haloooo
já to pobral na poprvé, mód UEFI/Legacy vyřešeno!!! SSD 240GB a větší, RAM minimálně 8gb a co dál? Nebo jinak, jsou ntb kde je s Linuxem vyloženě problém? Čemu se vyloženě vyhnout?
Neřeknu ti, čemu se vysloveně vyhnout, ale naopak co doporučím - Lenovo Thinkpad, v podstatě jakýkoliv, co splňuje parametry. Jsou to vysoce spolehlivé a kvalitní notebooky se skvělou klávesnicí a spousta z nich umožňuje mít klidně dva SSD. Já sama mám starší X220, kde mám SATA SSD 240 GB a mSATA SSD 240 GB, na každém disku jeden operační systém (pravda, zatím je to Hackintosh Mojave a Windows 10, ale Linux na něm běhá skvěle a v Gnome funguje i čtečka otisků prstů, Bohužel já mám ráda KDE a tam se mi čtečku rozběhnout nepodařilo - pomalinku se chystám rozdělit disk s Windows 10 a doinstalovat do triple bootu Manjaro KDE).
Jinak Lenovo, Dell a HP oficiálně podporují Linux na některých svých strojích, jeden notebook HP doma byl původně dodaný se SLED (Suse Linux Enterprise Desktop), Lenovo u Thinkpadů má prakticky 100% funkčnost (levnější řady nevím jak na tom jsou, osobně bych nic než Thinkpad nebrala) a v případě Dell i dodávají některé modely tuším že s Ubuntu (a Lenovo od letoška taky). Určitě bych se vyhnula Asusu, jsou to krásné designovky, ale s Linuxem na ZenBooku měl kamarád neskutečné problémy a určitě bych se vyhnula Aceru. Prostě volit Lenovo, HP, Dell, podle svých preferencí a určitě radši vzít repas profi model než novou nižší řadu za stejné peníze. Navíc ty nižší řady někdy neumožňují vypnout secure boot, což prostě udělat musíš
Resp. je to tak lepší.