Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: NAS Synology  (Přečteno 9788 krát)

Abby

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 1338
Re:NAS Synology
« Odpověď #25 kdy: 22 Srpna 2020, 21:25:13 »
A hlavně teda než VPN na torrent bych potřebovala to iSCSI, to je pro mě momentálně důležitější. Na PC prostě nemůžu Linux mít, protože nemám na něj vlastní disk, tohle by to vyřešilo...

shox

  • Host
Re:NAS Synology
« Odpověď #26 kdy: 23 Srpna 2020, 18:18:16 »
Když je nejhůř, tak vždy jde linux virtualizovat. Co se týče torrentů, tak už jsem vše zmínil (označovat packety a ty směrovat nebo klienta, který umí používat určitou IP nebo adaptér). U Deluge https://dev.deluge-torrent.org/wiki/UserGuide/VPN je popis a je tam odkaz na hotové scripty https://github.com/bendikro/deluge-vpn , tak se na to podívej.
Jinak každý má svoje, potřebuji i takové "services", o kterých bych si na jednoúčelových klikacích krabičkách mohl nechat zdát a nemusím řešit, jestli to vůbec jde, ale nakonfiguruji si to.

Abby

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 1338
Re:NAS Synology
« Odpověď #27 kdy: 26 Srpna 2020, 11:14:57 »
S těmi potřebami to plně chápu. Mě stačí co mi nabízí ta jednoúčelová klikací krabička (i když jak zjišťuju, docker by se býval hodil :) ).

Odkazy si projdu, moc díky. Hlavně abych přišla na to jak ho nastavit, po přihlášení do webového rozhraní mi vyskočí nastavení, já si to nastavím, uložím, odhlásím se a po znovupřihlášení mi opět vyskočí nastavení a tak stále dokola...

Jinak jak myslíš virtualizovat? Jako že nainstaluju Linux do VMWare a načtu image z NASu? Já bych potřebovala fyzický HW, prostě aby to bylo jako nainstalované na lokálním disku, což se takhle tváří to iSCSI, jenže moje síťovka z toho nedokáže nabootovat (mám Realtek) a kupovat to HBA se mi moc nechce, hlavně na to nemám volný slot na desce. Ostatně VMware používám, funguje to celkem fajn, ale právě ta virtualizace je trochu problém, protože třeba na grafiku jsou jiné ovladače než ve skutečnosti, zvukovka nemlich to samé (a navíc virtualizovaná zvukovka ani nejede 5.1).

Abby

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 1338
Re:NAS Synology
« Odpověď #28 kdy: 31 Srpna 2020, 23:36:16 »
Paráda, našla jsem návod, jak nainstalovat Linux na iSCSI, vypadalo to celkem jednoduše. Šla jsem podle návodu a skončila jsem hned na druhém příkazu, super. Tak jsem zkusila na iSCSI pokusně nainstalovat Windows 10 a bylo to asi na pět kliknutí a půlhodinové čekání a bootuje to ze sítě.. Nevím co dodat, mám z toho poněkud rozporuplné pocity.

Jo a Deluge prostě odolává, takže mám spolehlivé Transmission, holt bez VPN.

shox

  • Host
Re:NAS Synology
« Odpověď #29 kdy: 01 Září 2020, 06:25:24 »
Ty skripty půjdou nasadit na jakéhokoliv klienta, ber je jenom jako podklad.

Pochopil jsem správně, že iSCSI je služba např. pro tenkého klienta, kde existují i jiné alternativy https://help.ubuntu.com/community/ThinClients .

Abby

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 1338
Re:NAS Synology
« Odpověď #30 kdy: 01 Září 2020, 11:13:27 »
Nevím jestli existují i jiné alternativy, ale vlastně jde o to, že bootuješ ze sítě, můžeš mít počítač klidně bez disku nebo v případě Raspberry máš jen zavaděč na SD, který ti nabootuje ze sítě. Disk iSCSI se chová jako místní disk, ve Windows je to klidně disk C a na něm je nainstalovaný běžící systém. Nebo si můžeš připojit datový disk do existujícího systému a přistupuješ k němu bez jakéhokoliv omezení jako k lokálnímu. Já bych chtěla pro Linux tu první možnost.

Použila jsem tenhle návod - https://wiki.archlinux.org/index.php/ISCSI/Boot - a skončila jsem na příkazu
Kód: [Vybrat]
iscsiadm -m discovery -t st -p 192.168.1.100který mi vyhodil chybu, že mi neběží iscsi.d nebo něco takového a řešení jsem nenašla.

edit: tvůj odkaz mi nepomůže, pokud něco z těch tří možností neumí namapovat iSCSI Target. Těžko můžu použít něco, co pro Synology není a Synology umí nativně iSCSI. Ostatně trochu nechápu, proč jsou další možnosti, když iSCSI bylo první a umí to úplně všechno, počítá s tím dokonce i obyčejný BIOS jakékoliv obyčejné základní desky (PEX nebo jak je to označené, prostě bootování ze sítě).
« Poslední změna: 01 Září 2020, 11:16:24 od Abby »

shox

  • Host
Re:NAS Synology
« Odpověď #31 kdy: 01 Září 2020, 11:54:32 »
LTSP funguje obdobně (vzniklo v roce 1999) a obsluhuje bezdiskové PC (thin client).

