Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: hostname  (Přečteno 723 krát)

josua

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 30
    • Zobrazit profil
hostname
« kdy: 08 Duben 2021, 17:00:15 »
zdravim po dlhej dobe a vraciam k ubuntu a robim si server a nejak sa mi nedari nastavit si server tak aby som namiesto ip do prehliadaca daval hostname viete mi prosim helfnut ??

West

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 326
    • Zobrazit profil
Re:hostname
« Odpověď #1 kdy: 08 Duben 2021, 20:17:25 »
Ak nemáš na sieti vlastný DNS server, tak sa to rieši v hosts súbore.

josua

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 30
    • Zobrazit profil
Re:hostname
« Odpověď #2 kdy: 08 Duben 2021, 21:33:27 »
ja som to v hosts aj pridal k ip hostname aky chcem a stale ked sa tam chcem prihlasit takdo prehliadaca davam ip. ale chcem tam davat hostname

West

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 326
    • Zobrazit profil
Re:hostname
« Odpověď #3 kdy: 08 Duben 2021, 23:03:48 »
No veď do prehliadača daj teda hostname, nedávaj tam IP.
V hosts súbore mám IP a k nej názov "router".
Do prehliadača dám "router" a objaví sa mi konfiguračná stránka routra.

josua

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 30
    • Zobrazit profil
Re:hostname
« Odpověď #4 kdy: 09 Duben 2021, 07:55:37 »
v hosts mam ip adresu a za nou nazov cloud.xxxxx

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4129
    • Zobrazit profil
Re:hostname
« Odpověď #5 kdy: 09 Duben 2021, 08:14:54 »
v hosts mam ip adresu a za nou nazov cloud.xxxxx

A když zadáš cloud.xxxxx  do prohlížeče, stane se co?

josua

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 30
    • Zobrazit profil
Re:hostname
« Odpověď #6 kdy: 09 Duben 2021, 08:16:52 »
neda zobrazi sa mi stranka


K tomuto webu sa nedá pripojiťSkontrolujte, či nie je v názve cloud.tuharsky preklep.
DNS_PROBE_FINISHED_NXDOMAIN

West

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 326
    • Zobrazit profil
Re:hostname
« Odpověď #7 kdy: 09 Duben 2021, 08:19:37 »
Do prehliadača sa to dáva v tvare:
http://cloud.xxxxx, alebo
https://cloud.xxxxx

josua

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 30
    • Zobrazit profil
Re:hostname
« Odpověď #8 kdy: 09 Duben 2021, 08:23:59 »
skusal som aj http a aj https a oboje to robi

West

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 326
    • Zobrazit profil
Re:hostname
« Odpověď #9 kdy: 09 Duben 2021, 08:28:18 »
Ping na ten hostname ti funguje?

josua

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 30
    • Zobrazit profil
Re:hostname
« Odpověď #10 kdy: 09 Duben 2021, 08:29:59 »
nie ping mi nefunguje

West

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 326
    • Zobrazit profil
Re:hostname
« Odpověď #11 kdy: 09 Duben 2021, 08:46:46 »
Kontrola spravnosti priradenia hostname: ( v zavislosti na /etc/host.conf -> order hosts,bind)
Pouzi tieto prikazy na kontrolu správnosti, všetky musia dávať správne výsledky.
Predpokladám, že ping na IP adresu funguje, pretože keď nie, tak to skúšať ani nemusíš.

# hostname
name.domain
# hostname -f
name.domain
# hostname -d
domain
# hostname -s
name
# hostname -a
alias
# hostname -i
ip.addr


Nastavenie resolvera v /etc/host.conf
multi on                  # Jeden hostitel moze mat v subore /etc/hosts niekolko IP-adries
order hosts,bind       # Poradie hladania (najprv hosts súbor, potom doménový server)
« Poslední změna: 09 Duben 2021, 08:50:29 od West »

josua

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 30
    • Zobrazit profil
Re:hostname
« Odpověď #12 kdy: 09 Duben 2021, 09:06:25 »
stale nic aj ked som to poupravoval

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4129
    • Zobrazit profil
Re:hostname
« Odpověď #13 kdy: 09 Duben 2021, 09:25:08 »
V některých prohlížečích to nefunguje, zkus jiný (firefox).

Zkus:
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get install avahi-daemon
a restartuj
« Poslední změna: 09 Duben 2021, 09:31:42 od juwa2 »

West

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 326
    • Zobrazit profil
Re:hostname
« Odpověď #14 kdy: 09 Duben 2021, 13:31:23 »
Bude treba zrejme viac info ako máš nastavenú sieť. Spusti prosím tento skript a obsah súboru, ktorý to vytvorí (wireless-info.txt) sem pastni. Urob to prosím pre server, ale aj pre počítač z ktorého sa pokúšaš pripojiť na ten server. A napíš prosím či ti funguje ping z počítača na server pomocou IP adresy.

wget -N -t 5 -T 10 https://github.com/UbuntuForums/wireless-info/raw/master/wireless-info && \
chmod +x wireless-info && \
./wireless-info

West

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 326
    • Zobrazit profil
Re:hostname
« Odpověď #15 kdy: 09 Duben 2021, 15:09:03 »
Ešte som si spomenul, že je potrebné nastaviť hostname ako plne kvalifikovaný názov hostiteľa, najlepšie príkazom: hostnamectl set-hostname NEW-HOSTNAME.DOMAIN (včítane bodky a domény)

V súbore hosts by mali byť uvedené obidva názvy (krátky, ale aj plne kvalifikovaný)
asi takto:
192.168.1.1  cloud    cloud.doma

Či to funguje sa odskúša pingom:
najprv na IP adresu
ping 192.168.1.1  - ak funguje, pokračujeme
ping cloud.doma

Odpoveď na ping musí prichádzať z zdresy 192.168.1.1

Server je potrebné nastaviť na fixnú IP adresu.
« Poslední změna: 09 Duben 2021, 15:12:25 od West »