Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: loading initial ramdisk...  (Přečteno 4420 krát)

TIBOR

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 6392
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
    • Zobrazit profil
Re:loading initial ramdisk...
« Odpověď #50 kdy: 29 Listopad 2020, 19:26:32 »
Alebo si vytvor multiboot usb a iba v nom men iso. Ak iso podporuje boot v mbr a zaroven uefi tak to bude pri boote ponukat tu moznost ktora je nastavena na pc.
https://wiki.archlinux.org/index.php/Multiboot_USB_drive
Ja mam takto vytvoreny usb disk uz asi od ubuntu 10.10 a funguje to slusne, staci dohadzovat iso s instalanymi obrazmi.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Abby

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1111
    • Zobrazit profil
Re:loading initial ramdisk...
« Odpověď #51 kdy: 29 Listopad 2020, 19:59:11 »
Já používám Ventoy

https://www.ventoy.net/en/index.html

Je to vlastně to samé, akorát jednodušší a funguje to skvěle. Umí to EFI i MBR a stačí jeden flashdisk na X instalaček. Mám takhle Acronis PE (záchranné medium) + Manjaro + Windows 10 + Hiren`s Boot CD a když vyjde nová verze, akorát to aktualizuju a to samé ISO. Začala jsem takhle před rokem, několikrát jsem aktualizovala Ventoy a i ISO a všechno bez problémů.

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2370
    • Zobrazit profil
Re:loading initial ramdisk...
« Odpověď #52 kdy: 29 Listopad 2020, 20:24:56 »
Akorát, že jsem měl v ruce několik NTB, kde to prostě s loop nabootovat nešlo - vždy se odpojil - od té doby si dělám multiboot flash ručně vždy s rozbalenými soubory a vlastní konfiguračním souborem zavaděče.
Odkaz na ArchWiki je klasika, ale takto tam nelze přidat nic na bázi Win - pokud si pamatuji, tak Grub2 to udržet neumí  -škoda - grub4dos to uměl, ale do EFI-doby už nepřešel.
Zajímala by mě struktura toho disku vytvořeného pomocí Ventoy ,,
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

TIBOR

  • Guru
  • *****
  • Příspěvků: 6392
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
    • Zobrazit profil
Re:loading initial ramdisk...
« Odpověď #53 kdy: 29 Listopad 2020, 20:57:32 »
Já používám Ventoy

https://www.ventoy.net/en/index.html

Je to vlastně to samé, akorát jednodušší a funguje to skvěle. Umí to EFI i MBR a stačí jeden flashdisk na X instalaček. Mám takhle Acronis PE (záchranné medium) + Manjaro + Windows 10 + Hiren`s Boot CD a když vyjde nová verze, akorát to aktualizuju a to samé ISO. Začala jsem takhle před rokem, několikrát jsem aktualizovala Ventoy a i ISO a všechno bez problémů.
To vyzera zaujimavo, niekedy testnem. Vdaka.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

dredata_zizalka

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 605
    • Zobrazit profil
Re:loading initial ramdisk...
« Odpověď #54 kdy: 30 Listopad 2020, 12:20:09 »
lehce off topic pak se vrátím k reakci na ty prográmky...

ten timeshift. Já tam zvolila zálohovat i složku /root (nikoliv můj home) - aby se mi nevynulovaly dokumenty... jak je to s tím root? To by nemělo gumovat moje věci v home? a nebo je to tak nadřazené, že to vezme právě i ten home :-D.

Mě totiž překvapila položka v lokální nabídce na mé složce "vrátit se k předchozí verzi" :-)

+ jeden poznatek - slyšeli jste někdy, že by ten můj bootovací problém mohl zavinit i zapojený napájecí kabel? Začínám tu pozorovat jakousi souvislost...