jmp

  • Host
Re:NAS Synology
« Odpověď #32 kdy: 02 Září 2020, 10:34:51 »
ltsp a thinclient řeší něco jiného
respektive účel byl téměř opačný - šlo o jeden silný stroj (server) ke kterému se připojují slabé (staré) stroje jen jako konzole a reálné vykonání provede ten silný stroj

zde je silný stroj, který má bootnout ze sítě, používat síťový disk pro os, ale lokálně vykonávat programy (u NAS bývá výrazně slabší HW než u soudobých PC)


Abby

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 1338
Re:NAS Synology
« Odpověď #33 kdy: 02 Září 2020, 12:48:55 »
jmp: přesně tak. NAS má sloužit jen jako disk pro silný PC. Funguje mi s tím Raspberry, rozběhla jsem takhle Windows 10 a MacBook Air s malým SSD to používá jako datové úložiště, prostě druhý disk na data, která jsou potřeba doma, nevidím důvod, proč by nemohl jít Linux, ale ani Arch Wiki není bez chyby (i když je skvěle zpracovaná a většinou mi pomůže) a druhý příkaz dává chybu, kterou nedokážu vyřešit.

shox: možná funguje obdobně, ale není to to, co řeším. Navíc jak můžu na NAS nainstalovat LTSP? Synology umí hodně, ale všemocné to není. Nicméně skvěle umí iSCSI a funguje to bez problémů na dvou systémech, proč by to nešlo i se standardním PC a standardním Linuxem? Tedy pokud možno Manjaro, ale klidně beru i Neon nebo Kubuntu, tak bych holt měla starý software a některý bych neměla vůbec (aneb AUR je skvělá věc).

Mimochodem, můžeme se dohadovat donekonečna, co vzniklo dříve a co je standard, ale faktem prostě je, že chci rozběhnout iSCSI a opravdu nechci ani zkoušet něco jiného i když by to třeba bylo možné. Synology umí iSCSI, mě funguje na jednom PC, jednom Macu a jednom Raspberry iSCSI a chci takhle i Linux, musí to fungovat a nemůže to být nic extra těžkého, jinak by to nikdo nepoužíval.

https://en.wikipedia.org/wiki/ISCSI

shox

  • Host
Re:NAS Synology
« Odpověď #34 kdy: 02 Září 2020, 13:56:40 »
Sice mám do každého pokoje natahané 2x CAT5e a chystám se na optiku, ale stejně by mě po síti bootovat nenapadlo, protože v domácím PC není nad rychlost NVMe v PCIe 3.0 nebo 4.0, včetně případného "dual bootu". Ve svém PC mám 3x NVMe, kde dva jsou pro systémy a třetí na virtualizaci.
V korporátu nebo školách si dokáži LTSP představit, ale iSCSI u "silných PC" jedině na 10 Gbps optice, protože např. u 30x "silných PC" s gigabitovou sítí, na kterých by se zpracovávalo třeba video, tak to by se ucpalo.

Abby

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 1338
Re:NAS Synology
« Odpověď #35 kdy: 02 Září 2020, 14:21:52 »
Ano, to máš sice pravdu, ale jak jsem psala v jednom příspěvku, mám v PC už jenom jedno velké rychlé NVMe SSD, které nechci dělit (chci aby byl počítač 100% spolehlivý, což hraní s Linuxem vylučuje), přidávat jiné SSD nebudu a přitom na něm chci mít Linux. No a iSCSI je řešení. Pak je tu ještě jedno řešení, prostě nemít Linux, ale to se mi nechce :) No a ostatní počítače mají každý vlastní OS, na Macy se o to ani nebudu pokoušet, tak je to fakt zbytečné a co se týče notebooků, tak 1x je Hackintosh a 1x je Windows 10 a tak to zůstane, maximálně Hackintosh se možná někdy vrátí na Windows. Zbývá tedy akorát ten desktop PC, který je primárně určený na hraní her, výpočty Boinc a zpracování videa. A když na něm bude možnost nabootovat Linux, tak to bude bezva. Ještě mám Manjaro KDE ve VMWare, ale to není optimální řešení, kvůli emulovanému HW, nefunguje mi tam ani 5.1 zvuk.

jmp

  • Host
Re:NAS Synology
« Odpověď #36 kdy: 02 Září 2020, 18:58:33 »
imho by bylo jednodušší rozběhat virtualizaci, udělat malou virtuálku a tam si teprve připojit iscsi...

Abby

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 1338
Re:NAS Synology
« Odpověď #37 kdy: 02 Září 2020, 19:24:35 »
Já nepotřebuju iSCSI kvůli prostoru, ale aby to běželo na fyzickém HW. Virtuál mám ve VMWare, běží to hezky, ale jak jsem už několikrát psala, nezná to můj HW a bere to virtualizovaný. Místo 5.1 zvukovky SB Audigy RX to vidí stereo HD Audio nebo jak to je a místo RTX 2060 to vidí VMWare SVGA. A navíc virtualizace nikdy nepoběží tak rychle jako na fyzickém HW.

 

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.