Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.

Autor Téma: Kopírování souborů na exterák  (Přečteno 615 krát)

Erenaet

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 6
    • Zobrazit profil
Kopírování souborů na exterák
« kdy: 01 Září 2021, 19:53:02 »
Zdravím,

jsem totální amatér - a mám trošku blbý dotaz...

Co dělám špatně? Snažím se zkopčit video (cca 3 GB) na exterák, mám Kubuntu - video normálně zkopíruji, v Kubuntu ho vidím, dokážu z nového uložení i spustit. Přenesu disk do widlí na vedlejším PC - a ejhle, video není, nebo má 0B. Přijdu zpátky do Kubuntu - a video taktéž není.

Nějaký problém s prací s NTFC exterákem? Či co mohu dělat prosím špatně?

Moc děkuji

radin

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 185
    • Zobrazit profil
Re:Kopírování souborů na exterák
« Odpověď #1 kdy: 01 Září 2021, 20:07:15 »
Chtělo by to nějaké info:
- formát ext. disku (NTFC ?)
- jak odpojuješ ext. disk - 3 GB je docela dost, zápis z cache bude nějakou chvíli trvat..., nevím jak Kubu, ale většinou tě OS upozorní, že máš počkat...
Nobody is perfect!

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4275
    • Zobrazit profil
Re:Kopírování souborů na exterák
« Odpověď #2 kdy: 02 Září 2021, 05:52:45 »
Vadný ext. disk?  Prověř to/zkus jiný.
Naformátuj ho na FAT32 nebo exFAT a zkus to znova zkopírovat.

Erenaet

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 6
    • Zobrazit profil
Re:Kopírování souborů na exterák
« Odpověď #3 kdy: 02 Září 2021, 08:38:31 »
Chtělo by to nějaké info:
- formát ext. disku (NTFC ?)
- jak odpojuješ ext. disk - 3 GB je docela dost, zápis z cache bude nějakou chvíli trvat..., nevím jak Kubu, ale většinou tě OS upozorní, že máš počkat...

Disk je NTFC, kopíroval jsem přes double commander, poté i přes Dolphin... Počkal jsem než kopárování "doběhlo" a poté ho odpojil natvrdo (předpokládal jsem, že pokud mám "hotovo" podle statusbaru - a soubor normálně vidím, tak je opravdu hotovo).

Jak tedy poznám že kopírování opravdu doběhlo?  Musím softwarově odpojit disk - a čekat co se stane?

Děkuji za odpověď :-)

Milhouse

  • Moderátor
  • Guru
  • ***
  • Příspěvků: 5722
    • Zobrazit profil
Re:Kopírování souborů na exterák
« Odpověď #4 kdy: 02 Září 2021, 08:51:45 »
Musím softwarově odpojit diskMusím softwarově odpojit diskMusím softwarově odpojit diskMusím softwarově odpojit diskMusím softwarově odpojit diskMusím softwarově odpojit diskMusím softwarově odpojit diskMusím softwarově odpojit diskMusím softwarově odpojit diskMusím softwarově odpojit diskMusím softwarově odpojit diskMusím softwarově odpojit diskMusím softwarově odpojit diskMusím softwarově odpojit diskMusím softwarově odpojit diskMusím softwarově odpojit diskMusím softwarově odpojit diskMusím softwarově odpojit disk

N. Á. V. O. D. Y.
 "...naše práce není vidět, ale je důležitá!"

JirkaZ

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 1019
  • Dlouholetý uživatel Linuxu a open source obecně.
    • Zobrazit profil
Re:Kopírování souborů na exterák
« Odpověď #5 kdy: 02 Září 2021, 10:12:09 »
Musím softwarově odpojit disk - a čekat co se stane?

Děkuji za odpověď :-)

Jo. Při odpojování kliknutím na ikonu v panelu a výběru příslušné volby je tam "vyskakující" text, který po sw odpojení informuje o tom, že zařízení lze bezpečně (fyzicky) odpojit.

Mají to tak Linux i widle. Pro tazatele nějaká novinka, nebo zase něco jako neblikání v autě na silnici?
« Poslední změna: 02 Září 2021, 11:07:29 od JirkaZ »

singularis

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 176
    • Zobrazit profil
Re:Kopírování souborů na exterák
« Odpověď #6 kdy: 02 Září 2021, 16:22:29 »
Ještě bych dodal/a, že doba, jak dlouho bude ještě kopírování pokračovat, závisí na typu externího disku. Nejdelší je u USB2 flash disků, kdy to klidně může i deset minut; nejkratší bývá u SSD disků. Ale softwarově odpojit disk je opravdu potřeba, jinak tam nebudou všechna data, v horším případě bude poškozený i souborový systém a budeš ho muset opravovat.

Erenaet

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 6
    • Zobrazit profil
Re:Kopírování souborů na exterák
« Odpověď #7 kdy: 03 Září 2021, 08:48:45 »
Musím softwarově odpojit disk - a čekat co se stane?

Děkuji za odpověď :-)

Jo. Při odpojování kliknutím na ikonu v panelu a výběru příslušné volby je tam "vyskakující" text, který po sw odpojení informuje o tom, že zařízení lze bezpečně (fyzicky) odpojit.

