Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: Ubuntu 18.04 + KDE Plasma = Error default-display-manager  (Přečteno 783 krát)

panRajce

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 108
    • Zobrazit profil
Ahoj,
jdu si pro radu. Zkusil jsem si podle návodu https://vitux.com/how-to-install-the-kde-plasma-desktop-on-ubuntu-18-04-lts/ přidat k Ubuntu 18.04 prostředí KDE Plasma.
Po restartu však mě vyplivne takhle chybová hláška viz příloha. Když odkliknu "Budiž" naběhne klasicky Ubuntu Gnome.
Poradil by mi někdo prosím, co udělat, abych zprovoznil Plasmu?
Možná bych měl dodat ještě, že mám v nainstalovaném Gnome přidám x11VNC server a také PC je nakonfigurováno pro provoz "bez monitoru" - zobrazení právě přec VNC klienta.
Citace
nastavením ../etc/X11/xorg.conf
V současnosti ale mám připojen "servisní" monitor.

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4228
    • Zobrazit profil
Re:Ubuntu 18.04 + KDE Plasma = Error default-display-manager
« Odpověď #1 kdy: 28 Leden 2020, 14:08:15 »
Zřejmě nemáš nainstalovaný/nakonfigurovaný desktop manager.
Provedls ty kroky co tam jsou popsané? Zobrazila se ti ta výzva na výběr display manageru?

panRajce

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 108
    • Zobrazit profil
Re:Ubuntu 18.04 + KDE Plasma = Error default-display-manager
« Odpověď #2 kdy: 29 Leden 2020, 09:39:36 »
Přesně jsme prováděl všechny kroky. Výběr SDDM provedl, restartoval a pak tahle hláška.

Nicméně už to není relevantní. Nevydržel jsem a prostě jsem nainstaloval čistě KUBUNTU s KDE Plasma

Teď ale poněkud váhám jestli to byl správný krok.
Systém běží na starém PC:
IBM ThinkCentre A55 9641
Intel Pentium Dual E2160
4G RAM DDR2
GPU Intel GMA 3000
je to šrot, provozovaný jen pro potřebu kanceláře na WoL (vnější přístup přes Anydesk)

Ještě jsem si zkusil takovou "bastlírnu" a pře PCIe Riser jsem připojil jednu stařičkou nVidia 7600GTS, ale na monitoru se mi v KDE občas zobrazovaly fraktály.

Obrazová odezva přes síť (Anydesk) je katastrofální. V Ubuntu Gnome to nebylo o moc lepší a přeci jen to bylo víceméně použitelné.

Váhám jestli tedy nepůjdu zpátky do desktopu Gnome a nebo co by pro můj účel bylo nejvhodnější, podotýkám grafické, prostředí - https://www.ubuntupit.com/best-linux-desktop-environment-reviewed-and-compared/, které by bylo nejméně náročné, svižné na tomhle šrotu. Jediné co na tom provozuji je tedy Anydesk, gWakeOnLan ....  a případně nějaký VNC server
Ale to už je asi na jinou diskuzi  8)

JirkaZ

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1001
  • Dlouholetý uživatel Linuxu a open source obecně.
    • Zobrazit profil
Re:Ubuntu 18.04 + KDE Plasma = Error default-display-manager
« Odpověď #3 kdy: 29 Leden 2020, 10:30:40 »
...nebo co by pro můj účel bylo nejvhodnější, podotýkám grafické, prostředí - https://www.ubuntupit.com/best-linux-desktop-environment-reviewed-and-compared/, které by bylo nejméně náročné, svižné...

Lubuntu, Xubuntu nebo Q4OS (viz vyhledavač, taky o tom píšu tady v jiném vlákně)

Ale Kubuntu jsem provozoval na mnohem starším stroji a šlo to. Nevím, co je "katastrofální" odezva, prostě si počkám...

Anydesk neznám a nepoužívám, pochopitelně může být problém tam (než se "protlačí" příslušná data přes kdovíjaký řetězec, včetně analýzy nějakým Velkým Bratrem).

