Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: TDE - Trinity Desktop Environment  (Přečteno 1403 krát)

HonzaD

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 506
    • Zobrazit profil
    • VoIP a internetová komunikace
TDE - Trinity Desktop Environment
« kdy: 05 Leden 2020, 15:25:35 »
https://www.trinitydesktop.org/features.php

Používáte někdo?
Zvažuji to po přechodu od Lubuntu,
Razor-Qt se mi zdá strohý a není kompletně lokalizovaný.
Zkusil jsem Q4OS a chvilku si s tím hrál a ze všech desktopů na stará PC se mi to líbí nejvíce.
Mám rád některé funkce KDE 3.5 (místo hodin pokakující ikonka aplikace která se načítá atd..)
A zároveň mám rád vzhled a chování Windows 2000
Líní se mi že v TDE jde naklikat dost věcí.
Ale ne všechno se mi povedlo.
Q4OS neumí flatpaky a snapy. Nevím jaký správce balíků pro QT by tohle měl umět.
Take nevím jak nastavit u GUI instalátoru pro QT deb balíčků aby měl admin práva. Zatím instaluji přes konzoli a APT ale mám to pro klikací uživatele a potřebuji zprovoznit GUI.
Ve vzhledu podobném WIN nevím jak udělat aby při najetí myší do pravého horního rohu až na okraj bylo aktivní zavírání a ne změna velikosti atd..
Windows tahoma font ukazuje blbě "ě" v 72dpi :D Tak jeslti poradíte nějaký hezký svobodný font místo tohodle :D

Používáte někdo TDE na ubuntu? Poradíte s nastavením a výběrem apek pro QT ?
Napíšete jaké máte zkušenosti a dojmy?
Kolik žere RAM TDE oproti RazorQT?
Mám pocit že je to víc u obojích oproti LXDE

Jaký GUI nástroj používáte na instalaci balíků?
Umíte zprovoznit náhledy oken ve spodní liště? To se řeší přes compiz?
Jak to bude dál s vývojem TDE? Zatím to vypadá že to funguje hezky a fungují všechny nové aplikace..

Konqueror už webovky neotevírá korektně, ale zjistil jsme že dobře na tom není už ani seamonkey.
Firefox vypadal divně, ale asi jde upravit vzhled GTK apek.
Dobře poběží chromium, Opera.
Nevím jeslti někdo používá nějaké QT borwsery jako jsou:
Falkon (QupZilla), Otter Browser, qutebrowser.. Kdyžtak napište zkušenosti :D

Jaký používat IM klient? KDE telepathy je ok ?
« Poslední změna: 05 Leden 2020, 21:49:04 od HonzaD »

JirkaZ

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 682
    • Zobrazit profil
Re:TDE - Trinity Desktop Environment
« Odpověď #1 kdy: 05 Leden 2020, 15:42:49 »
Používám TDE právě s Q4OS. Podrobnosti (k některým bodům a pouze z uživatelského hlediska) dopíšu později do tohoto příspěvku.

Takže update, nebo spíš pokračování:

vezmu to trochu víc zeširoka a ne úplně dle chronologie dotazů, navíc budu reagovat jen na něco.

Mám jako vedlejší PC "dnes beznadějně starý" Dell s Intelem P4HT atd. (podrobnější info viz screenshot níže). Po skončení podpory Kubuntu 14.04 jsem zvažoval, co aktuálního na něj dát. No a protože nemůžu zapomenout na asi nejdotaženější KDE, a to 3.5.11 (a taky se mi líbí vzhled Windows ještě před nástupem omalovánek, tedy W 2000), tak mě oslovilo TDE, což je dnešní pokračování - a to konkrétně v Q4OS...

https://www.root.cz/clanky/q4os-debian-a-trinity-se-vzhledem-windows-pro-nejstarsi-pocitace/

Jelikož se jedná o derivát Debianu, tak má blízko i k (něco)buntu a lze využívat mnohé osvědčené metody, aplikace atd. Ve výchozím stavu po instalaci je vybaven pouze základním software a je možné/nutné ho upravit dle vlastních požadavků. Klasický a osvědčený minimalistický přístup...

