Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: ethernet jde - ale internet nedostupný [Vyřešeno]  (Přečteno 769 krát)

regine

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 688
    • Zobrazit profil
ethernet jde - ale internet nedostupný [Vyřešeno]
« kdy: 27 Květen 2020, 17:31:00 »
Popíši:
1. dual-boot Win 7 a Ubuntu 16.04
2. čistá instalce Win 10 přes oddíl s Win 7
3. Grub2 není, obnova pomocí boot-repair-disk-64bit z USB-flash (prováděl jsem už 4 krát úspěšně)
4. Grub2 obnoven, Win 10 a Ubuntu funkční kromě:
5. grafický indikátor dvoj-šipky drátového připojení signalizuje, že síť připojena
6. postupné spuštění prohlížečů Firefox, Chromium, Vivaldi vypíše, že síť je nedostupná, přitom s Win 10 je funkční (takže HW a router OK)
PLS - Potřebuji nakopnout, v čem a kde hledat závadu.
Přiloženy základní informace o síti:
Doplněno:
- nejde před routerem (bez routeru - přímo na Internet přípojku)
- přes IP adresu a heslo z vnitřní sítě router mohu administrovat
- nejde WiFi, která byla dobrá
- vyzkoušeno i na starším jádru Linux

Vyřešeno použitím zálohované partition - Clonezilla. A díky za ochotu poradit.
https://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=85042.msg571522#msg571522
« Poslední změna: 28 Květen 2020, 06:48:00 od regine »
Ubuntu 16.04 LTS 32bit

milano-m2

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 23
    • Zobrazit profil
Re:ethernet jde - ale internet nedostupný
« Odpověď #1 kdy: 27 Květen 2020, 17:34:17 »
Zkus ručně změnit DNS třeba na 9.9.9.9.

petertomasy

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 816
    • Zobrazit profil
Re:ethernet jde - ale internet nedostupný
« Odpověď #2 kdy: 27 Květen 2020, 17:53:23 »
Kód: [Vybrat]
ping google.com
ping 8.8.4.4
traceroute goolge.com
ifconfig -a

regine

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 688
    • Zobrazit profil
Re:ethernet jde - ale internet nedostupný
« Odpověď #3 kdy: 27 Květen 2020, 18:10:10 »
-
Kód: [Vybrat]
[code]user@acer:~$ ping google.com
ping: unknown host google.com
- zkráceně
Kód: [Vybrat]
user@acer:~$ ping 8.8.4.4
PING 8.8.4.4 (8.8.4.4) 56(84) bytes of data.
64 bytes from 8.8.4.4: icmp_seq=1 ttl=52 time=7.64 ms
64 bytes from 8.8.4.4: icmp_seq=2 ttl=52 time=8.19 ms
...
64 bytes from 8.8.4.4: icmp_seq=13 ttl=52 time=8.53 ms
64 bytes from 8.8.4.4: icmp_seq=14 ttl=52 time=7.58 ms
^C
--- 8.8.4.4 ping statistics ---
14 packets transmitted, 14 received, 0% packet loss, time 13022ms
rtt min/avg/max/mdev = 7.342/8.084/9.761/0.724 ms
user@acer:~$
- není instalován
Kód: [Vybrat]
user@acer:~$ traceroute goolge.com
Program 'traceroute' lze nalézt v následujících balících:
 * inetutils-traceroute
 * traceroute
Vyzkoušejte: sudo apt install <selected package>
-
Kód: [Vybrat]
user@acer:~$ ifconfig -a
enp2s0    Link encap:Ethernet  HWadr b8:70:f4:e2:80:e5 
          inet adr:192.168.2.2  Všesměr:192.168.2.255  Maska:255.255.255.0
          inet6-adr: fe80::3f3:b89e:ac4d:8c31/64 Rozsah:Linka
          AKTIVOVÁNO VŠESMĚROVÉ_VYSÍLÁNÍ BĚŽÍ MULTICAST  MTU:1500  Metrika:1
          RX packets:72 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:105 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:1
          kolizí:0 délka odchozí fronty:1000
          Přijato bajtů: 8490 (8.4 KB) Odesláno bajtů: 12072 (12.0 KB)