Dodělám ještě pracovní povinnosti a juknu na ty nové tipy! Moc za ně děkuji :-)

dredata_zizalka

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 605
    • Zobrazit profil
Re:loading initial ramdisk...
« Odpověď #55 kdy: 30 Listopad 2020, 14:09:41 »
ad Rufus  - nepovedlo se mi najít nic k instalaci :-( hádám že pro linux to nemaj (https://github.com/pbatard/rufus/wiki/FAQ#Do_you_plan_to_port_Rufus_to_LinuxMac_OSSome_other_OS)

ad Mutiboot - rozumím-li správně, ony se tam ISO ani nerozbalují a je to flashdisk i s vlastním grubem? (tak do toho bych se pro své slabé zkušenosti zatím nepouštěla)

ad UEFI (zvědavost)- chápu správně, že i samotné ISO nemusí být dělané na UEFI boot?

ad Ventoy - to se zdá docela "straighforward" a také se tam nahrají jen samotná ISO (asi jsem použitá, ale nejde mi to dnes udělat, můj blbuvzdorný tahák selhává (https://wiki.ubuntu.cz/instalace_program%C5%AF/zdrojov%C3%A9_k%C3%B3dy). SHA jsem kontrolovala přes gtkhash.
Kód: [Vybrat]
./configure
bash: ./configure: Adresář nebo soubor neexistuje

+ ujišťovací dotaz - když odstraním "snap" (viz https://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,84834.msg569631.html#msg569631) tak to nebude mít žádný vliv na ten Timeshift, že? :-)
« Poslední změna: 30 Listopad 2020, 14:25:27 od dredata_zizalka »

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2370
    • Zobrazit profil
Re:loading initial ramdisk...
« Odpověď #56 kdy: 30 Listopad 2020, 15:38:48 »
ad Rufus - jen pro Win a dle odpovědi Pete Batarda (autor) nemá kapacity na to udělat verzi pro Linux a odkazuje na využití jiných nástrojů

ad Multiboot - to vše obstará samotná aplikace a pro začátečníka je to to nejjednodušší, leč ne všechny kompy to zkousnou - v tomto směru se mi pro Linux nejvíce líbila aplikace MultiBootUSB. Zajímají-li tě možnosti více, tak zde článek:
https://www.linux-mint-czech.cz/2020/04/tvorba-boot-usb-flash/

ad EFI  - postavil bych to obráceně - samotné ISO musí být dělané pro EFI ;-) - to jednoduše zjistíš jeho mountnutím a vyhledáním zda obsahuje soubory jako grubx.efi, bootx.efi, grubia.efi, bootia.efi apod.

ad Ventoy - https://www.ventoy.net/en/doc_start.html

ad ujišťovací dotaz - nemělo by to mít nic společného, ale radši si počkej na vyjádření zkušenějšího ...
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

dredata_zizalka

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 605
    • Zobrazit profil
Re:loading initial ramdisk...
« Odpověď #57 kdy: 02 Prosinec 2020, 18:17:50 »
Hlášení z kontroly HW,

přes mulitboot jsem vytvořila (dle programu úspěšně) flashku. Flashka bootovala, ale 1. volba scan and boot se mi vrátila do grubu a druhá volba  UBCD mi napsala:

error: syntax error
error: incorrect command
error: syntax error

Pres any key to continue...

a pak se vrátím opět do grubu

- že by vadně udělaná flashka? - zkusila jsem jinou..to samé.. tak jedině špatné ISO, ale hash vyšel :-(


Poznatky další - napájecí kabel na to vliv nemá, očividně něco při startu, protože někdy to jde, někdy ne... po restartu to z grubu přes Advanced na to běžné a jediné staré jádro zpravidla naskočí.. někdy taky ne.

