Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: kontrola disku pri startu  (Přečteno 2530 krát)

okias

• Návštěvník
    • http://www.okias.wz.cz
kontrola disku pri startu
« kdy: 24 Března 2007, 14:45:31 »
Ahoj,

potrebuju proradit, normalne muj / root adresar (/dev/sda1) se kontroluje asi po 30 spusteni po startu... to same potrebuju nastavit u /home (/dev/sda3 - 220G, ext2) - nastavil jsem pres "sudo tune2fs -c 2 /dev/sda3", ale bohuzel to nejak nekontroluje...

Diky za rady :-)

PS: jenom tak mimochodem, jak casto je potrebne delat kontrolu(upozornuji ze vsechny data co tam mam nezalohuju - disk je zaplnen kolem 98-99procent)? diky za vase nazory.
Polovina mladých vidí svou budoucnost pozitivně. Druhá polovina říká, že na drogy doopravdy nemají. :-D

filo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #1 kdy: 24 Března 2007, 14:57:27 »
Citace: okias
upozornuji ze vsechny data co tam mam nezalohuju
Podle mě děláš velkou chybu, zvlášť pokud tam máš data, o která bys nerad přišel. Až se ti s tím diskem něco stane, tak tě žádná kontrola nezachrání.
MSI KT3 Ultra, Athl XP 2000+, GF4MX440, SBLive Value, LG 4167B - Prosím NEVYKAT

okias

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 24 Března 2007, 14:58:50 »
Citace: filo
Citace: okias
upozornuji ze vsechny data co tam mam nezalohuju
Podle mě děláš velkou chybu, zvlášť pokud tam máš data, o která bys nerad přišel. Až se ti s tím diskem něco stane, tak tě žádná kontrola nezachrání.
:-D to jsem cekal, od dob co jsem mel 20GB disk s ntfs nezalohuju a cas od casu kdyz jsem necim odrovnal NTFS tak jsem to dal zase dohromady bez ztraty dat... takze doufam ze ext2 na tom nebude hur nez ntfs :-D

0K1AS
Polovina mladých vidí svou budoucnost pozitivně. Druhá polovina říká, že na drogy doopravdy nemají. :-D

donny

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 24 Března 2007, 17:08:23 »
vsak filo psal "az se ti s tim diskem neco stane", ne "az se ti s tim systemem souboru neco stane"...
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better!

drat

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #4 kdy: 24 Března 2007, 17:21:13 »
Podivejte so do nejakeho manualu k /etc/fstab. Posledni dve cisilka maji neco s docinenim automaticke kontroly disku.

donny

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 24 Března 2007, 17:59:45 »
Ta posledni dve cisla znamenaji toto:
prvni cislo pouziva program dump ke zjisteni, zda ma byt filesystem zalohovan
druhe cislo pouziva program fsck a udava mu, v jakem poradi maji byt filesystemy kontrolovany. Pokud je nula ("0"), filesystem neni kontrolovan.
archlinux @ i7-6700/GTX1080 8G/32G DDR4/.5TB NVMe/WD RED 3TB | Raspbian 8 @ Raspberry Pi
Ever tried. Ever failed. No matter. Try again. Fail again. Fail better!

filo

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 24 Března 2007, 18:27:56 »
Citace: donny
vsak filo psal "az se ti s tim diskem neco stane", ne "az se ti s tim systemem souboru neco stane"...
Přesně tak, vlastní zkušenost je nejlepší lékař  ;)
MSI KT3 Ultra, Athl XP 2000+, GF4MX440, SBLive Value, LG 4167B - Prosím NEVYKAT

drat

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #7 kdy: 24 Března 2007, 18:32:27 »
Hehe programuju neco o cem delam diplomku :) a jen predtava ztraty dat predci jakoukoliv zkusenost.

okias

• Návštěvník
« Odpověď #8 kdy: 24 Března 2007, 20:13:56 »
takze ok, mam tam "0 2", to jde v poho, neexistuje jeste moznost nastavit nejakou rychlou kontrolu(ten disk ma 230GB s  225GB zaplnenyma).. jinak  kontrolu sem nastavil tak na 40 spusteni.

Dalsi problem: kdyz dam u flashky v KDE bezpecne odpojit tak to nezapise ty data co jsem tam zkopiroval - a nebo jen z casti.. musim daavat sync... nevite nekdo jak to vyresit?

diky
0K1AS

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.