Abby

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1205
    • Zobrazit profil
Re:Ubuntu 18.04 + KDE Plasma = Error default-display-manager
« Odpověď #4 kdy: 29 Leden 2020, 13:25:41 »
Přesně jsme prováděl všechny kroky. Výběr SDDM provedl, restartoval a pak tahle hláška.

Nicméně už to není relevantní. Nevydržel jsem a prostě jsem nainstaloval čistě KUBUNTU s KDE Plasma

Teď ale poněkud váhám jestli to byl správný krok.
Systém běží na starém PC:
IBM ThinkCentre A55 9641
Intel Pentium Dual E2160
4G RAM DDR2
GPU Intel GMA 3000
je to šrot, provozovaný jen pro potřebu kanceláře na WoL (vnější přístup přes Anydesk)

Já mám podobný "šrot", HP 650, je to Pentium Dual Core B980, 8 GB RAM, 240 GB SSD a grafika mi to píše jen Intel HD, nevím co to přesně je a mám na něm v dual bootu Windows 10 a OpenSUSE Tumbleweed KDE a běhá to bezvadně, na nic nemusím čekat. Samozřejmě myšleno na běžné činnosti, u konverze videa nebo zpracování RAWů bych u něj asi zapustila kořeny :D Nepíšeš nic o disku, ale počítám že to bude HDD a nejspíš původní, vyměň ho za libovolné SSD a bude to normálně použitelné a nebude ani nutné používat nějaké light (a za mě neskutečně ošklivé a nekomfortní) prostředí.

panRajce

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 108
    • Zobrazit profil
Re:Ubuntu 18.04 + KDE Plasma = Error default-display-manager
« Odpověď #5 kdy: 29 Leden 2020, 13:50:15 »
@JirkaZ
Ano, vím že přes Anydesk (obdoba Teamviewer) nemohu očekávat promntní odezvy. Potíž je, že třeba na jiných počítačích ho pod Widlema provozuju také, a to třeba s PC kde jsou tři monitory na UHD rozlišení a běhá to poooodstatně rychleji.

"katastrofálníu odezvou" myslím, že reakce třeba na kliknutí na tlačítko (minimalizace/zavržení aplikace,....) má klidně 5s prodlevu.

@Abby
O SSD to také nebude.... pomalost systému se projevuje jen přes vzdálené rozhraní. Když jej připojím na "servisní" monitor, tak je práce s ním v pohodě.

Hledal jsem jestli jde třeba v KDE snížit kvalitu obrazu .... z 16-bit na 8-bit. Ale nikde jsem to nemohl najít.

Abby

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1205
    • Zobrazit profil
Re:Ubuntu 18.04 + KDE Plasma = Error default-display-manager
« Odpověď #6 kdy: 29 Leden 2020, 14:11:41 »
Spíš jestli to nebude dělat ten Anydesk, může být špatně optimalizovaný pro Linux a vzhledem k velkému množství různých grafických prostředí mohli udělat jen nějakou základní funkčnost a dál na to kašlou, pro těch pár lidí... Ale s TeamViewer třeba já nemám problém ani v KDE, chová se stejně jako ve Windows a na Macu.

panRajce

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 108
    • Zobrazit profil
Re:Ubuntu 18.04 + KDE Plasma = Error default-display-manager
« Odpověď #7 kdy: 31 Leden 2020, 10:16:20 »
Tak díky za snahu, už se to zdá být v pohodě. Počítač jsem přestěhoval do "kumbálu" s rackovou skříní, v prvopočátku jsem ho měl jen na interní grafiku a behalo to teda bídně. Znovu jsem porichtoval pořádně umístění té externí grafiky pře PCIe-riser, zatím se neprojevují ani fraktály a PC beží od včerejška, takže grafika bude už zahřátá. Po nastartování a připojená přes Anydesk to běhá no, alespoň obstojně. Odezva zza 0,5s. Myslím tedy, že mu dost pomohla ta GPU. přes vzdálené připojení žádné fraktály nepozoruji.