Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: iMac 27 2010 - BlackScreen  (Přečteno 2692 krát)

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4128
    • Zobrazit profil
Re:iMac 27 2010 - BlackScreen
« Odpověď #25 kdy: 09 Prosinec 2020, 22:30:37 »
Tak zkouším to již druhý den a stále nic.
Jinak si instaluji vždy vše sám.

Tohle jsem ještě nezažil.
Takže netuším co s tím, pokud nemá Mac nějakou ochranu proti instalaci jiného os. Která se mohla spustit tím resetem ale to pochybuji.

Neexistuje žádný racionální důvod, proč by nemohl jít z live Ubuntu  zformátovat/upravit libovolný disk. Jediná možnost která mě napadá je, že by snad mohl být hibernovaný - ale i to lze samozřejmě řešit.
Jinak stále platí předchozí odpověď bod č. 2..... :)

Abby

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1203
    • Zobrazit profil
Re:iMac 27 2010 - BlackScreen
« Odpověď #26 kdy: 09 Prosinec 2020, 22:41:52 »
Za to SMC a PRAM reset nemůže. Mimochodem ty jedeš bez rEFInd? Jak se ti to povedlo? 😮

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2505
    • Zobrazit profil
Re:iMac 27 2010 - BlackScreen
« Odpověď #27 kdy: 09 Prosinec 2020, 22:52:54 »
Tuším, že existovala možnost od Apple zvaná BootCamp ...
Nevím proč by to nemělo jít bez rEFInd ? - myslel jsem, že je to jen pomůcka ...
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Wajsar Josef

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 21
    • Zobrazit profil
Re:iMac 27 2010 - BlackScreen
« Odpověď #28 kdy: 09 Prosinec 2020, 23:01:46 »
rEFind jsem nikdy nepoužil.
Nevím jak se používá.

Před spuštěním držím alt a vyberu startovací disk, pustím live a chci instalovat.
Vše mi šlapalo do té doby, než jsem provedl ten reset.
Jenže teď mi to prostě nejde nainstalovat.

skončí (sekne) se to na obrazovce, kde vybírám že chci nainstalovat ovladače třetích stran, dám další a načítá se.
Má skočit obrazovka kde si vyberu jestli chci instalovat vedle os nebo smazat vše atd... ale obrazovka se nenačte.

« Poslední změna: 09 Prosinec 2020, 23:15:11 od Wajsar Josef »

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4128
    • Zobrazit profil
Re:iMac 27 2010 - BlackScreen
« Odpověď #29 kdy: 09 Prosinec 2020, 23:23:24 »
rEFind jsem nikdy nepoužil.
Nevím jak se používá.

Před spuštěním držím alt a vyberu startovací disk, pustím live a chci instalovat.
Vše mi šlapalo do té doby, než jsem provedl ten reset.
Jenže teď mi to prostě nejde nainstalovat.

skončí (sekne) se to na obrazovce, kde vybírám že chci nainstalovat ovladače třetích stran, dám další a načítá se.
Má skočit obrazovka kde si vyberu jestli chci instalovat vedle os nebo smazat vše atd... ale obrazovka se nenačte.

Neumíš řádně instalovat!
Takže žádné "místo" ani "vedle", ale hezky třetí možnost ("něco jiného") a zbytek si už nastavíš sám - ovšem musíš vědět co a jak.
Ty ale evidentně nevíš ani co, ani jak, v tom bude ten problém... :-\

Wajsar Josef

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 21
    • Zobrazit profil
Re:iMac 27 2010 - BlackScreen
« Odpověď #30 kdy: 09 Prosinec 2020, 23:32:44 »
Nechci se s tebou hádat protože je to evidentně chyba komunikace a hlavně chci poradit.

Řádně instalovat umím.
Mě ale právě ta tabulka, kde si mám vybrat "místo, vedle, něco jiného neukáže":(
Stále se točí kolečko (myš) na obrazovce předchozí.

Jak říkám, nikdy jsem se s tím nesetkal.
Když zkusím dát ten samý USB do jiného macbooku, tak se vše řádně načte.

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4128
    • Zobrazit profil
Re:iMac 27 2010 - BlackScreen
« Odpověď #31 kdy: 10 Prosinec 2020, 00:11:57 »
Nechci se s tebou hádat protože je to evidentně chyba komunikace a hlavně chci poradit.

Řádně instalovat umím.
Mě ale právě ta tabulka, kde si mám vybrat "místo, vedle, něco jiného neukáže":(
Stále se točí kolečko (myš) na obrazovce předchozí.

Jak říkám, nikdy jsem se s tím nesetkal.
Když zkusím dát ten samý USB do jiného macbooku, tak se vše řádně načte.

Logické shrnutí předchozího:
V jiném PC se vše (jak tvrdíš) řádně načte/funguje.
Tj. bootfleška by měla být tudíž připravena správně....

