Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: loading initial ramdisk...  (Přečteno 2238 krát)

dredata_zizalka

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 585
    • Zobrazit profil
loading initial ramdisk...
« kdy: 18 Listopad 2020, 07:34:55 »
Před několika dny se nainstalovaly aktualizace a od té doby mi nebootuje xubuntu, pouze jako recovery a tam se mi nedaří stáhnout jas monitoru na notebooku HP-Pavilion-x360-Convertible.
Respektive, někdy se spustí, někdy ne. Mám tam teď 3 jádra, nebootuje to s žádným krom recovery.
Někdy to po restartu naskočí, někdy ne.
Když spustím běžné jádro zastaví se na 'loading initial ramdisk' a nic. Déle jak cca 6 min se mi čekat nechtělo - nebo bych měla?
Kód: [Vybrat]
NAME="Ubuntu"
VERSION="20.04.1 LTS (Focal Fossa)"
PRETTY_NAME="Ubuntu 20.04.1 LTS"
VERSION_ID="20.04"

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3921
    • Zobrazit profil
Re:loading initial ramdisk...
« Odpověď #1 kdy: 18 Listopad 2020, 07:54:49 »
Zkus jiná jádra (kernely) - novější/starší z mainline

Klidně jich nainstaluj víc. To které bude použitelné ponechej, ostatní odinstaluj.
« Poslední změna: 18 Listopad 2020, 07:58:57 od juwa2 »

dredata_zizalka

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 585
    • Zobrazit profil
Re:loading initial ramdisk...
« Odpověď #2 kdy: 18 Listopad 2020, 09:08:53 »
zkusím,
ještě drobná otázka - jak se dostanu do Grubu aniž bych to ze zaseknutí musela na tvrdo restartovat?
Při posledním restartu se mi povedlo vyvolat jakési menu, kde byla i volba zavaděče, ale netuším kterým tlačítkem se mi to povedlo... mě to přišlo totiž jako docela samovolná akce pc, asi jsem ho už štvala :-D

dredata_zizalka

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 585
    • Zobrazit profil
Re:loading initial ramdisk...
« Odpověď #3 kdy: 18 Listopad 2020, 09:26:21 »
instalovala jsem 4.44 a ono tam vůbec není :-D

Grub jsem upravila s timeout 3 a stejně se neobjevuje (dala jsem i update grub příkaz)
ale povedlo se mi to spustit z nového jádra a zachytit zprávu, nicméně samo od sebe se to nechytne a musím restartovat natvrdo.

https://ctrlv.cz/v0MK

a ráda si nechám poradit, jak tam tak pěkně vložit ten přílohovitý obrázek ;-)

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3921
    • Zobrazit profil
Re:loading initial ramdisk...
« Odpověď #4 kdy: 18 Listopad 2020, 09:26:40 »
zkusím,
ještě drobná otázka - jak se dostanu do Grubu aniž bych to ze zaseknutí musela na tvrdo restartovat?
Při posledním restartu se mi povedlo vyvolat jakési menu, kde byla i volba zavaděče, ale netuším kterým tlačítkem se mi to povedlo... mě to přišlo totiž jako docela samovolná akce pc, asi jsem ho už štvala :-D

Do konzole se dostaneš pomocí ctrl+alt+F1

Tzv. "na tvrdo" nikdy nerestartuj - ničíš filesystém, disk atd.
K vyvolání restartu "zaseknutého" PC slouží příslušné klávesy:
Podrž alt + PrtSc  a k tomu pomalu postupně mačkej r  e  i  s  u  b
Po stisku poslední klávesy (b) dojde k restartu.

dredata_zizalka

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 585
    • Zobrazit profil
Re:loading initial ramdisk...
« Odpověď #5 kdy: 18 Listopad 2020, 09:29:26 »
 :o no to jsem zase o něco chytřejší...

to co jsem zachytila má nějakou vypovídající hodnotu? Ptám se protože to instalované jádro se tam nezobrazuje, tak jestli má smysl instalovat další..

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3921
    • Zobrazit profil
Re:loading initial ramdisk...
« Odpověď #6 kdy: 18 Listopad 2020, 09:35:05 »
:o no to jsem zase o něco chytřejší...

to co jsem zachytila má nějakou vypovídající hodnotu? Ptám se protože to instalované jádro se tam nezobrazuje, tak jestli má smysl instalovat další..