Mají to tak Linux i widle. Pro tazatele nějaká novinka, nebo zase něco jako neblikání v autě na silnici?

S dovolením bych rád zmínil, že jsem jeden z těch pitomců, co blikají i když hlavní na Xku odbočuje. Ad widle - možnost sice je, ale už asi od W7 nebylo úplně nutné ji používat (alespoň já na to kašlal celé roky - a neměl jsem jediný problém, ale možná štígro, netvrdím že je to správně ) - a W10 jsem ji nepoužil nikdy, defaultně tam snad ani není, viz https://www.czc.cz/geek/odebrat-bezpecne-windows-10-meni-zazite-zvyky/clanek

Každopádně díky moc za odpovědi a váš čas, příště si napřed kliknu :-)

Ještě bych dodal/a, že doba, jak dlouho bude ještě kopírování pokračovat, závisí na typu externího disku. Nejdelší je u USB2 flash disků, kdy to klidně může i deset minut; nejkratší bývá u SSD disků. Ale softwarově odpojit disk je opravdu potřeba, jinak tam nebudou všechna data, v horším případě bude poškozený i souborový systém a budeš ho muset opravovat.
Díky moc
« Poslední změna: 03 Září 2021, 08:51:10 od Erenaet »

radin

  • Člen
  • **
  • Příspěvků: 185
    • Zobrazit profil
Re:Kopírování souborů na exterák
« Odpověď #8 kdy: 03 Září 2021, 16:33:06 »
Jde o to, že soubory se na disk kopírují přes cache - nejdřív do cache a pak (souběžně) na disk. Kopírování do cache je podstatně rychlejší, proto statusbar zahlásí, že je zkopírováno, ale ve skutečnosti se dále ještě kopíruje z cache na disk. U malých souborů to nepoznáš, stihne se obojí než zareaguješ a vyškubneš flashku. U velkých souborů a pomalých disků je rozdíl výrazný a proto je třeba "odpojit" softwarově, což ti systém neumožní, dokud se cache nevyprázdní. Násilné vytržení disku pak způsobí, že se nezapíšou všechna data a proto můžeš v "lepším" případě vidět soubor s nulovou velikostí, který nejde otevřít, v horším se poškodí souborový systém. To že při zápisu už můžeš soubor prohlížet je záměr, vem si případ, kdy pořizuješ záznam třeba z kamery a současně ho už zpětně prohlížíš, nemusíš čekat, až se uloží celý a záznam skončí.
Nobody is perfect!

Ventero

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 2654
    • Zobrazit profil
Re:Kopírování souborů na exterák
« Odpověď #9 kdy: 04 Září 2021, 09:09:21 »
Presne tak - je to letity nesvar v Ubu a spol, na ktery vyvojari kaslou. Takze indikator ukazuje prubeh kopirovani do cache a ne skutecneho ukladani na disk. Rozumet je tomu tak, ze u velkych objemu dat je uplne k prdu.
Uz jsme to tady resily v jednom vlaknu, tak lze dohledat nejakou upravu parametru, ale nejspise nefungovala vsem. Skoncilo to vyzvou pro nadsence a znalce na modifikaci prislusne funkce - tusim, jestli udev neboco ...
Ale zatim si nejspis nikdo prostor nenasel.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

juwa2

  • Závislák
  • ****
  • Příspěvků: 4275
    • Zobrazit profil
Re:Kopírování souborů na exterák
« Odpověď #10 kdy: 04 Září 2021, 09:34:07 »
Presne tak - je to letity nesvar v Ubu a spol, na ktery vyvojari kaslou. Takze indikator ukazuje prubeh kopirovani do cache a ne skutecneho ukladani na disk. Rozumet je tomu tak, ze u velkych objemu dat je uplne k prdu.
Uz jsme to tady resily v jednom vlaknu, tak lze dohledat nejakou upravu parametru, ale nejspise nefungovala vsem. Skoncilo to vyzvou pro nadsence a znalce na modifikaci prislusne funkce - tusim, jestli udev neboco ...
Ale zatim si nejspis nikdo prostor nenasel.

Pokud se upraví hodnota  wm.dirty_bytes, pak indikátor průběhu kopírování ukazuje skutečné ukládání na disk (cache se pravidelně flushuje). Doporučuji provést každému.  ;)
Kód: [Vybrat]
sudo bash -c "echo 'vm.dirty_bytes=15728640' >> /etc/sysctl.conf"
sudo sysctl -p

Erenaet

  • Návštěvník
  • *
  • Příspěvků: 6
    • Zobrazit profil
Re:Kopírování souborů na exterák
« Odpověď #11 kdy: 04 Září 2021, 17:04:02 »
Děkuji všem za vyčerpávající odpovědí :-)

To s tím ukazatelem statusbaru je asi přesně příčina mého problému... :-) Měl jsem za to že mám dávno zkopírováno, zápis neprobíhá, tak jsem to na prasáka škubl - a pak se divil :D

Díky moc za vyčerpávající vysvětlení