Zavání to tím HW ... nešel by nějaký menší test udělat i přímo z ubuntu?
« Poslední změna: 02 Prosinec 2020, 19:00:47 od dredata_zizalka »

Abby

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1111
    • Zobrazit profil
Re:loading initial ramdisk...
« Odpověď #58 kdy: 02 Prosinec 2020, 19:02:29 »
Zkoušela jsi i jinou distribuci? Já třeba na svůj Lenovo ThinkPad X220 Ubuntu 20.04 ani nenainstaluju, Kubuntu 20.04 mi instalace doběhne, ale nenainstaluje se grub a Manjaro používám naprosto bez problémů. Třeba jenom tvůj notebook aktuální verzi nevoní, zkus jiné distro a nejlépe takové, které není *buntu, takže třeba to Manjaro, OpenSUSE nebo Fedoru.

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3985
    • Zobrazit profil
Re:loading initial ramdisk...
« Odpověď #59 kdy: 02 Prosinec 2020, 19:04:43 »
lehce off topic pak se vrátím k reakci na ty prográmky...

ten timeshift. Já tam zvolila zálohovat i složku /root (nikoliv můj home) - aby se mi nevynulovaly dokumenty... jak je to s tím root? To by nemělo gumovat moje věci v home? a nebo je to tak nadřazené, že to vezme právě i ten home :-D.

Mě totiž překvapila položka v lokální nabídce na mé složce "vrátit se k předchozí verzi" :-)

+ jeden poznatek - slyšeli jste někdy, že by ten můj bootovací problém mohl zavinit i zapojený napájecí kabel? Začínám tu pozorovat jakousi souvislost...

Dodělám ještě pracovní povinnosti a juknu na ty nové tipy! Moc za ně děkuji :-)

1. Složku /root (= domovská složka roota) zálohovat nemusíš.
2. Jestli budeš zálohovat svoji domovskou složku (/home/user) a co z ní případně vyloučíš, ponechám na tobě. Já osobně ji nezálohuji.

3. Kontextová nabídka "vrátit se k předchozí verzi" pochází od jiné zálohovací aplikace (deja-dup). Takže pokud máš tuto aplikaci nastavenou pro zálohování určitých složek...
Samozřejmě pokud celé /home "vrátíš" timeshiftem tak ty (deja-dup) zálohy se "vrátí taky" (= nebudou dostupné)
Z tohoto a jiných dobrých důvodů doporučuji do záloh (timeshift) nezahrnovat /home

Nezlob se, ale tvoje (ne)schopnost vytvořit bootflešku UBCD (a zřejmě i jakoukoli jinou) je zřejmě nepřekonatelná....
Že by ještě třeba https://www.balena.io/etcher/   :)
Samozřejmě, Rufus je sázka na jistotu ovšem chce to udělat na PC s Windows (požádat kámoše).
P.S.  I na počítačích s UEFI lze samozřejmě bootovat Legacy (mbr) bootflešky zcela běžně, stačí v Bootmenu vybrat odpovídající položku...

Přímo z Ubuntu lze udělat memtest32 (je na to položka v grubu). Nutno nechat běžet několik hodin (min 6 průchodů).
V aplikaci Disky (Gnome-disks) můžeš zkontrolovat s.m.a.r.t. (fyzický stav disků).
Pomocí fsck můžeš zkontrolovat/opravit (pouze offline!) filesystémy na oddílech.

Nicméně speciální diagnostické utility výrobců HW (ano, jsou na UBCD) to bohužel nahradit nemůže... :-[

« Poslední změna: 02 Prosinec 2020, 19:33:53 od juwa2 »

dredata_zizalka

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 605
    • Zobrazit profil
Re:loading initial ramdisk...
« Odpověď #60 kdy: 02 Prosinec 2020, 19:30:57 »
Citace
Nezlob se, ale tvoje (ne)schopnost vytvořit bootflešku UBCD (a zřejmě i jakoukoli jinou) je zřejmě nepřekonatelná....
Nezlobím :-) já taky nechápu proč to nejde ...asi to musí být mojí osobni aurou...

