Zdar,
velmi oceňuji Tvoji snahu. Souhlasím, že v českém a slovenském jazyce je toho o linuxu zoufale málo, nejen na internetu, ale i v knižní podobě. Sám/a se to snažím změnit open-source sbírkou velmi krátkých řešených příkladů, což je něco sbírce návodů podobného:
https://singularis-mzf.github.io/Obsah Tvého webu mi připadá dobrý, ale design se, myslím, moc nepovedl. Když si ho otevřu v úzkém okně, vidím ze softwarového kutila jen ucho, což je divné. A pokud nepíšeš primárně pro uživatele, který si rád přečte úplně cokoliv, bude uživatel potřebovat navigaci a jediná rozumně použitelná navigace („Kategórie“) je až kdesi v polovině úvodní stránky a nevidím rychlou cestu, jak se k ní dostat. Pokud sis tu šablonu vzhledu Wordpressu nedělal sám, možná bys měl vyzkoušet nějakou jinak strukturovanou. (Ale líbí se mi kontrast mezi textem a barvou pozadí, ten bych neměnil/a.)
Z obsahu mě nejvíc zaujala stránka „Terminálové skratky – Mojich top 10 pre linux“, ale osobně místo Ctrl+A používám klávesu „Home“ a místo Ctrl+E „End“, i když to je otázka vkusu. Jinak se mi ten výběr opravdu líbí. Ještě rád/a používám Shift+PageUp a Shift+PageDown pro posun v obsahu terminálu po stránkách bez nutnosti klikat na posuvník.
Rád/a bych, kdybys zpracoval nějaký praktický návod na
gpg — tedy jak si vygenerovat dvojici klíčů, jak s nimi něco podepsat, jak s nimi šifrovat a dešifrovat soubory, jak si zazálohovat soukromý klíč a později ho ze zálohy obnovit, k čemu slouží keyserver a jak se používá, jak používat GPG-klíčenku, jak označovat klíč jeho otiskem, jak používat víc vlastních klíčů, jak ověřovat důvěryhodnost elektronického podpisu apod. Čím dál víc programů požaduje po uživateli podepsání něčeho GPG-klíčem nebo použití nějakého certifikátu a návody, na které jsem narazil/a, se většinou dostanou tak maximálně k vytvoření dvojice klíčů a vyexportování toho veřejného, ale nějaký kompletnější návod, který by pokrýval všechny potřeby, s jakými se uživatel pravděpodobně setká, mi zatím chybí. Také bych rád/a návod, jak si vygenerovat HTTPS certifikát a naimportovat si ho do Firefoxu, aby ho při spojení přes HTTPS považoval za důvěryhodný.
A do budoucna by se pak mohl hodit návod na SSH, ale ten už asi na internetu někde v češtině nebo slovenštině je, jen jsem ho zatím nehledal/a.
V každém případě přeji hodně štěstí v dalším vývoji. A kdybys měl nějakou zpětnou vazbu či tipy pro moji sbírku velmi krátkých řešených příkladů, uvítám, když mi je napíšeš.