lo        Link encap:Místní smyčka 
          inet adr:127.0.0.1  Maska:255.0.0.0
          inet6-adr: ::1/128 Rozsah:Počítač
          AKTIVOVÁNO SMYČKA BĚŽÍ  MTU:65536  Metrika:1
          RX packets:489 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:489 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          kolizí:0 délka odchozí fronty:1
          Přijato bajtů: 37097 (37.0 KB) Odesláno bajtů: 37097 (37.0 KB)

wlp3s0    Link encap:Ethernet  HWadr cc:af:78:73:59:6e 
          VŠESMĚROVÉ_VYSÍLÁNÍ MULTICAST  MTU:1500  Metrika:1
          RX packets:9 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:42 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          kolizí:0 délka odchozí fronty:1000
          Přijato bajtů: 1506 (1.5 KB) Odesláno bajtů: 5788 (5.7 KB)
          Přerušení:17
Nejsem zase velký odborník na sítě. Je mi zřejmé, že ping na Google nejde a nemám nainstalovaný traceroute.
« Poslední změna: 27 Květen 2020, 18:13:55 od regine »
Ubuntu 16.04 LTS 32bit

petertomasy

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 816
    • Zobrazit profil
Re:ethernet jde - ale internet nedostupný
« Odpověď #4 kdy: 27 Květen 2020, 18:28:17 »
nefunguje ti dns server
nastav si  "8.8.4.4 " na miesto "192.168.2.1"

alebo to zmeň priamo v routri .
« Poslední změna: 27 Květen 2020, 18:30:27 od petertomasy »

regine

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 688
    • Zobrazit profil
Re:ethernet jde - ale internet nedostupný
« Odpověď #5 kdy: 27 Květen 2020, 18:36:51 »
Kde - Jak se nastaví  DNS server "8.8.4.4 "?
Nejlépe příkazy přes terminál, pokud je možno. Pro lajka nejlepší, jen okopíruje příkazy.  :)
Díky za snahu pomoci.
DOPLNĚNO - Zaujalo mne - takto?
https://askubuntu.com/questions/820667/how-do-i-permanently-configure-the-dns-server-list-in-16-04
Citace
1 Go to the Network icon in the top panel.
2 Select Edit Connections.
3 Open the connection that you wish to modify, e. g. Wired Connection.
4 Select the IPv4 tab.
   1 Set the Method to Automatic (DHCP) addresses only.
   2 In the DNS Servers field, enter a comma-separated list of your DNS servers.
   3 Depending on your version of Ubuntu, if you see a switch called Automatic, switch it to OFF.
   4 Click the Save button.
Už jsem nastavil podle přiloženého obrázku a nejde.
« Poslední změna: 27 Květen 2020, 19:07:59 od regine »
Ubuntu 16.04 LTS 32bit

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3720
    • Zobrazit profil
Re:ethernet jde - ale internet nedostupný
« Odpověď #6 kdy: 27 Květen 2020, 20:43:11 »
DNS se cachuje, takže po každé změně je třeba tu cache vyprázdnit (flushnout) aby se změna projevila:
Kód: [Vybrat]
sudo /etc/init.d/dns-clean
Jinak pokud to ponecháš na automaticky, přebírá se nastavení z routeru (tam bývá nastavena DNS providera).
Pokud nastavíš DNS ručně, bude se používat ta.  Nastav 8.8.8.8, 8.8.4.4 a pak zadej příkaz výše.

milano-m2

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 23
    • Zobrazit profil
Re:ethernet jde - ale internet nedostupný [Vyřešeno]
« Odpověď #7 kdy: 27 Květen 2020, 21:52:19 »
Jsou to Google DNS. Pokud nemáš Google rád, můžeš použít i jiný DNS.
  https://www.techradar.com/news/best-dns-server