Jinak jsem před delší dobou opustil Linux a přešel na Windows 10 a jsem spokojený.
No, u mě to bylo přesně naopak, v roce 2004 jsem zcela opustil Windows a přešel na GNU/Linux hlavně kvůli svobodě. Pravda, jistou dobu, kdy jsem pracoval v IT oddělení u jedné státní firmy, tak jsem měl přidělené W10, ale jako druhé PC jsem měl stroj s Debian 10 Buster, protože jsem se staral o servery, na kterých běžel Linux (CentOS) a dostávat se tam přes W10 třeba pomocí PuTTy byl docela opruz...
Každopádně bych nechtěl hanit ani jeden systém, protože svoboda výběru je na každém uživateli. Buď si chci svůj systém ladit a vyladit sám a mít ho zcela (jen a pouze) pod svou kontrolou, mít možnost vidět do kódu, používat kvalitní SW, který je open-source, neplatit nesmyslné licenční poplatky, platby za SW a služby, které nepotřebuji - tím pádem si vyberu Linux, a nebo chci používat systém tak, jak mi ho nastaví a nastavuje jeho výrobce, nevadí mi platby za licenci a uzavřený kód, jakýkoliv program, který za něco stojí hradit opět penězi atd. - pak si vyberu Windows...
Ovšem otázka tazatele zněla jinak. Tedy z pozice "lepšího uživatele" Linuxu (od r. 2004) mohu poradit toto:
1. Linuxové distribuce se obecně liší jen v detailech - balíčkovací systém, stable či rolling. Pro běžného uživatele doporučuji stable verze.
2. Linux obecně používá různá desktopová prostředí - zde je nutné a doporučované si vyzkoušet hlavně ty největší, tj. GNOME, KDE, XFCE, LXDE a podle vhodné ergonomie (ta je u každého člověka jiná - jiné požadavky, jiné vizuální cítění a vnímání) si následně vybrat.
3. Najít vhodné open-source aplikace a naučit se je ovládat, pokud jde třeba o specifické práce na desktopu - muzika, grafika, programování atd. Dnes jsou v Linuxu plněhodnotné aplikace, za které není potřeba utrácet tisíce či deseti tisíce. Třeba GIMP zcela nahrazuje Adobe Photoshop a to mohu říct na svou čest, protože grafiku dělám (pro weby, pro tisk ap.). Spousta aplikací pro Windows se už dlouhou dobu portuje i pro Linux - jsou ve zdrojích dané distribuce. Spousta aplikací pro Linux )zejména forenzní utility) nejsou pro Windows.
Prošel jsem si mnoho distribucí a vždy jsem doporučoval buď Debian pro znalce nebo Ubuntu, resp. Linux Mint pro běžné uživatele.
To, co nyní mám, je v mém podpisu - je to naprosto dokonalá souhra HW, OS a SW. Nehodlám měnit nebo experimentovat - na experimenty mám starší stroj.
Takže je dobré vzít si vždy pro a proti, projít si různá fóra či weby o té či oné distribuci a pak vzít obyčejný kus papíru, na který si heslovitě napíšeš PRO a PROTI... A pak se svobodně rozhodnout