Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: Zpomalení připojení a jak vynutit normu  (Přečteno 2875 krát)

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2658
    • Zobrazit profil
Zpomalení připojení a jak vynutit normu
« kdy: 07 Březen 2021, 21:39:10 »
Xubuntu 20.04.2.0 - live session
nový PC Zotac Zbox CA621 nano, Ryzen 3 3200U, 8GB RAM
Device-3: Intel Wireless 3165 driver: iwlwifi
modem/router: UPC Compal CH7465LG-LC

Prosím o jakýkoliv nápad a radu, co ještě mohu zkusit a kde hledat příčinu a dle toho řešení. Testuji to už 3 dny.

2 problémy:

1. pokud se připojím na vybranou síť (výchozí SSID i heslo), tak se mi automaticky připojí v režimu A 5,3GHz
Kód: [Vybrat]
IEEE 802.11  ESSID:"UPC3700584" 
          Mode:Managed  Frequency:5.3 GHz  Access Point: ta:dy:je:ad:re:sa 
          Bit Rate=325 Mb/s   Tx-Power=22 dBm   
          Retry short limit:7   RTS thr:off   Fragment thr:off
          Power Management:off
          Link Quality=46/70  Signal level=-64 dBm 
          Rx invalid nwid:0  Rx invalid crypt:0  Rx invalid frag:0
          Tx excessive retries:0  Invalid misc:47   Missed beacon:0
První asi 5 dní vše fungovalo bezvadně - PC běžel vždy asi 12 hod. denně a připojení bylo stabilní bez problému. Další den jsem zase najel live, připojil se a a si po hodině se spojení zpomalilo tak, že bylo nepoužitelné - z asi běžných 70Mb/s kleslo na kilobity. Odpojení a připojení nepomáhalo.
Vypnutí, znovunajetí live OS a znovupřipojení také ne. Toto se celý den nezlepšilo, dokud jsem večer neodpojil modem od proudu a znovu nezapnul. Najednou to zas klouzalo jak po másle.
Jenže od té doby se to vždy v rozmezí cca 1 - 4 hod. projeví znovu. Dokud nerestartuji modem/router, tak to postě jede na nějakou mikrorychlost.

Je zde ještě zařizení UPC booster, které má 2 kusy, přičemž jeden je v zásuvce propojený lan kabelem s modemem a druhý v jiné zásuvce jinde v bytě a vytváří wifi AP pod jiným SSID. Na ten, když se připojím v případě toho zpomalení hlavní wifi sítě, tak buď je situace stejná hned nebo to funguje v běžné rychlosti a kvalitě toho AP, ale zase jen po nějakou dobu - zde většinou v rozmezí 5 - 40 min a pak se zpomalí úplně stejně.

Nezdá se mi, že by byl problém ve wifikartě či driveru linuxu, pokud po restartu routeru jde vše dobře, aniž bych systém znovubootnul či jakkoliv zasáhl do čehokoliv. Pokud jsem se připojil na chvíli hotspot z mobilu, tak to běželo normálně, ale ten byl jen v 2,4 GHz

2. Nevím, kolik toho zase vývojáři vykouřili, ale přes xfce network connections se nelze selektivně připojit k normě N 2,4 GHz - je tam na výběr jen "B/G 2,4 GHz" - při této volbě se ani nepřipojí - nebo "A 5 GHz"
Je možnost se připojit třeba přes terminál k N 2,4 GHz? - ta síť vysílá v obou normách - zjištěno via LinSSID i přes wifi analyzer v mobilu ... A v tel, který umí jen N, jsem se na ní připojil a běhá vpoho.

Co mi ještě zbývá otestovat, abych mohl určit, kde je problém - v jakém zařízení a na jaké úrovni vzniká?

Zítra zkusím uvést modem do továrka - bohužel nemám k němu fyzicky přístup - takýe to můžu zkusit buď via wifi nebo via ten homeplug s kabelem ...
« Poslední změna: 08 Březen 2021, 17:16:38 od Ventero »
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2658
    • Zobrazit profil
Re:Zpomalení připojení a jak vynutit normu
« Odpověď #1 kdy: 08 Březen 2021, 08:47:58 »
Co jsem ještě zkusil je, že jsem včera, před posledním restartem modemu úplně vypnul ze zásuvky cílový homeplug (k první části se nedostanu) , jestli se to nýhodou nějak neruší navzájem.
Tentokrát jsem PC asi po 2 hodinách vypínal s tím, že to po posledním restartem běželo, jak má. Teď ráno jsem zapnul PC, najel livko a opět jsem musel restartovat modem.

Je tím tedy nejspíše vyloučena rovina OS.