Teď k jednotlivým bodům:

Q4OS ve verzi Q4OS 3.10.1-n1 (Centaurus) umí flatpak i snap, stačí doinstalovat balíčky flatpak a snapd (+ pochopitelně jejich závislosti, což se stane samo). Následnou správu flatpak a snap balíčků je nutno nějak dořešit (nepoužívám je, maximálně appimage, takže neporadím). Ale nebude to složité a vše lze určitě najít, nebo to dokonce bude fungovat "nativně", tedy např. poklikáním na stažený soubor apod.

Instalaci, resp. správu software obsaženého v repozitářích dělám přes osvědčený Synaptic, s GUI nic lepšího neznám.

Tahoma: https://duckduckgo.com/?q=windows+tahoma+open+source+alternative&t=h_&ia=web

Nastavení a aplikace jsou individuální záležitost. V Q4OS funguje (a je v repozitářích) naprostá většina léty osvědčených programů.

O dalším vývoji systému mají nepochybně představu jen autoři, a to ještě ne zcela 100%. Co je (nejen dnes) jisté, tedy kromě smrti?

Firefox v TDE/Q4OS (momentálně verze 71.0 32 bit) vypadá "normálně", resp. to asi moc neřeším. Na Linuxu už léta používám jak Qt, tak Gtk a další jiiné programy, včetně windowsových pod Wine a nikdy jsem neměl zásadní problém s jejich vzhledem... V nastavení KDE lze obvykle určit, jak se mají chovat GTK aplikace. Chromium samozřejmě funguje taky a asi i další prohlížeče.

Běh Firefoxu, Ksnapshotu, konzole, Synapticu, jinak pouze systémové programy (resp. z uživatelských jen ty, co běží na pozadí):
Kód: [Vybrat]
~$ free -m
               total        used        free         shared    buff/cache   available
Mem:           1950         755         350         140         844           839
Swap:          2055          0           2055

Čili úsporné to asi moc není, ale ten komfort ;-)

No a poslední věc: asi bych volil Q4OS místo *buntu - důvodem je, že autoři se starají i o přizpůsobení dnešních aplikací onomu "starému" OS... Prostě je to všechno pohromadě a ne kočkopes vzniklý implantací TDE jinam.

Nicméně nevylučuju, že i jiná (tedy nejen *buntu, ale obecně jakákoliv) distribuce bude s TDE fungovat. Nebude to ale tak jednoduché...
« Poslední změna: 06 Leden 2020, 13:15:49 od JirkaZ »

HonzaD

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 506
    • Zobrazit profil
    • VoIP a internetová komunikace
Re:TDE - Trinity Desktop Environment
« Odpověď #2 kdy: 06 Leden 2020, 19:39:46 »
Jak nasravit gdebi-kde aby se spustilo přes kpexec nebo prostě se zeptali na heslo a s právy robota?

Mě iso obrazy s Ubuntu a TDE nechtějí bootovat. Další věc co krom snapu chybí je podpora PPA repozitářů. Řešíš tohle nějak?
Jak nasadit ty okna u win2000 vzhledu ten křížek neporadilš?
Jinak uvažoval jsem o minimální instalaci bunta a doinstalovat si ostatní.
Základní přehled se pro tde je tady: https://www.trinitydesktop.org/applications.php
Místo resp vedle synaptiku vypadá zajímavě KPackage ale také se mi nespouští s právy roota.
Dřív se používalo gksudo v Ubuntu nevím jak se to má pouštět teď ručně a už vůbec ne jak to nastavit automaticky.. sudo funguje.
Také se mi stalo že něco se chtělo spouštět ne přes sudí ale přes roota myslím že to byl právě Kdpkg. Ale heslo roota jsem nevěděl možná že heslo ani nemá a asi by to šlo vyřešit spuštěním přes sudo ^_^

Také by bylo fajn nastavit automatické aktualizace všechno na pozadí s logy. Ale je škoda že to nemá automatické zálohování jako má Mint. Že by to udělalo rozdikovou zálohu která jde obnovit z GRUBu před každým upgradem když by se něco rozbilo. Ať už přes rsync nebo v rámci BTRFS snapshotu. Také jsem nezjistil jak nastavit kompresi u EXT4. A také Debian stable má starší balíčky než Ubuntu.. To se dá řešit přes repozitáře třeba multimédia ale průser je že nejsou PPA. Možná by to šlo řešit backporty z testingu.. Nebo nějak jednoduše rozchodil PPA, což se mi dřív povedlo ale teď ne. Ručně přepisovat název distra a nebo se hrabat v \etc\apt se mi moc nechce ^_^ a nebude to tak dobře otestované jako v Ubuntu..
« Poslední změna: 06 Leden 2020, 19:45:08 od HonzaD »

