Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: VYŘEŠENO Po instalaci Ubuntu 20.04 stále nabíhají Windows  (Přečteno 2268 krát)

Dovi

• Host
Provedl jsem souběžnou instalaci Win10 s Ubuntu. Po instalaci Ubuntu mě instalátor vyzval k restartu. Po restartu ale naběhnou rovnou Windows, bez možnosti vybrat system. Počítač je starší Acer. Vědomosti co mám, mi říkají, že potíž bude v nastavení Boot v biosu. Acer hned po zapnutí zobrazuje logo, ale nějak se mi povedlo se proklikat až do biosu. Jsem v menu Boot a tady mé vědomosti končí. Předpokládám že to můžou ovlivnit dvě volby:
1. Boot Mode: UEFI/Legacy
2. Boot priority kde je mezi spoustou ostatních možnostívěcí: Windows Boot manager, ale myslím že spíš by měl být HDD na kterém je i instalace Ubuntu.

Edit: Tak to je falešná stopa, dostal jsem se do Boot menu přes F12 a tam je možnost pouze Windows loader. Grub vůbec není v nabídce
« Poslední změna: 02 Května 2020, 00:41:44 od Dovi »

Dovi

• Host
Re:Po instalaci Ubuntu 20.04 stále nabíhají Windows
« Odpověď #1 kdy: 01 Května 2020, 20:10:31 »
Takže přeinstalovávám znovu. Otázka zní: kam naistalovat zavaděč? Do stejného umístění kde je Windows Boot Manager? To znamená /boot/efi

Nebo na oddíl kde bude instalace Ubuntu?

Podle návodů na internetu má zavaděč přijít rovnou na /dev/sda. Když ale vyberu tuhle možnost, vyskočí hláška "No EFI System Partition was found. Please go back and add an EFI System Partition, or continue at your own risk"
« Poslední změna: 01 Května 2020, 20:21:10 od Dovi »

Dovi

• Host
« Odpověď #2 kdy: 01 Května 2020, 22:25:16 »
Takže jsem našel postup na netu. Noteboky Acer Aspire (E15) to maj trochu komplikované. Přikládám přeložený návod:

Jakmile se zobrazí obrazovka „Acer Explore Beyond Limits“, zapněte notebook a stiskněte klávesu F2. Tím se dostanete na obrazovku UEFI / BIOS.
Pokud jste poprvé vstoupili do sekce UEFI / BIOS, je třeba provést určité úpravy.
Pomocí kurzorových kláves zvýrazněte položku nabídky „Hlavní“.
Network Boot: [Disabled]
F12 Boot Menu: [Enabled]
Obnova D2D: [Enabled]
Wake on LAN: [Zakázáno]
Režim SATA: [Režim AHCI]
Touchpad: [Advanced]
Podpora xHCI: [Enabled]
Kurzorem přejděte na položku nabídky „Zabezpečení“.
Nastavte heslo správce na jedno z vašich výběru.
Zakažte „Heslo při spuštění“.
Kurzorem přejděte na položku nabídky „Boot“ a uspořádejte tyto položky.
Boot Mode: [UEFI]
Secure Boot: [Enabled]
Spouštěcí zařízení uspořádejte následujícím způsobem
ATPI CDROM:
HDD:
USB HDD:
USB FDD:
Network Boot - IPV4
USB CDROM:
Network Boot IPV6
Windows Boot Manager
Stisknutím klávesy F10 uložte změny a ukončete systém BIOS.
Otevřete přihrádku DVD a vložte váš LiveDVD Ubuntu. Zavřete přihrádku DVD a restartujte notebook.
Když restartujete, pokud je pořadí spouštění nastaveno správně, měli byste zavést systém v Ubuntu. Pokud se nevrátíte zpět do položky „Boot“ v nabídce BIOS a ujistěte se, že DVD notebooku je v horní části zaváděcích zařízení.
Vyberte možnost „Nainstalovat Ubuntu vedle Windows“. Instalační program rozdělí oddíl Windows. Můj Acer Aspire má pevný disk s kapacitou 500 GB. Instalační program to rozdělil takto:
Soubory (27,2 GB) / dev / sda4 (ntfs) 253 GB
Ubuntu / dev / sda5 (ext4) 231 GB
Počkejte na instalaci Ubuntu. Bude to chvíli trvat.
Po instalaci Ubuntu budete vyzváni k restartování notebooku. Po výběru restartu budete vyzváni k odebrání disku Ubuntu DVD z jednotky DVD ROM. Upozornění: Pokud si myslíte, že se notebook nyní spustí a umožní vám vybrat, který operační systém chcete spustit. Obávám se, že budete zklamáni. Jediným operačním systémem, který v tuto chvíli firmware UEFI rozpoznal, je Windows.
Restartujte notebook stejně jako v kroku 1.
Pomocí pravého kurzorového tlačítka zvýrazněte „Zabezpečení“ a pomocí kurzorového tlačítka dolů zvýrazněte „Vyberte soubor UEFI jako důvěryhodný pro provedení“ a stiskněte klávesu Enter.
V okně „Zabezpečení“ se zobrazí HDD0 bílými písmeny. Stiskněte klávesu Enter.
Na mém notebooku dvě položky; vypadají, že se zobrazí složky: „EFI a Temp.“ Zvýrazněte EFI a stiskněte Enter.
Zobrazí se tyto složky:., .., ubuntu, Microsoft, Boot a OEM. Zvýrazněte ubuntu a stiskněte klávesu Enter.
Jsou uvedeny další sady složek:., .., shimx64.efi, grubx64.efi a MokManager.efi. Zvýrazněte "grubx64.efi" a stiskněte klávesu Enter.
Ve středu obrazovky se objeví okno „Přidat nový soubor“ s otázkou: „Přejete si tento soubor přidat do přípustné databáze?“ Do pole „Boot Description“ napište grubx64efi a dvakrát stiskněte klávesu Enter.
Stisknutím klávesy F10 uložte a ukončete BIOS.
Nyní restartujte notebook a vraťte se do nabídky BIOS. Kurzorem přejděte na položku „Boot“ a uvidíte přidaný devátý spouštěcí soubor: „EFI File Boot 0: grubx64efi.“ Pokud se rozhodnete ponechat pořadí bootování na pokoji. Kdykoli zapnete notebook, spustí se ve Windows.
Nebo můžete přesunout "EFI File Boot 0: grubx64efi"  a nastartovat v Ubuntu.
Z různých důvodů můžete nechat svůj bootovat rovnou pouze do Windows. Když zapnete notebook, opakovaně stiskněte klávesu F12, dokud se neotevře okno "Boot Manager's". Měly by existovat dvě možnosti.