Trochu mi to přijde, jako kdyby si ten modem zasedl na mou wifikartu a nějak ji začal, podle nějakých neznámých kritérií omezovat.
« Poslední změna: 08 Březen 2021, 17:17:10 od Ventero »
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4280
    • Zobrazit profil
Re:Zpomalení připojení.
« Odpověď #2 kdy: 08 Březen 2021, 09:33:12 »
Co jsem ještě zkusil je, že jsem včera, před posledním restartem modemu úplně vypnul ze zásuvky cílový homeplug (k první části se nedostanu) , jestli se to nýhodou nějak neruší navzájem.
Tentokrát jsem PC asi po 2 hodinách vypínal s tím, že to po posledním restartem běželo, jak má. Teď ráno jsem zapnul PC, najel livko a opět jsem musel restartovat modem.

Je tím tedy nejspíše vyloučena rovina OS.

Trochu mi to přijde, jako kdyby si ten modem zasedl na mou wifikartu a nějak ji začal, podle nějakých neznámých kritérií omezovat.

Ramka modemu se zahltí chybnými pakety, pak pomůže jedině restart (modemu) kdy se ta paměť vyprázdní.
Příčinu chybných paketů už budeš muset najít sám....

West

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 365
    • Zobrazit profil
Re:Zpomalení připojení.
« Odpověď #3 kdy: 08 Březen 2021, 13:27:48 »
Určitý problém s wifi tam je, ale nie tak tragický aby to išlo zopár kbps.
tuná: => Link Quality=46/70
Pripoj to káblom, že či to bude robiť to isté.

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2658
    • Zobrazit profil
Re:Zpomalení připojení a jak vynutit normu
« Odpověď #4 kdy: 08 Březen 2021, 16:33:21 »
Na kabel se není možné připojit.

Nicméně na zařízeních, které nepodporují AC a připojí se to na N, tak tam se to sice občas sekne, ale stačí sw odpojit a připojit. Na N to funguje i ve chvíli, kdy se projevuje ten problém a to i na jiných zařízeních. Tím podle mě padá ta teorie plné RAM - pokud tedy nemá modem/router duální RAM pro každé pásmo zvlášť.

Je divné, že 4 min. dny to běželo normálně a kontinuelně - až pak to najednou začalo dělat v rozmezí několika hodin opakovaně do restartu.

Zde je ještě zajímavé, že se to projeví i via ten homeplug wifi AP - někdy po přepnutí na něj to ještě chvíli běží (též AC), než se to zase zpomalí - to by taky asi vylučovalo tu RAM.

Myslím, že je to prostě špatné nebo vadné zařízení od UPC, ale znáte, jak k tomu přistupují. A nejsem majitel přípojky, takže ani se mnou nejednají.

Ostatně stejně nevím, jak prokázat chybné pakety a jak nalézt příčinu.

Cestu vidím snad ve vynucení připojení na N normu, ale jak, když to tam ty poloautisti zapomněli dát do možností ?
« Poslední změna: 08 Březen 2021, 17:17:01 od Ventero »
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2658
    • Zobrazit profil
Re:Zpomalení připojení a jak vynutit normu
« Odpověď #5 kdy: 08 Březen 2021, 17:52:41 »
Takže jsem přemýšlel, hledal a pak zase přemýšlel a nakonec jsem zplodil ohledně toho vynucení tohle:
https://forum.ubuntu.cz/index.php?topic=85527.msg575828#msg575828
« Poslední změna: 08 Březen 2021, 18:37:02 od Ventero »
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

West

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 365
    • Zobrazit profil
Re:Zpomalení připojení a jak vynutit normu
« Odpověď #6 kdy: 08 Březen 2021, 20:00:01 »
Neviem ako Intel drivery, ale už od čias 11n drivery neumožňujú nastaviť nejaký only režim pokiaľ nie sú špeciálne upravené. V prípade 11ac je to nutné vypnúť na AP, pretože v kompatibilnom režime na 5 GHz sa vysielajú dve hlavičky, jedna pre 11n a druhá pre 11ac. Okrem toho v Beacone je vysielaný záznam, že AP podporuje 11ac aj 11n. Klient si nastaví režim podľa informácie z Beaconu.

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2658
    • Zobrazit profil
Re:Zpomalení připojení a jak vynutit normu
« Odpověď #7 kdy: 08 Březen 2021, 20:50:03 »
Dokáži si už vynutit připojení pro danou normu, ale nedokázal jsem docílit toho, abych mohl přepínat.
Přitom s tou možností se počítalo - jednou v začátku zkoušení v Network Connections se nějak docílilo toho, že ve výběru v appletu v panelu se mi u SSID objevila šipka, která to rozdělovala na dvě další položky. Jenže teď se mi to nedaří opakovat. Ať udělám cokoliv a mám pod jední SSID v NC dvě položky, tak applet už to ne a ne zahrnout a udělat ten rozdělovník jako tehdy. Se mi zdá, že je to malfunkce/bug - mělo by se to objevit pokaždé, když se do správce zadá více sítí pro stejné SSID s různými konfiguracemi.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

West

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 365
    • Zobrazit profil
Re:Zpomalení připojení a jak vynutit normu
« Odpověď #8 kdy: 09 Březen 2021, 07:02:35 »
11ac si samozrejme nevypol, pretože na pásme 2.4 GHz sa v norme 11ac nevysiela. 11ax by si takto naozaj nevypol.

