Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Instalace  (Přečteno 1767 krát)

mllukas

• Návštěvník
Instalace
« kdy: 18 Prosince 2019, 17:10:52 »
Dobrý den, chtěl bych se vás zeptat, ikdyž možná blbě a zbytečně. Jsem v tomto pohledu amatér. Linux jsem zkoušel naposledy 3 roky zpět a využíval jen chvíli. Teď jsem dostal firemní notebook, zcela nový, ale nevyhovuje mi windows. Sám doma využívám Apple. Vytáčí mě neustálé aktualizace, zbytečné aplikace (vím, že se dají smazat a vypnout aktualizace, celkově mám spíše averzi k windows;D ) Chci se tedy zeptat, je lepší přejít na linux nebo zanechat windows a nějak to překousnout? Dává vám smysl smazat origo licenci windowsu a přejít na Ubuntu?

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
Re:Instalace
« Odpověď #1 kdy: 18 Prosince 2019, 17:13:53 »
Ak je to firemny ntb tak to musis riesit s niekym z firmy ci vobec mozes do toho ntb takyto zasah urobit.
Ak budes mat tu moznost tak by som odporucil dualboot aby si mohol bootovat obidva systemy podla potreby.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

mllukas

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 18 Prosince 2019, 17:15:36 »
Můžu si s ním dělat co chci ;D ten notebook už mi zůstane, proto se ptám. Nad tím jsem taky uvažoval. Radši bych se jich zbavil úplně, ale díky za radu  :)

singularis

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #3 kdy: 18 Prosince 2019, 17:46:25 »
Myslím, že je to otázka názoru. Pokud ti Windows nevyhovují a máš možnost se k nim v případu nouze někde dostat (např. v rodině, nebo je máš na nějakém starém vysloužilém notebooku), neváhal/a bych s mazáním ani chvilku.

Pokud na notebooku dostanu předinstalované Windows 10 Home, tak ty automaticky mažu, jejich chování bylo až tak hrozné, že pro mě byly nepoužitelné a nebral/a bych je ani zdarma, za ten čas mi nestojí a dost na tom, že jsou reklam a sledování plné webové aplikace, nemusím je mít rozlezlé ještě po operačním systému. (I když se to mohlo od doby, kdy jsem je naposledy zkoušel/a, třeba změnit k lepšímu, kdoví...)

Windows 10 Professional jsou podle mého názoru alespoň použitelné k práci, takže je mám po ruce, kdyby po mě někdo chtěl nutně spustit třeba něco z Microsoft Store nebo vůbec něco, co na Ubuntu nefunguje, ale ty dvě zajímavé nelinuxové aplikace, které jsem si z Microsoft Store nainstaloval/a, mi už obě přestaly fungovat, takže už jsem Windows 10 doma alespoň měsíc nespustil/a a nechávám si je jen pro případ potřeby.

S Applem zkušenosti nemám, ale mám dojem, že některá okenní prostředí (např. MATE) umožňují poměrně pohodlně nastavit ovládání, které je Mac OS hodně podobné, takže bys možná měl zkusit začít s nimi, než přijdeš na to, jaké ovládání Linuxu ti vyhovuje nejvíc. (Ubuntu MATE se obecně hodně doporučuje linuxovým začátečníkům.)

mllukas

• Návštěvník
« Odpověď #4 kdy: 18 Prosince 2019, 17:52:51 »
Moc díky za zprávu. Mám tady předinstalované právě Windows 10 Home. Je to samá reklama, upozornění, jak říkáš. Leze mi to na nervy. Chtěl bych se W10 zbavit úplně, jen mám strach, abych tu instalaci provedl dobře a někde něco nezkonil.

ikx

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #5 kdy: 18 Prosince 2019, 20:33:51 »
...origo licenciu win smazanim OS nezmazes,to je na zakladnej doske...hocikedy mozes vratit win,digitalna licencia ho aktivuje...prepokoj v dusi...

juwa2

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 18 Prosince 2019, 21:08:50 »
Linux si klidně nainstaluj. Při instalaci vyber možnost "Nainstalovat místo windows".
Pokud budeš mít štěstí, instalace se podaří.
Pokud ne, nebudeš mít dostatečné znalosti/zkušenosti jak to napravit, jak postupovat dále.  Výhodou pak bude někdo zkušený nablízku.
Nicéně tvoji frustraci z W10 plně chápu. Co takhle zkusit W10 LTSC ?  ;)
« Poslední změna: 18 Prosince 2019, 22:13:41 od juwa2 »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.