« Poslední změna: 01 Května 2020, 22:47:58 od Dovi »

juwa2

• Závislák
« Odpověď #3 kdy: 02 Května 2020, 03:20:17 »
Takže přeinstalovávám znovu. Otázka zní: kam naistalovat zavaděč? Do stejného umístění kde je Windows Boot Manager? To znamená /boot/efi

Nebo na oddíl kde bude instalace Ubuntu?

Zavaděč (grub) se instaluje v závislosti na tom, o jaký typ instalace se jedná (uefi/legacy).
Přitom, v případě duabotu musí být oba systémy nainstalované shodným způsbem.
-----------------------------------------------------
Tj. pokud už tam existuje instalace W10 v uefi mode (a na disk gpt), musí rovněž instalace Ubuntu proběhnut v tomto režimu.
Zavaděč se v tomto případě instaluje do existujícího EFI oddílu, který už na disku vytvořila instalace W10.

Jiná je situace pokud tam existuje instalace W10 (8,7) v legacy mode (a na disk mbr). Potom musí být instalace Ubuntu provedena rovněž v legacy mode.
Zavaděč se pak instaluje na disk jako celek (např. /dev/sda). Tj. nikoli na oddíl (s číslem).
Toto samozřejmě platí i pro starší stroje které ještě nemají UEFI, ale klasický BIOS.
----------------------------------
Pokud se tyto zásady nedodrží, instalace sice proběhne, ale Ubuntu není možno nabootovat.
Je s podivem, kolik uživatelů se do instalací pouští, aniž by znali tato (nikterak tajná) základní pravidla.... :-\
Samozřejmě připouštím, že na některých noteboocích může být instalace Ubuntu docela problém i tak - viz i případy na tomto fóru.

Dále je užitečné si disk rozdělit ručně na
systém  /  (40GB)
swap  cca velikost ram
/home  (zbytek)
Výrazně to zjednoduší/urychlí zálohování nebo reinstalaci (celé /home možno zachovat).
« Poslední změna: 03 Května 2020, 03:41:52 od juwa2 »

Dovi

• Host
Re:VYŘEŠENO Po instalaci Ubuntu 20.04 stále nabíhají Windows
« Odpověď #4 kdy: 02 Května 2020, 20:34:27 »
Děkuju za vysvětlení, takhle to zní logicky.
Jina na to pozastavení kolik lidí se pouští do instalace... Nebude to třeba tím že na stránkách Ubuntu.cz je instalace popisována jako slunečný den bez mráčku?
Jak píšu, instaloval jsem dualboot (16.04) na tři různé stroje a nebyl problém...

juwa2

• Závislák
Re:VYŘEŠENO Po instalaci Ubuntu 20.04 stále nabíhají Windows
« Odpověď #5 kdy: 03 Května 2020, 04:04:26 »
Děkuju za vysvětlení, takhle to zní logicky.
Jina na to pozastavení kolik lidí se pouští do instalace... Nebude to třeba tím že na stránkách Ubuntu.cz je instalace popisována jako slunečný den bez mráčku?
Jak píšu, instaloval jsem dualboot (16.04) na tři různé stroje a nebyl problém...

1. 99% všech návodů na instalaci které se všude na netu "válejí" je určeno pro BIOS. Návody jsou z doby kdy na skoro všech PC UEFI ještě nebylo, tyto návody tak bylo možno (v té době) považovat v podstatě za "blbuvzdorné".

2. Pokud se nejedná o dualboot, tak i dnes tyto návody většinou fungují. Při instalaci dualbootu je však nezbytné respektovat pravidla viz výše.
A ano, na ofiko stránkách Ubuntu by měla být v popisu instalace tato pravidla uvedena - nicméně kdo chce, ten si je vyhledá jinde (stejně jako kdysi já).  Většinu vědomostí jsem totiž nezískal nějakým náhlým "osvícením mysli", nýbrž jsem si je někde vyčetl/vyhledal, případně získal pomocí "průzkumu bojem"..... ;)
« Poslední změna: 03 Května 2020, 06:08:26 od juwa2 »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.