Takže pak zbývají pouze dvě možnosti/příčiny neúspěchu:
1. HW závada = prověř všechny komponenty - udělals to? Nikoli? Proč?  :-\
2 Neumíš instalovat (a že si myslíš z nějakého důvodu opak není v tomto případě vůbec relevantní (= směroplatné..) :)

Abby

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1203
    • Zobrazit profil
Re:iMac 27 2010 - BlackScreen
« Odpověď #32 kdy: 10 Prosinec 2020, 00:46:36 »
juwa2: ještě tu je třetí možnost, kterou říkám od začátku, chybná GPU, ta co tam je tam prostě nepatří, ta patří do předchozího modelu. Mac není PC, není to skládačka, je to sladěný komplet, který výměnou za minimální rozšiřitelnost nabízí dokonalou funkčnost, za kterou Apple ručí.

Jinak ano, rEFInd je berlička, ale na Macu hodně usnadní.

toudy

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 18
    • Zobrazit profil
Re:iMac 27 2010 - BlackScreen
« Odpověď #33 kdy: 10 Prosinec 2020, 02:13:06 »
Citace
skončí (sekne) se to na obrazovce, kde vybírám že chci nainstalovat ovladače třetích stran, dám další a načítá se

Mozno v tomto bode nedat instalovat ovladače třetích stran ...
To moze zblbnut v zavislosti na netu.
Ostatne by to mohlo ist nasledne po celkovej instlacii ak sa nemylim.

 

Wajsar Josef

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 21
    • Zobrazit profil
Re:iMac 27 2010 - BlackScreen
« Odpověď #34 kdy: 10 Prosinec 2020, 16:25:34 »
juwa2: Musím se přiznat, že mé celkem vytáčí když stále opakuješ, že něco neumím, když vím, že instalovat systém umím a instaloval jsem jej několikrát. Ale pojďme se bavit rozumně.

Ano, USB je připravené správně (několikrát znovu připravena).
V jiném pc i macbooku vše v pořádku.

Jak prověřit všechny komponenty?
Jakým způsobem?

Pokud jsi z Prahy a blízkého okolí, rád nalozim Mac do auta a můžeme řešit osobně, rád se nechám poučit od zkušenějšího, jak tuto nestandardní situaci řešit.

toudy: To jsem také zkoušel. S povolením instalace dodatečných ovladačů i bez povolení. Potom i s povolením instalovat všechny aktualizace i bez povolení.
Prostě to neskočí na další obrazovku. Stálé načítání.

Abby: Věřím ale grafika pro Mac se neprodává jako rohlíky, nevím kde sehnat.
Ale hlavně. Po opravě mojí původní grafiky sice Linux spustit nešel ale přeinstalace pomohla. Když jsem zjistil jak spustit s "nomodeset". Potom jsem začal řešit jas obrazovky a zjistil jsem, že s "nomodeset" to nevyřeším.
Teď ale ta instalace nechce se spustit, bohužel je to po oněm resetu (i když chápu, že by to s tím souviset nemělo).

Wajsar Josef

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 21
    • Zobrazit profil
Re:iMac 27 2010 - BlackScreen
« Odpověď #35 kdy: 10 Prosinec 2020, 16:28:54 »
Prostě mě napadá, jestli Mac nemá nějakou ochranu proti zápisu jiného systému, kterou jsem tím resetem znovu zapl.
Ale to si také nemyslím, protože s mojí původní grafikou jsem ten reset dělal také a instalace asi šla i po resetu.

Je pravda, že si to již nepamatuji přesně. Mac byl v servisu celkem dlouho.

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2505
    • Zobrazit profil
Re:iMac 27 2010 - BlackScreen
« Odpověď #36 kdy: 10 Prosinec 2020, 18:03:34 »
Zkus na netu hledat tento konkrétní problém pro Mac - něco jako "install linux on mac" "can't install linux on mac" či variace na popis gáze, kdy se to sekne atp.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Wajsar Josef

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 21
    • Zobrazit profil
Re:iMac 27 2010 - BlackScreen
« Odpověď #37 kdy: 10 Prosinec 2020, 19:37:27 »
To mě také napadlo ale pokud žádám tuto frází, tak to většinou hledá právě něco s dočiněním s blackscreen.

Nic podobného mému problému jsem nenašel.

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4128
    • Zobrazit profil
Re:iMac 27 2010 - BlackScreen
« Odpověď #38 kdy: 10 Prosinec 2020, 20:00:08 »
Jak prověřit všechny komponenty?
Jakým způsobem?