Všechna nainstalovaná jádra se zobrazují např. v Synapticu (jsou to .deb balíky jako každé jiné). A samozřejmě v Grub > Advanced options.
Co je vidět  v Grub-customizer (resp. /etc/default/grub)?
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pokud se problémy objevily po instalaci "nějakých aktualizací", nejjednodušší bude systém obnovit ze zdravé zálohy.
Ale zálohy si zřejmě neděláš. Proč?  :-\   V případě problémů to velice usnadní život....

dredata_zizalka

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 585
    • Zobrazit profil
Re:loading initial ramdisk...
« Odpověď #7 kdy: 18 Listopad 2020, 09:41:01 »
v souboru:
Kód: [Vybrat]
# If you change this file, run 'update-grub' afterwards to update
# /boot/grub/grub.cfg.
# For full documentation of the options in this file, see:
#   info -f grub -n 'Simple configuration'

GRUB_DEFAULT=0
GRUB_TIMEOUT_STYLE=hidden
GRUB_TIMEOUT=3
GRUB_DISTRIBUTOR=`lsb_release -i -s 2> /dev/null || echo Debian`
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
GRUB_CMDLINE_LINUX=""

# Uncomment to enable BadRAM filtering, modify to suit your needs
# This works with Linux (no patch required) and with any kernel that obtains
# the memory map information from GRUB (GNU Mach, kernel of FreeBSD ...)
#GRUB_BADRAM="0x01234567,0xfefefefe,0x89abcdef,0xefefefef"

# Uncomment to disable graphical terminal (grub-pc only)
#GRUB_TERMINAL=console

# The resolution used on graphical terminal
# note that you can use only modes which your graphic card supports via VBE
# you can see them in real GRUB with the command `vbeinfo'
#GRUB_GFXMODE=640x480

# Uncomment if you don't want GRUB to pass "root=UUID=xxx" parameter to Linux
#GRUB_DISABLE_LINUX_UUID=true

# Uncomment to disable generation of recovery mode menu entries
#GRUB_DISABLE_RECOVERY="true"

# Uncomment to get a beep at grub start
#GRUB_INIT_TUNE="480 440 1"

V Advanced options právě nebyl :-(

Zálohy si dělám pouze dat několikrát do roka, zdravou zálohu systému nemám, jelikož zatím nevím jak se dělá a jak se používá :-D.
Většinou totiž volím rovnou reinstalaci systému na třeba jiné distro nebo verzi, abych si osvěžila prostředí :-) Jenže k tomu mám zpravidla u sebe druhý PC pro případné kolize.. a ten teď nemám :-(.

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3921
    • Zobrazit profil
Re:loading initial ramdisk...
« Odpověď #8 kdy: 18 Listopad 2020, 10:00:34 »
Zálohy systému si dělej Timeshiftem.
K zobrazení nainst. kernelů/editaci grubu použij grub-customizer

dredata_zizalka

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 585
    • Zobrazit profil
Re:loading initial ramdisk...
« Odpověď #9 kdy: 18 Listopad 2020, 10:04:33 »
tak už mám instalované obojí, jen tedy tu zálohu ted asi nemá smysl dělat :-D

toto je ten grub, čudné čudné.. zkusím ten balík udělat znovu
https://ctrlv.cz/HXUJ

dredata_zizalka

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 585
    • Zobrazit profil
Re:loading initial ramdisk...
« Odpověď #10 kdy: 18 Listopad 2020, 10:35:35 »
Tak můj počítač je imunní.

Provedla jsem znovu instalaci v terminálu. Jádro tam stále není, ač to nehlásilo problém.

Alt + ctrl F1 mi ukáže system info, ale volby. :-(
a to zaklínadlo jsem zkoušela s altem, s altemgr, pomalu a ještě pomaleji a nic :-(

při restartu systém nenaběhne, ale už nabíhá z z advance options (ne recovery) .. s tamtím psaním co jsem posílala. Ale spustí se. Jen ne sám od sebe, tedy...

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3921
    • Zobrazit profil
Re:loading initial ramdisk...
« Odpověď #11 kdy: 18 Listopad 2020, 11:10:28 »
Pokud nabíhá z advance options, tak stačí (v grub-customizeru) tu položku (která nabíhá) přesunout na první místo (úplně nahoru).
A  na kartě "Obecná nastavení" zvolit viz obrázek. Pak už ta položka bude bootovat automaticky...
« Poslední změna: 18 Listopad 2020, 11:15:02 od juwa2 »

dredata_zizalka

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 585
    • Zobrazit profil
Re:loading initial ramdisk...
« Odpověď #12 kdy: 18 Listopad 2020, 11:11:53 »
tak moment... možná jsem imunní já  ;D ;D ;D já tu mám 2 klávesnice, ale při tom úplném startu mi ta F1 fungovala z notebooku přímo :o
prozkoumám :-D

dredata_zizalka

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 585
    • Zobrazit profil
Re:loading initial ramdisk...
« Odpověď #13 kdy: 18 Listopad 2020, 11:12:35 »
Pokud nabíhá z advance options, tak stačí (v grub-customizeru) tu položku (která nabíhá) přesunout na první místo (úplně nahoru).

no když já tam dávám právě teď tu první položku  :-\

dredata_zizalka

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 585
    • Zobrazit profil
Re:loading initial ramdisk...
« Odpověď #14 kdy: 19 Listopad 2020, 07:08:55 »
Tak dnes ráno,
odpojila jsem externí klávesnici, abych měla pod kontrolou tlačítka.

to zaklínadlo nerestartuje, ani při černé obrazovce ani při "initial ramdisk..." :-(
dnes mi nešlo jiné jádro než recovery :-(

já bych potřebovala alespoň nějak vynutit ten restart :-(

povedlo se mi tam došťouchat nové jádro (tady byla chyba opravdu v mé zabedněnosti...), a po restartu zatím ok, přičemž to úplně zatím moc neznamená. Teď už musím do práce, takže to ozkouším ještě později a dám vědět ;-) a když to bude ok, okouknu ten zálohovací prográmek ;-)

« Poslední změna: 19 Listopad 2020, 07:29:19 od dredata_zizalka »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3921
    • Zobrazit profil
Re:loading initial ramdisk...
« Odpověď #15 kdy: 19 Listopad 2020, 07:59:54 »
zaklínadlo - mačkáš to špatně....

