Dekuji za zajimave reakce. Jeste jsem nestihnul Vase odpovedi dukladne prostudovat a stravit.
Doplnuji jeste mozna nekolik informaci, kteryma jsem nechtel uvod tohoto vlakna zatezovat.
U20-mate je solo SSD SU630 480GB, ktery jsem si vyhradil na overovani mnou uzivanych aplikaci tohoto OS.
Je na nem pouze linux. Na pocatku jsem nechal nejake NTFS datove oddily pro jine zalohy.
Pro Linux je vyhrazena extended cast 293GB. BTRFS 42GB (dle nejakych vlaken z 2018 tohoto fora)
je na jejim pocatku, dale nasleduje oddil pro home a data a na konci swap.
- Ma zde smysl pred novou instalaci BTRFS zvetsit a na kolik ?
SSD byl koupen loni na konci leta, je uzivan obcas a ma najeto dle 'smart' mene nez 14hod !
Zalohy RSYNC byly delany na HDD 2T urceny pro zalohy pri koupi noveho PC rovnez z konce lonskeho leta.
Dle 'smart' ma najeto asi 3 mesice.
HDD je premistovan mezi PC (uzivam AKASA boxy) a prevazne byl umisten a uzit v tomto novem PC
na ukladani neprohlednutych poradu stahovanych z TV tuneru.
Je zde pro mne zajimavost. Na tomto PC pro multimedialni akce byl porizen interni SSD s WIN10.
Z ruznych duvodu bylo a je uzito jen obcas. Jako hlavni OS je uzivan U18-mate spousteny z legacy rezimu biosu.
U18 ma pristup do obou disku pouze po jejich nalogovani. Pritom SSD s WIN10 ma dle 'smart' najeto
nekolik dni zatim co HDD 3 mesice srovnatelne s chodem SSD s U18.
- Lze nejak omezit pristupy na HDD i kdyz neni v U18 nalogovan ?
Jeste se vratim k nefunkcnimu bootu U20 po obnoveni. Pri prechodu v boot do "Advanced option do Ubuntu" jsou po obnoveni
dve verze jadra 5.4.0-58 a 5.4.0-56. Pokud vstoupim do 'recovery mode' kterehokoli
a spustim 'fsck' vraci err code s hlasenim:
'/usr/sbin/fsck.btrfs: UUID=... does not exist'
'Job for systemd-remount-fs.service and joutnalctl -xe' for details
Spusteni 'dpkg' vraci:
Traceback (most recent call last):
File "/usr/li/python3/dist-packages/DistUpgrade/dist-ubgrade.py", line 8, in <module>
sys.exit(main())I polozka menu 'grub' rve cca.: 'cannot create' ... 'Read-only file system' !
a dalsi podobne dve chyby ...
na konci:
OS Error:[Errno 30] Read-only file system: '/var/log/dist-upgrade/main.log.partial
(muze byt v tomto opisu ze scr terminalu nejaky preklep !)
I polozka menu 'grub' rve cca.:
'cannot create' ... 'Read-only file system' !
singularis mohlo by to mit souvislost
?
- Neni mozne ze zde uvedenho rici, v cem byly posledni zalohy udelany spatne ?
Jeste poznamka k prilozenemu zipu logu-boot nefunkcniho systemu.
Bylo zajimave, ze z logu boot nefunkcniho systemu ze spusteneho live systemu
jsem musel nektere obsahy souboru si kopirovat na pripojenou USB-flash pres jejich edici.
Jsou to logy uvedene pod jmenem 'jmeno_log.log' v pripojenem zipu.
V OS spustenem z live i jako 'spravce' to neslo primo kopirovat.