Komponenty se prověřují diagnostickými utilitami a to zásadně z boot media. Tyto utility najdeš např. na známém UBCD

Vytvoření bootflešky však může překvapivě pro někoho viz toto vlákno být docela problém - doufám, že to nebude tvůj případ.... :-[
« Poslední změna: 10 Prosinec 2020, 20:05:07 od juwa2 »

Abby

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1203
    • Zobrazit profil
Re:iMac 27 2010 - BlackScreen
« Odpověď #39 kdy: 10 Prosinec 2020, 20:45:54 »

Wajsar Josef

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 21
    • Zobrazit profil
Re:iMac 27 2010 - BlackScreen
« Odpověď #40 kdy: 10 Prosinec 2020, 21:49:16 »
Díky za odkaz na grafiky.
Kdybych věděl dříve, tak bych asi rovnou koupil novou. Oprava totiž stála také 5.000 Kč a vlastně se ani nepodařilo tu moji původní zachránit.
Ale pán z fixbook mi dal jinou co měl na skladě a vlastně to bral jako reklamaci i když to nebyla jeho chyba, že ta moje nakonec umřela úplně.

Na to UBCD se podívám.
Vytvořit USB bootovací umím.

Díky za pomoc všem, doufám že se podaří přijít na problém. Upřímně jsem asi koupil horší kus. Od té doby, co mám iMac mám zatím jen problémy.
Kupoval jsem kvůli velkému displeji a all in one.

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2505
    • Zobrazit profil
Re:iMac 27 2010 - BlackScreen
« Odpověď #41 kdy: 10 Prosinec 2020, 21:52:02 »
Podle popisu fáze, kdy se instalace sekne se jeví nejpravděpodobnější, že instalátor není schopný detekovat HDD. Nevím jak se dělá "PRAM a SMC reset", ale pokud se při tom zasahuje dovnitř PC, tak bych zkontroloval konektory a kabel. Dále bych promýšlel a hledal všechny další varianty, proč nelze detekovat HDD a předtím to šlo. Třeba (a teď hypotetizuji pro příklad) jestli jeden z těch resetů neuvádí EPROM do nějakého původního stavu a tím pádem by tam třeba došlo k chybě přehrání FW, která se projevuje chybou ovladače řadiče ..
Proces mohl být narušen třeba prudkou výchylkou či mikrovýpadkem proudu. Tedy bych, po kontrole konektivity, zkusil provést znovu.
Také bych se nestyděl zavolat do toho FixBook i jinam, kde se dá čekat fundovanost a konzultovat to s nimi - tedy jaké by mohli být příčiny toho, že nelze detekovat HDD či proč jinak se to sekne zrovna v této fázi ..

Také by nebylo marné zkusit, jak se bude chovat instalace adekvátní verze (tedy podporované tímto strojem) MacOS.
« Poslední změna: 10 Prosinec 2020, 21:54:30 od Ventero »
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Wajsar Josef

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 21
    • Zobrazit profil
Re:iMac 27 2010 - BlackScreen
« Odpověď #42 kdy: 10 Prosinec 2020, 21:58:20 »
Ventero:
Dovnitř PC se nezasahuje. Drží se kombinace kláves po dobu 20 vteřin sresetuje se nějaké nastavení systému.
U druhého resetu se vytáhne na několik vteřin přívodní kabel ze zásuvky.

To s tím detekováním HDD je zajímavé ale třeba gparted najde disk v pohodě (když mám spuštěné live).

EPROM jsem někde slyšel ale nevím co to je? Má to Mac?

Instalovat OSX jde v pohodě, zkoušel jsem.
Zkoušel jsem i OSX smazat a instalovat jen linux ale mám stejný výsledek.

Celý disk jsem zformatovat (nechal pouze 200 mb) nějaký oddíl od Mac. Nevím jestli mohu smazat, abych náhodou něco neskazil.

Jinak, volat do fixbook mě také napadlo ale upřímně, je to pan, který má podle mě rád Mac takový, jaký je. A nevím jestli bude řešit to, že tam nejde nainstalovat "nějaký linux".
Ale pokud nic, tak to asi zkusím.

Abby

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1203
    • Zobrazit profil
Re:iMac 27 2010 - BlackScreen
« Odpověď #43 kdy: 10 Prosinec 2020, 22:22:45 »
Ten 200 MB oddíl můžeš vymazat taky, instalátor macOS si ho umí vytvořit taky. Jedná se o oddíl EFI, který macOS tvoří na každém GPT disku, takže já ho mám i na flashce 😂

Každopádně jestli máš nainstalovaný macOS, tak vypni iMac, zapni ho a drž CMD+R, dostaneš se tak do recovery konsole (pokud nepůjde, tam CMD+Option+R, to je internetová recovery, 2010 model by ji měl už umět), kde spusť diskovou utilitu, vyber si daný disk, odstraň všechny oddíly a dej vytvořit znova macOS HFS+ journaled. Až to budeš mít, tak stále v Diskové utilitě dej disk rozdělit a vytvoř si dva nové oddíly, které naformátuj na FAT, jeden pro Linux a druhý pro swap (velikost dej podle sebe, psal jsi, že instalovat umíš, tak tohle jistě zvládneš, pokud ne, tak se zeptej a já ti to kdyžtak nafotím, i když z novější verze, ale ono je to vlastně stále stejné).