JirkaZ

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 682
    • Zobrazit profil
Re:TDE - Trinity Desktop Environment
« Odpověď #3 kdy: 06 Leden 2020, 21:06:36 »
Jak nasravit gdebi-kde aby se spustilo přes kpexec nebo prostě se zeptali na heslo a s právy robota?

Mě iso obrazy s Ubuntu a TDE nechtějí bootovat. Další věc co krom snapu chybí je podpora PPA repozitářů. Řešíš tohle nějak?
Jak nasadit ty okna u win2000 vzhledu ten křížek neporadilš?
Jinak uvažoval jsem o minimální instalaci bunta a doinstalovat si ostatní.
Základní přehled se pro tde je tady: https://www.trinitydesktop.org/applications.php
Místo resp vedle synaptiku vypadá zajímavě KPackage ale také se mi nespouští s právy roota.
Dřív se používalo gksudo v Ubuntu nevím jak se to má pouštět teď ručně a už vůbec ne jak to nastavit automaticky.. sudo funguje.
Také se mi stalo že něco se chtělo spouštět ne přes sudí ale přes roota myslím že to byl právě Kdpkg. Ale heslo roota jsem nevěděl možná že heslo ani nemá a asi by to šlo vyřešit spuštěním přes sudo ^_^

Také by bylo fajn nastavit automatické aktualizace všechno na pozadí s logy. Ale je škoda že to nemá automatické zálohování jako má Mint. Že by to udělalo rozdikovou zálohu která jde obnovit z GRUBu před každým upgradem když by se něco rozbilo. Ať už přes rsync nebo v rámci BTRFS snapshotu. Také jsem nezjistil jak nastavit kompresi u EXT4. A také Debian stable má starší balíčky než Ubuntu.. To se dá řešit přes repozitáře třeba multimédia ale průser je že nejsou PPA. Možná by to šlo řešit backporty z testingu.. Nebo nějak jednoduše rozchodil PPA, což se mi dřív povedlo ale teď ne. Ručně přepisovat název distra a nebo se hrabat v \etc\apt se mi moc nechce ^_^ a nebude to tak dobře otestované jako v Ubuntu..

Nějak trochu zmatené.... Bavíme se tedy o *buntu, nebo o Q4OS? Já jsem psal hlavně o Q4OS, nicméně k *buntu + TDE jsem se vyjádřil taky.

Zase dál odpovím jen na něco, s čím mám zkušenost v Q4OS, navíc přidám jiné postřehy:

 PPA nejspíš přidat jdou, ale budou buď debianovské, nebo *buntu, nebo ještě nějaké jiné. Podle mě neexistují PPA přímo pro Q4OS, což pochopitelně souvisí s počtem uživatelů. Přidání cizích repozitářů může vyvolat až neřešitelné problémy (i když při respektování varování instalátoru by k nim dojít nemuselo). V Q4OS mám repozitáře nastavené dle screenshotu (a mám dojem, že jsem je po instalaci nijak neupravoval).

Křížek u vzhledu? Jako v tom mém screenshotu? No já nastavuju vzhled oken pomocí tématu, tohle je Plastik (viz další screenshot příslušných položek v "ovládacích panelech" Q4OS).

Přehled sw pro TDE: jak už jsem taky napsal, vybírám si aplikace, které chci a potřebuju, čili z toho přehledu využívám jen něco. Třeba z Office u mě už před léty jednoznačně zvítězil OO/LO a volba se mi potvrzuje při občasném experimentování s jinými balíky (jsou kvalitativně řádově niž). Jinak nemá smysl tady dělat tabulky desítek či stovek aplikací, to je snad jasné a musí si každý vybrat sám.

Aktualizace jdou jistě udělat třeba skriptem + cronem (a to kdekoliv), zálohování prakticky totéž. Čili nezávisím na tom, zda někdo něco má či nemá.