win tu ted nikdo nemá, kolem mě jsou jen 75+ lidé :-D

Chtěla jsem zkusit Open Suse, to už mi tu běhalo před tím... ale omylem jsem vypálila obraz ubuntu a byla jsem ráda, že to šlo...
Fedoru jsem dřív měla taky :-) že bych se k ní vrátila :-) Zkusím případně o víkendu :-)

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3985
    • Zobrazit profil
Re:loading initial ramdisk...
« Odpověď #61 kdy: 02 Prosinec 2020, 19:40:29 »
Nebo to stažené .iso vypal na DVD.
Ale zase - je otázka:
1. Jestli to umíš (ano, jsou tací co .iso pálí jako soubor...)
2. Zda to DVD budeš umět nabootovat.
3. A třeba nemáš vypalovačku (ani externí?).

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2370
    • Zobrazit profil
Re:loading initial ramdisk...
« Odpověď #62 kdy: 02 Prosinec 2020, 21:22:18 »
Jdu zitra uz do pr... - myslim tim samozrejme do prace - takze nevim, jak mi zbyde cas. Pokud by ano, tak snad tu flashku udelam a nekam upnu image. Nebo jestli by se toho ujal nekdo jiny ochotny? Taky mi nejde do hlavy, ze s tim tak bojujes ...
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 3985
    • Zobrazit profil
Re:loading initial ramdisk...
« Odpověď #63 kdy: 02 Prosinec 2020, 22:12:51 »
Jdu zitra uz do pr... - myslim tim samozrejme do prace - takze nevim, jak mi zbyde cas. Pokud by ano, tak snad tu flashku udelam a nekam upnu image. Nebo jestli by se toho ujal nekdo jiny ochotny? Taky mi nejde do hlavy, ze s tim tak bojujes ...

Image asi moc nepomůže, protože:
1. Nebude z ní umět vytvořit (provozuschopnou) bootflešku.
2. A i kdyby snad ano, nebude ji umět nabootovat (uefi/legacy).
To je pak každá rada drahá... :-\
Jedině snad dodat a nabootovat osobně (už jsem to taky párkrát byl nucen udělat - sice jsem se "projel", ale ušetřil spoustu nervů).... ;)
A ano, s takovouto základní věcí by dnes neměl "bojovat" nikdo.... :-\

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2370
    • Zobrazit profil
Re:loading initial ramdisk...
« Odpověď #64 kdy: 03 Prosinec 2020, 08:35:27 »
Tak proverena image by snad pomohla - zada se jeden prikaz to terminalu a flashka je hotova. Aby jsme uplne nekrivdili, tak prakticky vsechny ty flashky pripravene apkami maji sve mouchy (jedinej Rufus je sazka temer na jistotu) - jinak bych nevenoval tolik casu na uceni se rucni kompozice zavadecich medii.
Pak uz by jen zkuosela prepinat ve FW mezi EFI nebo legacy/csm ..
.. aspon me to navedlo k myslence popatrat, jak si udelat virtualni flashku, kdyz nemam treba u sebe fyzickou a z ni image :)
No Zizalko - jeste muzes zkusit vytvorit flashku pomoci prikazu "dd" nebo aplikace Disky - totez, ale pres gui.
Kód: [Vybrat]
sudo dd status=progress if=jmeno.iso of=/dev/sdXsdX = tvoje flashka. Zjistis treba prikazem
Kód: [Vybrat]
sudo lsblkIso si dej do sve domovske uzivatelske slozky nebo v prikazu musi byt u IF cesta.
« Poslední změna: 03 Prosinec 2020, 08:38:13 od Ventero »
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

dredata_zizalka

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 605
    • Zobrazit profil
Re:loading initial ramdisk...
« Odpověď #65 kdy: 03 Prosinec 2020, 11:03:17 »
Ta flashka je mi záhadou, zkoušela jsem jich víc. Přes Gparted jsem úplně smazala a vytvořila nový fat32 oddíl.
Jinak ano, bootovací flashku už jsem dělala nespočetně krát, o to je mi to víc divné. S tim multibotem nemám takovou zkušenost, vždycky mi zafungoval unetbootin na distra (nemá žádná nastavovátka, tak je to blbuvzdorné) :-)

