Zdravím, prosím, potřeboval bych poradit s problémem při kopírování souboru z notebooku, kde je nainstalovaný linux ubuntu v.20.04, na USB flashdisk. Problém spočívá v tom, že při kopírování souboru se rychlost kopírování "napálí" na přehnanou rychlost např. 150mb/s poté se kopírování zastaví na 99% a zde se zastaví na dobu cca. 5 minut (záleží na velikosti souboru).
Zjistil jsem, že problém spočívá, co jsem pochopil v cache -> kopírovaný soubor se "rychle natáhne" do RAM paměti (to jest ta velká rychlost) a poté se pomalu přepisuje na požadované externí úložiště.
Zkusil jsem pohledat a zjistil, že problém opraví tento příkaz do terminálu:
sudo sysctl vm.dirty_ratio=10
, co jsem pochopil výše uvedený příkaz způsobí, že cache se rychleji pročistí a soubor se tak uvolní rychleji do požadovaného úložiště. Tudíž jsem hledal dále a zjistil, že je potřeba hodnotu vm.dirty_ratio=10 do souboru /etc/sysctl.conf
, tak jsem spustil můj postup:
1) v terminálu příkaz: sudo nautilus
2) najít si adresář /etc/ v něm požadovaný soubor: sysctl.conf
3) do požadovaného souboru zadat na nový řádek hodnotu: vm.dirty_ratio=10
4) uložit a restartovat systém
Bohužel, po restartu ale k mému překvapení se žádná změna nekonala. Kopírování mělo stále stejný problém a hodnota vm.dirty_ratio po kontrole pomocí příkazu v terminále: sysctl -a | grep dirty
zůstala na původní hodnotě 60, což je nežádoucí.
Přitom moje konfigurace souboru sysctl.conf byla úspěšná a hodnota se uložila.
Nevíte, kde jsem mohl udělat chybu? Myslím si, že nejspíše jsem hodnotu vm.dirty_ratio=10 zadal do špatného souboru -> který je správný ? Děkuji