Na instalaci v Q4OS u sebe a v Kubuntu u jiných používám jen konzoli nebo Synaptic (jak už jsem psal). U sebe v Kubuntu někdy ještě další metody, ale výjimečně.

Kompresi nepoužívám, u slabšího CPU to velmi zpomalí systém a u dnešních velikostí úložišť to není třeba (o tolik se zase ten objem nezmenší).

K těm uživatelům: osobně velmi doporučuju BFU vůbec nepouštět do instalace a změn systému. Převychoval jsem takto bývalého BFU na W, který si systém pravidelně rozbourával nebo zavirovával. Dostal na výběr: budeš užívat Linux a to jak Ti řeknu, nebo si to s W řeš sám...

Vybral si. Dnes je letitým, spokojeným a na poměry už docela orientovaným uživatelem Kubuntu (předtím openSuse). Aktualizace má ruční (v konzoli zástupcem na ploše nebo výjimečně Synapticem s dálkovým telefonním dohledem), zálohování obdobně (konzole a rsync). Když zcela výjimečně potřebuje něco doinstalovat nebo změnit, řeším to já, nebo on s oním dohledem (krok po kroku).

Je pokorný (jakkoliv ve všech jiných směrech moc ne), protože vidí, že to funguje a pochopil to, co by mělo být automatické pro každého: když na něco nemám (finančně, mentálně, fyzicky......), tak se do toho prostě nes.ru.
« Poslední změna: 06 Leden 2020, 21:50:17 od JirkaZ »

HonzaD

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 506
    • Zobrazit profil
    • VoIP a internetová komunikace
Re:TDE - Trinity Desktop Environment
« Odpověď #4 kdy: 18 Leden 2020, 22:59:55 »
K těm screenům, proč jsi nezvolil cz lokalitu?
A je nějaký důvod využívat libree z repa Q4OS místo toho co je v debianu a nebo použít novější backports z testingu ve stable?

Ubuntu s TDE image live mi nechtělo bootovat na několika NTB a Q4OS ok. Ještě plánuji zkusit http://exegnulinux.net/
Například antix mi běhal všude zatímco bubuntu ne. Přikládal jsem to na vrub absence systemd, ale je možné že za to mohlo něco jiného v ubuntu..

Ke kompresi. Kolikrát to vázne víc na rychlosti HDD než na rychlosti CPU, takže mám zkušenost že komprese může práci zrychlit a šetří to místo na HDD.. V windows jde komprese naklikat pohodlně a barevně nastavit ve správci souborů co je zkomprimované a co ne. Tohle mi v Linuxu s EXT4 chybí.. Zase je hezké jak v EXT4 dochází minimálně k fragmentaci souborů na disku :)
« Poslední změna: 18 Leden 2020, 23:02:57 od HonzaD »

SlavekB

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 1
    • Zobrazit profil
Re:TDE - Trinity Desktop Environment
« Odpověď #5 kdy: 20 Leden 2020, 23:09:51 »
Docela by mně zajímalo, jaké jsou problémy s TDE Ubuntu LiveCD?
Nespouští se zavaděč? Nebo selhává následné bootování?

Mimochodem, je k dispozici také Slax s Trinity.

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3717
    • Zobrazit profil
Re:TDE - Trinity Desktop Environment
« Odpověď #6 kdy: 20 Leden 2020, 23:38:34 »
Jak nasravit gdebi-kde aby se spustilo přes kpexec nebo prostě se zeptali na heslo a s právy robota?

Mě iso obrazy s Ubuntu a TDE nechtějí bootovat. Další věc co krom snapu chybí je podpora PPA repozitářů. Řešíš tohle nějak?
Jak nasadit ty okna u win2000 vzhledu ten křížek neporadilš?
Jinak uvažoval jsem o minimální instalaci bunta a doinstalovat si ostatní.
Základní přehled se pro tde je tady: https://www.trinitydesktop.org/applications.php
Místo resp vedle synaptiku vypadá zajímavě KPackage ale také se mi nespouští s právy roota.
Dřív se používalo gksudo v Ubuntu nevím jak se to má pouštět teď ručně a už vůbec ne jak to nastavit automaticky.. sudo funguje.
Také se mi stalo že něco se chtělo spouštět ne přes sudí ale přes roota myslím že to byl právě Kdpkg. Ale heslo roota jsem nevěděl možná že heslo ani nemá a asi by to šlo vyřešit spuštěním přes sudo ^_^

