chceš snad aby ti to fungovalo, nebo to chápu špatně?  :-\
« Poslední změna: 20 Listopad 2019, 20:39:32 od juwa2 »

drastys

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 45
    • Zobrazit profil
Re:HP Elitebook 745 G5, AMD Ryzen 3, nastavení jasu
« Odpověď #17 kdy: 21 Listopad 2019, 07:05:58 »
Jasně, že chci, aby to fungovalo, aktuálně jedu v systému, že to nabootuje dobře, tak pak PC uspávám a nemám problém.

Včera 2x restart a jednou to naloadovalo dobře a jednou špatně ...

ikx

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 231
    • Zobrazit profil
Re:HP Elitebook 745 G5, AMD Ryzen 3, nastavení jasu
« Odpověď #18 kdy: 21 Listopad 2019, 19:57:27 »
https://unix.stackexchange.com/questions/110624/what-do-the-kernel-parameters-acpi-osi-linux-and-acpi-backlight-vendor-do
...uz som ti to raz napisal...a ked googlujes dalej,je to tam aj rozpisany,ktory parameter mas dat...
zdroj-https://forum.linux-mint-czech.cz/viewtopic.php?f=18&t=3075&hilit=acpi_osi%3D%21
...potom som to upravil podla seba na ubuntu mate 18.04......

drastys

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 45
    • Zobrazit profil
Re:HP Elitebook 745 G5, AMD Ryzen 3, nastavení jasu
« Odpověď #19 kdy: 21 Listopad 2019, 20:54:25 »
vyskousel jsem, nefungovalo to ...

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4194
    • Zobrazit profil
Re:HP Elitebook 745 G5, AMD Ryzen 3, nastavení jasu
« Odpověď #20 kdy: 21 Listopad 2019, 21:23:14 »
Jasně, že chci, aby to fungovalo, aktuálně jedu v systému, že to nabootuje dobře, tak pak PC uspávám a nemám problém.

Včera 2x restart a jednou to naloadovalo dobře a jednou špatně ...

A není to v HW chybě? Zkontroluj RAM a disk.

drastys

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 45
    • Zobrazit profil
Re:HP Elitebook 745 G5, AMD Ryzen 3, nastavení jasu
« Odpověď #21 kdy: 21 Listopad 2019, 21:26:59 »
neni, ve windows to funguje v pohode

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4194
    • Zobrazit profil
Re:HP Elitebook 745 G5, AMD Ryzen 3, nastavení jasu
« Odpověď #22 kdy: 21 Listopad 2019, 21:36:45 »
neni, ve windows to funguje v pohode

Přesto bych to důkladně zkontroloval....
Co ty kernely?