shox: Pořád mám více než týden na případné vrácení, můžeš mi tedy poradit s pár věcmi co bych potřebovala? Já jsem tady právě už NAS řešila a nakonec jsem dospěla k závěru, že home made není řešení, že hotová krabička je to co chci, je bez starostí (což ostatně platí, oproti Synology a Qnap toho moc neumí, ale nastavila jsem si co používám a ono to prostě funguje, jednoduše jsem to naklikala. Ten vlastní cloud a přístup z venku je takový bonus navíc, který jsem chtěla zkusit, ale není to nezbytné, hudbu mám v mobílku a když někam jedeme tak si vezmeme filmy sebou na externím disku nebo také v mobílku a na ostatní je Google).
Výzvu osobně nepotřebuji, mě stačí když to nastavím a deset let o tom nebudu vědět, maximálně přidám/vyměním disk (budu přidávat i měnit, s tím počítám, nejspíš to nakonec všechno budou 4 TB disky).
Takže, používáme celkem pět různých operačních systémů (macOS, Windows, Linux, iOS a Android) a všechny potřebují stejný přístup ke stejným věcem - to jest samba na sdílené složky (pro různé uživatele různá práva, pro příklad já plný přístup všude, žena plný přístup do své složky a jen pro čtení na filmy, media pro mmc pouze pro čtení na filmy) , DLNA (pro mobilní zařízení jednodušší přístup než přes sambu, není nutné uvádět přístupové údaje) pro filmy a hudbu, torrent (používám Transmission, má totiž nejen hodně možností k nastavení, i když s mizerným přístupem, musí se konfigurovat ručně soubor .json, ale hlavně má aplikaci Transmission Remote GUI, což je klient pro desktop, který vypadá jako lokální a ve skutečnosti se připojí ke vzdálenému). Dále jsem zjistila jak je skvělé mít data z Google Drive na NASu a nesynchronizovat je do každého počítače, takže tedy spolehlivá synchronizace s Google Drive (OverGrive i přesto že jde o placenou aplikaci nepovažuji za spolehlivou, zdvojuje mi soubory, už jsem to tu také někde psala). Optimální je VPN přes OpenVPN s automatickým připojením hned při startu (to umí KDE a např. to neumí Gnome, ostatní prostředí jsem nezkoumala, ale dávat si KDE na server, nevím, jestli je to rozumné. V OMV se mi to rozběhnout nepodařilo, tam GUI není a jde o terminálový Debian s webovým rozhraním).
Dále potřebuju jednoduché zálohování na externí disk toho co si určím, teď mi stačí připojit externí disk k NASu, stisknout tlačítko a počkat, ono se to udělá samo. Jde to takhle snadno na home made? Další věc je, že chci v budoucnu (až budu mít tři stejné disky) využít raid5 s tím, že až přidám čtvrtý, přidá se do existujícího pole.
Router mám takže NAS to umět nemusí.
Ale co musí umět je vzdálený přístup ke konfiguraci a to v GUI, opravdu nemám ráda terminál, takže asi nějaké VNC přístupné z Linuxu, Windows a macOS, ze všech stejně.
Hodí se WakeOnLan a možnost nastavení automatického restartu, vypnutí a zapnutí.
A nakonec aktualizace tak, aby to nerozbily, NAS je bez monitoru, pouze se vzdáleným přístupem.
A jestli bys mohl, tak kdybys mi poslal návrh home made NAS, jaké komponenty, jaký zdroj, jakou skříňku (nějakou pěknou na 4 datové disky a jeden asi SSD pro systém, protože velké Ubuntu těžko poběží z flashdisku), takže to musí umět pět disků. Cena nejlépe do 5.000 Kč (tolik stál Zyxel), možná se zamhouřením obou očí bych byla ochotná dát 8.000 Kč (tolik cca stojí Synology resp. Qnap). Víc ale ani náhodou. Do ceny nepočítám disky a software, ale musí to obsahovat všechno aby se to složilo, připojily disky a fungovalo to. Wifi tam není potřeba a síťovka v tomhle případě asi stačí jedna, protože nehodlám řešit jak rozběhnout agregaci v Linuxu
Pokud to není na jedno kliknutí jako u Zyxelu teda
Díky