Také by bylo fajn nastavit automatické aktualizace všechno na pozadí s logy. Ale je škoda že to nemá automatické zálohování jako má Mint. Že by to udělalo rozdikovou zálohu která jde obnovit z GRUBu před každým upgradem když by se něco rozbilo. Ať už přes rsync nebo v rámci BTRFS snapshotu. Také jsem nezjistil jak nastavit kompresi u EXT4. A také Debian stable má starší balíčky než Ubuntu.. To se dá řešit přes repozitáře třeba multimédia ale průser je že nejsou PPA. Možná by to šlo řešit backporty z testingu.. Nebo nějak jednoduše rozchodil PPA, což se mi dřív povedlo ale teď ne. Ručně přepisovat název distra a nebo se hrabat v \etc\apt se mi moc nechce ^_^ a nebude to tak dobře otestované jako v Ubuntu..

Nějak trochu zmatené.... Bavíme se tedy o *buntu, nebo o Q4OS? Já jsem psal hlavně o Q4OS, nicméně k *buntu + TDE jsem se vyjádřil taky.

Zase dál odpovím jen na něco, s čím mám zkušenost v Q4OS, navíc přidám jiné postřehy:

 PPA nejspíš přidat jdou, ale budou buď debianovské, nebo *buntu, nebo ještě nějaké jiné. Podle mě neexistují PPA přímo pro Q4OS, což pochopitelně souvisí s počtem uživatelů. Přidání cizích repozitářů může vyvolat až neřešitelné problémy (i když při respektování varování instalátoru by k nim dojít nemuselo). V Q4OS mám repozitáře nastavené dle screenshotu (a mám dojem, že jsem je po instalaci nijak neupravoval).

Křížek u vzhledu? Jako v tom mém screenshotu? No já nastavuju vzhled oken pomocí tématu, tohle je Plastik (viz další screenshot příslušných položek v "ovládacích panelech" Q4OS).

Přehled sw pro TDE: jak už jsem taky napsal, vybírám si aplikace, které chci a potřebuju, čili z toho přehledu využívám jen něco. Třeba z Office u mě už před léty jednoznačně zvítězil OO/LO a volba se mi potvrzuje při občasném experimentování s jinými balíky (jsou kvalitativně řádově niž). Jinak nemá smysl tady dělat tabulky desítek či stovek aplikací, to je snad jasné a musí si každý vybrat sám.

Aktualizace jdou jistě udělat třeba skriptem + cronem (a to kdekoliv), zálohování prakticky totéž. Čili nezávisím na tom, zda někdo něco má či nemá.

Na instalaci v Q4OS u sebe a v Kubuntu u jiných používám jen konzoli nebo Synaptic (jak už jsem psal). U sebe v Kubuntu někdy ještě další metody, ale výjimečně.

Kompresi nepoužívám, u slabšího CPU to velmi zpomalí systém a u dnešních velikostí úložišť to není třeba (o tolik se zase ten objem nezmenší).

K těm uživatelům: osobně velmi doporučuju BFU vůbec nepouštět do instalace a změn systému. Převychoval jsem takto bývalého BFU na W, který si systém pravidelně rozbourával nebo zavirovával. Dostal na výběr: budeš užívat Linux a to jak Ti řeknu, nebo si to s W řeš sám...

Vybral si. Dnes je letitým, spokojeným a na poměry už docela orientovaným uživatelem Kubuntu (předtím openSuse). Aktualizace má ruční (v konzoli zástupcem na ploše nebo výjimečně Synapticem s dálkovým telefonním dohledem), zálohování obdobně (konzole a rsync). Když zcela výjimečně potřebuje něco doinstalovat nebo změnit, řeším to já, nebo on s oním dohledem (krok po kroku).

Je pokorný (jakkoliv ve všech jiných směrech moc ne), protože vidí, že to funguje a pochopil to, co by mělo být automatické pro každého: když na něco nemám (finančně, mentálně, fyzicky......), tak se do toho prostě nes.ru.

