Myslím, že je to otázka názoru. Pokud ti Windows nevyhovují a máš možnost se k nim v případu nouze někde dostat (např. v rodině, nebo je máš na nějakém starém vysloužilém notebooku), neváhal/a bych s mazáním ani chvilku.
Pokud na notebooku dostanu předinstalované Windows 10 Home, tak ty automaticky mažu, jejich chování bylo až tak hrozné, že pro mě byly nepoužitelné a nebral/a bych je ani zdarma, za ten čas mi nestojí a dost na tom, že jsou reklam a sledování plné webové aplikace, nemusím je mít rozlezlé ještě po operačním systému. (I když se to mohlo od doby, kdy jsem je naposledy zkoušel/a, třeba změnit k lepšímu, kdoví...)
Windows 10 Professional jsou podle mého názoru alespoň použitelné k práci, takže je mám po ruce, kdyby po mě někdo chtěl nutně spustit třeba něco z Microsoft Store nebo vůbec něco, co na Ubuntu nefunguje, ale ty dvě zajímavé nelinuxové aplikace, které jsem si z Microsoft Store nainstaloval/a, mi už obě přestaly fungovat, takže už jsem Windows 10 doma alespoň měsíc nespustil/a a nechávám si je jen pro případ potřeby.
S Applem zkušenosti nemám, ale mám dojem, že některá okenní prostředí (např. MATE) umožňují poměrně pohodlně nastavit ovládání, které je Mac OS hodně podobné, takže bys možná měl zkusit začít s nimi, než přijdeš na to, jaké ovládání Linuxu ti vyhovuje nejvíc. (Ubuntu MATE se obecně hodně doporučuje linuxovým začátečníkům.)