Vtip je v tom, že teď jsem v polních podmínkách, takže vypalovačku mám na druhé straně republiky :-(
ještě něco vyzkouším a taky pročtu večer vaše poslední příspěvky ;-)
Moc díky

dredata_zizalka

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 605
    • Zobrazit profil
Re:loading initial ramdisk...
« Odpověď #66 kdy: 07 Prosinec 2020, 06:58:38 »
Tak mám nové hlášení :-)
Povedlo se mi nainstalovat Fedoru. A stejný případ, opět se jí nechce startovat a musím ji vybrat růčo, někdy se chytne, někdy ne.
Takže, budu dál zkoušet tu udělat tu testovací flashku (Fedora se taky povedla až na podruhé - stejná flash, iso i program) a zítra si přivezu stolní PC, ať se nemusím bát, že nebudu moct pracovat.

Ale hádám, že to bude tedy nejspíš notebookem :-(
Ještě bych pak zkusila nainstalovat nějaké starší distro - ale je to bezpečné?

dredata_zizalka

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 605
    • Zobrazit profil
Re:loading initial ramdisk...
« Odpověď #67 kdy: 10 Prosinec 2020, 12:10:37 »
Doporučíte ještě nějaký diagnostický program s vypálením na usb?

Už jsem stáhla 3 obrazy UBCD, kontroly ok, nabootují, ale kontrola neproběhne. Dostanu syntax error. :-(

Googlik nabídl Hiren's BootCD

HP má také něco, ale tam prostě ISO nevydloubu, všude se mi stahuje .exe :-(

Zkouším zatím to co PC umí sám přes F2 :-)
« Poslední změna: 10 Prosinec 2020, 12:13:15 od dredata_zizalka »

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2370
    • Zobrazit profil
Re:loading initial ramdisk...
« Odpověď #68 kdy: 10 Prosinec 2020, 13:22:13 »
Nove Hiren's Boot je koncipovane jako W10PE, takze by jsi nemela mit potize ho nabootovat a spustit v nem aplikace pro testovani.
Jinak jestli je to nejaky novejsi konvertibil, tak hadam ze problem nevyresis starsi verzi linuxu, ale naopak treba pockat na novejsi ...
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

dredata_zizalka

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 605
    • Zobrazit profil
Re:loading initial ramdisk...
« Odpověď #69 kdy: 10 Prosinec 2020, 15:19:55 »
Ventero,

ten notas je z roku cca 2016/2017 a zatím šlapal ok s linuxem i jako convertible i s dotykovým displejem  :-) neupadl, nic takového...

JirkaZ

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 879
  • Dlouholetý uživatel Linuxu a open source obecně.
    • Zobrazit profil
Re:loading initial ramdisk...
« Odpověď #70 kdy: 10 Prosinec 2020, 15:46:46 »
Ventero,

ten notas je z roku cca 2016/2017 a zatím šlapal ok s linuxem i jako convertible i s dotykovým displejem  :-) neupadl, nic takového...

Nejsem sice Ventero, ale 3 až 4 roky je u soudobých výrobků tak akorát na to, aby zafungovala úmyslná i neúmyslná kurvítka... Za všechna bych pro tento konkrétní případ uvedl bezolovnaté pájení, a to zejména BGA a podobných pouzder.