Jo, jo, tohle je ten správný přístup, přesně tak se na ně musí...... ;)
Zvláště důležité je pravidelné opakování těch nejběžnějších zásad - a důsledně na nich trvat.

No - jak nastavit jakoukoli aplikaci aby se spouštěla přes pkexec...
Zásadní je, dát do složky
Kód: [Vybrat]
/usr/share/polkit-1/actionspříslušný soubor  *.polkit
Nejjednodušeji se dá vytvořit zkopírováním některého stávajícího (= použít ho jako mustr).
Zadat mu nový název (koncovka musí vždy být .polkit) a cestu k "exáči" příp. ikoně v něm změnit na požadovanou.

Potom, po zadání příkazu "pkexec název_aplikace" se zobrazí výzva k zadání root hesla a aplikace se následně spustí (s root právy).

V případě nejasností rád poradím nebo dokonce zašlu soubor *.polkit pro konkrétní aplikaci  "hotový na míru"....
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vím, pokročilejší uživatelé se jistě budou nad tímto "ušklíbat", nicméně ti méně zkušení to snad ocení...
« Poslední změna: 21 Leden 2020, 00:18:02 od juwa2 »

HonzaD

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 506
    • Zobrazit profil
    • VoIP a internetová komunikace
Re:TDE - Trinity Desktop Environment
« Odpověď #7 kdy: 16 Únor 2020, 18:00:48 »
Docela by mně zajímalo, jaké jsou problémy s TDE Ubuntu LiveCD?
Nespouští se zavaděč? Nebo selhává následné bootování?

Mimochodem, je k dispozici také Slax s Trinity.
Zasekne se to při bootu live CD. Někdy černá obrazovka a zásek jindy to vyhází chyby. Dělá to na hodně starších strojích. Buntu 16.04 Je OK. 18.04 a novější už ne.
Instaloval jsem teď  kvůli tomu Q4OS místo Ubuntu. Nevadila mi tam absence PPA repo, snapů a dalších věcí ale zase jsem tam musel dát debianovsý mutlimedia repo a řešit backporty..
Můžu ty chyby třeba nafotit na mobil a dát sem. Tákalo se to tak 8PC kde to nešlo a na jednom to šlo.. Takže smutná statistika..

HonzaD

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 506
    • Zobrazit profil
    • VoIP a internetová komunikace
Re:TDE - Trinity Desktop Environment
« Odpověď #8 kdy: 16 Únor 2020, 18:04:00 »
k tomu pkexec.
Zatím jsem spouštění začal řešit přes tdesudo, viz: https://wiki.trinitydesktop.org/Tips_And_Tricks#Using_sudo_and_tdesudo
Ale asi se s tím budu muset naučit :)

HonzaD

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 506
    • Zobrazit profil
    • VoIP a internetová komunikace
Re:TDE - Trinity Desktop Environment
« Odpověď #9 kdy: 06 Březen 2020, 16:43:52 »
Přestal mi fungovat výstup zvuku na 3,5 jack. Neřešil to někdo?
Peru se s nastavením zvuku v systému i přes ruzná GUI i alsamixer v terminálu a pořád to nejede... :/

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3717
    • Zobrazit profil
Re:TDE - Trinity Desktop Environment
« Odpověď #10 kdy: 06 Březen 2020, 17:30:36 »
pavucontrol

HonzaD

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 506
    • Zobrazit profil
    • VoIP a internetová komunikace
Re:TDE - Trinity Desktop Environment
« Odpověď #11 kdy: 06 Březen 2020, 23:11:30 »
Zkoušel jsem a nepomáhá.
V jiných distribucích na tom samém NTB to funguje (asi z 6ti co jsem na tom NTB zkoušel funguje jen Antix a lubuntu 16.04).
Správně se přepínají výstupy Ale když je výstup na jack tak to nehraje..
Zkoušel jsem všelicos..
V alsamixer, kmix, pulseaudio i další :)

Také je divný ten nástroj na nastavení více monitor & displey.
Když se povolí Eneble gloabal displey control tak to pak dělá prapodivné věci s obrazem :D (proužky a nečitelný obraz).
Trošku to znemoňuje měnit rozlišení nebo další věci na druhém monitoru..