Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Konec aplikace?  (Přečteno 2731 krát)

oudrnicky

• Návštěvník
Konec aplikace?
« kdy: 01 Února 2020, 20:26:05 »
Zdravím, velice dlouhou dobu využívám GCstar http://www.gcstar.org/ který byl obsažen v repozitářích každé distribuce. Mám v tomto skvělém programu uložený velký katalog filmů a také knih. Po delší době jsem se rozhodl přeinstalovat a pročistit 18.04 LTS a tento čas využít k vyzkoušení novějších Disco, Eoan a posledního nevydaného 20.04. Velice mě zarazilo, že v těchto distribucích již není GCstar obsažen v repozitářích a ani neexistuje žádný deb balíček :(

Jedinou konkurencí je QT Tellico kam lze i archiv GCstar bezproblémově převést. Natahá si ale spoustu dalších knihoven do systému. Velice mě mrzí pohřbení GCstaru a že není asi žádná GTK náhrada. Navíc GCstar má i instalační program pro Windows, což Tellico nikdy mít nebude.

Prosím, neví někdo zda se počítá v budoucnu s podporou nových dister GCstaru? Případně čím ho nahradit a bezproblémově překonvertorovat sbírky? Blíží se finální vydání 20.04 LTS a na něm neexistuje možnost spuštění. Opravdu mě vytáčí ta binární nekompatibilita programů v Linuxu. Ani Appimage balíček neexistuje

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
  • Dlouholetý uživatel Linuxu a open source obecně.
Re:Konec aplikace?
« Odpověď #1 kdy: 01 Února 2020, 20:34:55 »
Brečet je třeba vždycky na správném hrobě.

http://www.gcstar.org/about.en.php

juwa2

• Závislák
« Odpověď #2 kdy: 01 Února 2020, 20:43:34 »
Tak zkrátka použij balíček z 18.04 (zkusil jsi zda jde nainstalovat ?).

oudrnicky

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 01 Února 2020, 21:32:13 »

JirkaZ : díky radu  :(

juwa2: Díky. Samoshřejmě zkoušel, ale nejde to spousta neřešitelných závislostí

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
  • Dlouholetý uživatel Linuxu a open source obecně.
« Odpověď #4 kdy: 01 Února 2020, 22:07:56 »
Na homepage je taky dostupný zdrojový kód....

Abby

• Závislák
« Odpověď #5 kdy: 02 Února 2020, 15:29:23 »
Konec programu zamrzí, zvláště jestli je dobrý a člověk ho používá, ale stejně se s tím nedá nic dělat a jediná možnost je prostě přejít jinam. Já jsem kdysi používala Google Picassa, ta zanikla, tak mám fotky normálně na Google Photos a rozdělené ve složkách, ve Windows používám Zoner a Irfan, v Linuxu používám digiKam (škoda že není i pro Windows).
« Poslední změna: 02 Února 2020, 15:34:39 od Abby »

ok1dtm

• Aktivní člen
  • *
« Odpověď #6 kdy: 02 Února 2020, 20:16:06 »

Ale jde to  :) Vyzkoušel jsem to na Kubuntu Eoan a ve virtuálu i Focalu. Nejprve musíš nainstalovat z repozitáře libgtk2-perl potom si stáhni balíček pro Bionic  gcstar_1.7.1+repack-1_all.deb .

Nainstaluj ho pomocí sudo dpkg -i gcstar_1.7.1+repack-1_all.deb to se hned nepovede kvůli asi šesti nesplněným závislostem. Spust tedy Synaptic a dej o"opravit problémový balík" Synaptic ti doinstaluje sám potřebné závislosti a hotovo. Na tom nejde nic zkazit  a budeš mít vystaráno na dalších 5 roků :)

oudrnicky

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 03 Února 2020, 20:36:23 »

Ale jde to  :) Vyzkoušel jsem to na Kubuntu Eoan a ve virtuálu i Focalu. Nejprve musíš nainstalovat z repozitáře libgtk2-perl potom si stáhni balíček pro Bionic  gcstar_1.7.1+repack-1_all.deb .

Nainstaluj ho pomocí sudo dpkg -i gcstar_1.7.1+repack-1_all.deb to se hned nepovede kvůli asi šesti nesplněným závislostem. Spust tedy Synaptic a dej o"opravit problémový balík" Synaptic ti doinstaluje sám potřebné závislosti a hotovo. Na tom nejde nic zkazit  a budeš mít vystaráno na dalších 5 roků :)

ok1dtm moc děkuji za váš čas pomoc! Vyzkoušel jsem to podle návodu a v 19.10 to jde nainstalit a je to funkční. Dobrá zpráva je že to půjde i v budoucí LTS. Možná se někomu povede vyrobit i balíček

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.