Kdo je z branže, ten ví, ostatní ať to berou jako jeden z faktů provázejících naši cestu k zářným zítřkům.
« Poslední změna: 10 Prosinec 2020, 15:48:40 od JirkaZ »

dredata_zizalka

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 605
    • Zobrazit profil
Re:loading initial ramdisk...
« Odpověď #71 kdy: 10 Prosinec 2020, 16:19:29 »
Jirko, díky :-) nepochybuji o tom, že tam odešel nějaký materiál. Nicméně toto vědomí mi diagnostiku spustit nepomůže ;-)

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2370
    • Zobrazit profil
Re:loading initial ramdisk...
« Odpověď #72 kdy: 10 Prosinec 2020, 17:53:06 »
Nechci tě urážet - jen to beru popořadě, co mě napadá za příčiny:

Ten UBCD si nakonec připravila jak a čím, že zase nefungovalo?

Umisťuješ zavaděč do správného oddílu?

Projeď pořádně nastavení UEFI FW , jestli tam není nějaká záludnost v nastaveních, která by tomu mohla bránit.
Co baterka CMOS - není vybitá - drží to čas datum, nastavení z minula?

Tak se netrap a dej tam zpět starší verzi - 18.04 - bezpečné to je - a nepovyšuj. Ostatně dle mě je pořád bezpečnější používat léta starý a nepodporovaný linux, než nejnovější Android či Windows jakkoliv běžnými metodami zabezpečený. Pokud i tak budou potíže, tak jestli ti naběhne jakákoliv USB instalačka linuxu, tak tam spust v úvodním bootmenu (nikoliv spustit live) test RAM a nech alespoň 4 průchody.

HBCD kdyžtak zde a návod na tvorbu USB pod Win - takto můžeš zkusit udělat i to UBCD - nicméně pomocí těch příkazů, co jsem postnul pro Linux by to mělo být to samé. A pozor - ten HBCD je snad 2GB dat, které se načítají do ramdisku - tedy to strašně dlouho trvá a tváří se to, jako že to nic nedělá - vím, že to u mě bylo několik dlouhých minut - snad kolem 5ti ..
https://www.hirensbootcd.org/usb-booting/

Chce to zkontrolovat RAM, HDD - rychlost zápisu, zda se tam neprojeví propady - pokud ne, tak i sektory na pomalo v HDTune a potom neuškodí nějaký zátěžový test pro CPU a GPU - ve Win je to OCCT nebo Prime95 - možná půjde nainsatlovat i do toho HBCD-PE (je pro mě zklamáním, že tam není defaultně) v Linuxu (z live, jestli najede) by to mohl být na CPU GTKStressTesting a mám vyzkoušený S-tui + Stress:
https://amanusk.github.io/s-tui/
Co se týče GPU, tak pro Linux z livka:
https://www.maketecheasier.com/stress-test-graphics-card-linux/

Popř. terminálový gpu-burn
Kód: [Vybrat]
git clone https://github.com/wilicc/gpu-burn
cd gpu-burn
make
./gpu_burn 60 # will run gpu_burn for 60 seconds
(pokud něco z toho selže, tak doinstalovat git a možná i build-essential)

a nějaké varianty ještě tady:
https://www.pcsuggest.com/gpu-benchmarking-and-stress-testing-in-linux/
« Poslední změna: 10 Prosinec 2020, 17:56:51 od Ventero »
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

dredata_zizalka

  • Stálý člen
  • ***
  • Příspěvků: 605
    • Zobrazit profil
Re:loading initial ramdisk...
« Odpověď #73 kdy: 11 Prosinec 2020, 11:22:06 »
 8) no offence taken ;-) já si naopak vážím času a rad všech přítomných, jen je mi líto, že to se mnou tentokrát tak nejde...