Až tohle budeš mít hotové, tak na HFS+ nainstaluj macOS, normálně to dokonči a až se dostaneš do macOS a budeš ho mít nastavený, tak iMac vypni, vlož flashdisk s linuxovou instalačkou vytvořenou v režimu UEFI a tabulka GPT, zapni iMac, drž Option a v nabídce si vyber daný flashdisk a z něj spusť Linux. Nainstaluj ho na ty dva vytvoření oddíly (větší zformátuj na ext4/btrfs, podle sebe, menší jako swap a připoj ten 200 MB oddíl do /boot/efi a pokud to Ubuntu takhle má, tak to označ jako bootovací (Manjaro to potřebuje). A mělo by to normálně jít.

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2505
    • Zobrazit profil
Re:iMac 27 2010 - BlackScreen
« Odpověď #44 kdy: 10 Prosinec 2020, 22:27:19 »
Vyloučení určitých možností také vede k posunu.
Instalátor nepoužívá nic jiného, než zmíněný gparted. Co zkusit instalačku jiného distra? A nebo si v tom gparted z livka rovnou HDD předpisově připravit?

Jsou i jiní specialisti, než pán z FixBook ...

EPROM je v každém PC od kohokoliv - je to typ paměti, ve které je uložen Firmware - tedy BIOS/UEFI. U lepších strojů je zdvojená - tedy zálohovaná a v takovém případě může dojít k minule popsané hypotetické situaci.

Oddíl 200MB od mac je v jakém formátu?
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Abby

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1203
    • Zobrazit profil
Re:iMac 27 2010 - BlackScreen
« Odpověď #45 kdy: 10 Prosinec 2020, 22:30:11 »
Ventero: psala jsem to výše, je to EFI oddíl ve FAT32. A co se týče přípravy, tak na Macu je předpisová příprava jak jsem napsala já, funguje na 100%.

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2505
    • Zobrazit profil
Re:iMac 27 2010 - BlackScreen
« Odpověď #46 kdy: 10 Prosinec 2020, 22:32:58 »
Jo myslel jsem si to, ale jak maca nemám, tak jsem se radši doptával, abych nehlásal nesmysly ...
Na FAT je formátovaný pouze ESP a tam je třeba umístit zavaděč. Zbylé oddíly pro linux jsou v ext4 vyjma swap (a na ten bych se klidně vyprdnul) - ten se označuje jako odkládací oddíl ... Ale Abby tím nejspíše myslí, že prozatím na fat jako rezervaci, bo mac neumí jiné typy oddílů ...

Fajn, že jsi poskytla tu předpisovou přípravu - to asi bude nejlepší ...
« Poslední změna: 10 Prosinec 2020, 22:36:43 od Ventero »
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Abby

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1203
    • Zobrazit profil
Re:iMac 27 2010 - BlackScreen
« Odpověď #47 kdy: 10 Prosinec 2020, 23:58:38 »
Ano, je to prozatím na FAT, macOS neumí naformátovat na linuxové formáty, pak se to při instalaci prostě jen naformátuje na požadovaný formát. Nevím kolik má RAM, proto jsem psala o swapu.

ESP je EFI, ten se formátovat nesmí, jen se připojí.

Wajsar Josef

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 21
    • Zobrazit profil
Re:iMac 27 2010 - BlackScreen
« Odpověď #48 kdy: 11 Prosinec 2020, 22:08:53 »
Aloha :)
Tak jsem udělal 2 změny:
Smazal jsem i ten 200 mb oddíl, tedy celý disk jsem naformátoval.
A dal jsem butovací USB  přímo do iMac. Původně jsem měl na prodlužovacím kabelu pro USB. To napsalo kolegy z práce.

Nechápu jestli mohl být ten 200 mb oddíl poškozený, nebo špatný prodlužovací kabel pro USB ale běžně jsem instaloval i přes tento prodlužovací kabel.

Momentálně mám nainstalovaný Macos i Linux.
Tak, a teď se mohu vrátit ke svému původnímu problémů :)

Abby

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1203
    • Zobrazit profil
Re:iMac 27 2010 - BlackScreen
« Odpověď #49 kdy: 12 Prosinec 2020, 10:51:32 »
Gratulka 👍🏻

Ad původní problém, ten i po PRAM a SMC resetu trvá? V tom případě se vsadím, že to je kvůli jinému typu grafiky, resp. že tuhle Linux asi ne úplně správně detekuje. Jestli jsou jiné AMD ovladače, zkus je místo defaultních.