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2658
    • Zobrazit profil
Re:Zpomalení připojení a jak vynutit normu
« Odpověď #9 kdy: 09 Březen 2021, 10:53:26 »
Nerozumím.
Nešlo o to něco vypnout, ale určit/vynutit spojení v konkrétním režimu. A to lze pomocí BSSID - pomocí prostého nastavení jestli 5 nebo 2,4 to moc nefungovalo.
Příkaz iwconfig i iwlist vypíše, na jakém pásmu a kanále je realizováno spojení.
Teď už v podstatě řeším to, aby se to dalo nějak jednoduše přepínat bez nutnosti přenastavovat ...
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

West

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 365
    • Zobrazit profil
Re:Zpomalení připojení a jak vynutit normu
« Odpověď #10 kdy: 09 Březen 2021, 11:28:47 »
Ak chceš používať pásmo 2.4 GHz a nejde to nadefinovať v NM, tak by som doporučil použiť príkazy v cmd, prípadne si to celé naskriptovať. Tiež to tak používam, nespolieham sa na NM. Ovšem ani cez cmd nejde nastaviť výhradný režim v 11ac na pásme 5 GHz. Vždy je to nastavené na 11a/n/ac. Na pásme 2.4 GHz je to vždy nastavené na 11b/g/n ak informácia v Beacone nehovorí niečo iné.

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2658
    • Zobrazit profil
Re:Zpomalení připojení a jak vynutit normu
« Odpověď #11 kdy: 09 Březen 2021, 12:25:19 »
Aha. Takže vlastně nevím, jestli mi ta 5 GHz vysílá v AC nebo N - nějak jsem automaticky chybně předpokládal, že 5 GHz bude rovnou AC, ale to tak být nemusí. Budu muset zjistit, jak to zjistit na které normě to jede. A také jsem myslel, že norma "a" je mrtvý standard a že písmeno A označuje AC.

Takže vlastně vynucuji jen frekvenční pásmo
- pouze v případě vynucení 2,4 GHz vlastně "vypínám" možnost spojení via AC
- v případě 5 GHz tedy nemám možnost kontroly, zad pojedu na N nebo AC  -chápu to dobře?
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

West

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 365
    • Zobrazit profil
Re:Zpomalení připojení a jak vynutit normu
« Odpověď #12 kdy: 09 Březen 2021, 12:36:55 »
=> v případě 5 GHz tedy nemám možnost kontroly, zad pojedu na N nebo AC  -chápu to dobře?
Ano.

zkusebak

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 25
    • Zobrazit profil
Re:Zpomalení připojení a jak vynutit normu
« Odpověď #13 kdy: 09 Březen 2021, 20:54:15 »
NetworkManager, netplan nebo networking využívají pro wifi spojení wpa_supplicant, který se dá případně zkompilovat bez
Kód: [Vybrat]
# IEEE 802.11ac (Very High Throughput) support (mainly for AP mode)
CONFIG_IEEE80211AC=y
viz. defconfig. Jenže jak to tady čtu, tak úroveň je podobná vláknu s M.2 diskem.

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2658
    • Zobrazit profil
Re:Zpomalení připojení a jak vynutit normu
« Odpověď #14 kdy: 09 Březen 2021, 21:24:22 »
Ono to nakonec vypadá, že je vadný i ten m2 disk i to PC. Buď wifikarta nebo je tam větší problém. Dnes jsem zkoušel instalovat W10 a bohužel se tam projevili potíže stejné s ještě větší intenzitou a ještě jiné se stabilitou celého OS. 1. instalace proběhla dobře, ale hned po ní se objevilo zamrzání OS a během aktualizace BSOD. Druhá nová instalace už hlásila potíže, trvala 4x déle s tím, že už ani nedetekovala žádné sítě a opět se hned projevilo zamrzání s tím, že wifi už nefungovala vůbec a po chvíli BSOD. Nakonec zkouška Hiren's WinPE, kde jsem jednak utilitou Transcend zjistil, že SSD po skenu má 90°C a při pokusu se připojit k wifi opět BSOD.
Takže mě čeká jednak reklamace SSD tady a ta větší sranda reklamovat PC na francouzském Amazonu.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

West

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 365
    • Zobrazit profil
Re:Zpomalení připojení a jak vynutit normu
« Odpověď #15 kdy: 09 Březen 2021, 22:02:10 »
S CONFIG_IEEE80211AC=n je zbytočné sa zaoberať bo to platí takmer vždy pre AP ako je uvedené v tej zátvorke. Niektoré klientské drivery síce vedia vyfiltrovať rýchlosti pre 11ac, ale to platí len pre vysielanie. Prijímač na karte prijíma vždy všetko a to tak, ako to bolo z AP vyslané, takže je to také polovičné riešenie nakoľko väčšinu času z AP data prijímame.