UBCD jsem připravila přes multiboot, povedlo se mi to až s 'červenou' flashkou, a asi až na podruhé, možná na potřetí.
Zkoušela jsem záložku zápisu obrazu, jenže tam se mi neukazují procenta ani konec, tak to nechám třeba hodinu 'pracovat', vidím jak přiskakují složky do usb, takže to i přesto něco dělá - to nefungovalo (nicméně i přesto se mi vytvořila předtím funkční live Fedora).
Povedlo se mi to až s 1. záložkou MultibootUSB, tlačítko "instal distro 'šipka dolů'.
Flashka nabootovala do vlastního Grub, přičemž první řádek scan a něco  se mi vracel okamžitě zpět do grubu, a volba ubcd mi psala ten syntax error (stejně jako před tím). Použila jsem jiný obraz, hash zkontrolovaný přes GtkHash.

Citace
Umisťuješ zavaděč do správného oddílu?
  :o to samo... :-) já v tom multibootu nic moc nenastavuji. Maximálně mě to samo upozorní, že to chce SDC jako takové nebo SDC1, tak to překliknu.

Citace
nastavení UEFI FW
toto asi v biosu, že? - kouknu, ofotím ;-) viz příloha

Citace
Co baterka CMOS - není vybitá - drží to čas datum
   8) zajímavé, kouknu co to píše, jen tedy nevím jak se to samo ladí nebo ne, on pc někdy rozběhnu, jeslti se to pak aktualizuje tak asi moc nevykoukám.., počítač je defakto furt připojen k internetu (také asi bios, že..protože v linuxu už si datum stáhne z netu..) Je tam pouze o hodinu jiný čas, ale minuty přesně, takže asi zimní/letní

Citace
18.04 - bezpečné to je
- nepovyšovat, ok.. ale ty aktualizace co mi to nabídne dát můžu, že? - jak to vlastně funguje, když distru skončí podpora, tak už se systémové aktualizace nehlásí? nebo nějaká jádra a tak se stále instalují? (zvědavost, děkuji :-) )

Citace
spust v úvodním bootmenu (nikoliv spustit live) test RAM a nech alespoň 4 průchody.
Zkusím, dám vědět, mám tady funkční live Fedory a instalační Ubuntu - S boot live Fedorou, tam mám volbu navíc pouze System setup a to mě hodí do mého 'esc' menu..., kde F2 je System diagnostic a to proběhlo ok, ale zkusím ten memory test ještě tedy vícekrát za sebou ;-)


Mimochodem, dala jsem jakousi kontrolu co má HP v sobě, jak memory, tak HDD a všechno bylo PASS,... já bych snad i radši, aby to byl HW problém :-D než se začít strachovat používat linux..

Citace
HBCD kdyžtak zde a návod na tvorbu USB pod Win
- půjčím si pc s win a kouknu na to ;-)

Citace
Chce to zkontrolovat RAM, HDD - rychlost zápisu, zda se tam neprojeví propady - pokud ne, tak i sektory na pomalo v HDTune a potom neuškodí nějaký zátěžový test pro CPU a GPU - ve Win je to OCCT nebo Prime95 - možná půjde nainsatlovat i do toho HBCD-PE (je pro mě zklamáním, že tam není defaultně) v Linuxu (z live, jestli najede) by to mohl být na CPU GTKStressTesting a mám vyzkoušený S-tui + Stress:
https://amanusk.github.io/s-tui/
Co se týče GPU, tak pro Linux z livka:
https://www.maketecheasier.com/stress-test-graphics-card-linux/
  tééda, jestli tohle zvládnu, tak si dám víc čokolády než obvykle :-D proštuduji, vynasnažím se ;-) děkuji

Citace
Popř. terminálový gpu-burn
  ;D to zkusím jako mezi prvním :-D
« Poslední změna: 11 Prosinec 2020, 11:53:20 od dredata_zizalka »

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2370
    • Zobrazit profil
Re:loading initial ramdisk...
« Odpověď #74 kdy: 11 Prosinec 2020, 11:52:45 »
Umisteni toho zavadece na spravne misto jsem myslel pri instalaci a nd pri tvorbe bootflash.

Uvidis, jak to pobezi v te 18.04 a co se tyce tech pripadnych testu, tak se kdyztak doptas . .
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...