West

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 278
    • Zobrazit profil
Re:loading initial ramdisk...
« Odpověď #16 kdy: 19 Listopad 2020, 08:12:04 »
Ak to máš na sieti a máš povolený port 22 (ssh), mal by fungovať reboot po prihlásení z iného stroja.

dredata_zizalka

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 585
    • Zobrazit profil
Re:loading initial ramdisk...
« Odpověď #17 kdy: 19 Listopad 2020, 09:10:26 »
zaklínadlo - mačkáš to špatně....

budu tedy zkoušet dál :-D

dredata_zizalka

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 585
    • Zobrazit profil
Re:loading initial ramdisk...
« Odpověď #18 kdy: 20 Listopad 2020, 07:42:04 »
zaklínadlo - mačkáš to špatně....

Tedy já se fakt snažím :-D
zmáčknu a držím alt + prtsc a pak postupně mačkám (a stále držím ty dvě) a nic. Zkoušela jsem cca 2-3 vteřinové odestupy - je to málo?
Zkoušela jsem to ty dvě i nedržet, zkoušela jsem altgr. To se těším, jakouže to kravskou chybu dělám.

Dnes jsem i na několikátý pokus stejně spouštět v recovery.
Zkusím ještě nějaká další jádra.

zeleno

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 269
    • Zobrazit profil
Re:loading initial ramdisk...
« Odpověď #19 kdy: 20 Listopad 2020, 08:07:58 »
Možno máš z tých vypínaní natvrdo poškodený filesystém, skús v recovery móde dať opraviť, preskenovať všetky disky.

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2232
    • Zobrazit profil
Re:loading initial ramdisk...
« Odpověď #20 kdy: 20 Listopad 2020, 10:20:28 »
Myslim, ze zaklinadlo v tomhle pripade nemuze pomoci, nebot ve chvili "initial ramdisk" neni jadro zavedene  - je to ranejsi zavadeci faze ...
Jak psal zeleno - da se i z live stejne verze a pak uz bych nejspis pocital s reinstalem.
« Poslední změna: 20 Listopad 2020, 10:22:06 od Ventero »
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

saddam02@email.cz

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 1
    • Zobrazit profil
Re:loading initial ramdisk...
« Odpověď #21 kdy: 20 Listopad 2020, 16:10:29 »
zaklínadlo - mačkáš to špatně....

Tedy já se fakt snažím :-D
zmáčknu a držím alt + prtsc a pak postupně mačkám (a stále držím ty dvě) a nic. Zkoušela jsem cca 2-3 vteřinové odestupy - je to málo?
Zkoušela jsem to ty dvě i nedržet, zkoušela jsem altgr. To se těším, jakouže to kravskou chybu dělám.

Jestli máš funkci PrtSc v rámečku, musíš přimáčknout klávesu fn ->  alt + fn + prtsc , pak  r e i s u b

dredata_zizalka

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 585
    • Zobrazit profil
Re:loading initial ramdisk...
« Odpověď #22 kdy: 22 Listopad 2020, 15:11:53 »
tak mačkám správně, dostalo se mi té cti, že mi z nějakého důvodu zamrzl pc v běhu.... a tam se restart provedl.
nicméně zaklínadlo mi nefunguje, když mi pc nabíhá...
Už mi to tu začalo hlásit i problém systémového programu, jen nevím kterého... no v úterý to vidím na přeinstalaci, tak jen doufám, že mě to nevypeče zítra při práci :-(

dredata_zizalka

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 585
    • Zobrazit profil
Re:loading initial ramdisk...
« Odpověď #23 kdy: 22 Listopad 2020, 17:02:40 »
Tak novinka,
reinstal jsem udělala nyní, a co se nestalo, po doinstalování aktualizací jsem tam kde jsem byla...

Co bych prosím měla dělat? Pomůžu si když zvolím místo Xubuntu Ubuntu?

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3921
    • Zobrazit profil
Re:loading initial ramdisk...
« Odpověď #24 kdy: 22 Listopad 2020, 17:40:25 »
Ne.
Nabootuj zpátky do jádra které tam je po instalaci (vybereš na obrazovce grubu > advanced options). Pokud to bude OK, zůstaň na něm (nastavíš v grub-customizer). Instalaci nových jader zakaž (Synaptic).