Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: problém se zálohováním-žádost o pomoc  (Přečteno 5093 krát)

Jan Sedlacek

• Návštěvník
problém se zálohováním-žádost o pomoc
« kdy: 18 Dubna 2022, 12:25:08 »
Dobrý den, při každém pokusu o zálohu mi vyběhne toto oznámení:
GPGError: GPG Failed, see log below:
===== Begin GnuPG log =====
gpg: AES256 encrypted data
gpg: encrypted with 1 passphrase
gpg: decryption failed: Bad session key
===== End GnuPG log =====
Prosím o pomoc, pokud někde dělám chybu, případně radu jak tento problém vyřešit.
Pokoušel jsem se hledat zde, ale nenašel jsem.
Jsem laik, proto prosím omluvte možnou nejapnost mého dotazu. Děkuji mnohokrát.
S pozdravem Honza.
Jak jsem předesílal, jsem diletant, takže na výzvu doplňuji.
Jedná se o zálohu (předpokládám) o zálohu systému. Tato se pravidelně denně spouští a nedokončuje viz. výše chybová hláška.
Ještě doplňuji mám ubuntu 20.04.4 LTS.
Děkuji.
« Poslední změna: 18 Dubna 2022, 16:39:42 od Jan Sedlacek »

juwa2

• Závislák
Re:problém se zálohováním-žádost o pomoc
« Odpověď #1 kdy: 18 Dubna 2022, 14:00:07 »
Tak především musíš uvést čím, co a kam hodláš zálohovat..
Edit: Stále není jasné, čím (jakou aplikací) se zálohu pokoušíš provádět (lze to např. i pomocí TAR)...

Pokud máš zájem o zálohu systému, doinstaluj si Timeshift:
Kód: [Vybrat]
sudo apt-get install timeshift
Z něj lze zálohu spouštět ručně nebo to nastavit na automaticky.

A hlavně - pamatuj na to, aby ses nepřidal do dlouhého zástupu těch kteří:
Jakousi zálohu nějak nakonec sice vytvořili, ale nebyli ji pak schopni v případě potřeby úspěšně obnovit.
Buďto byla vytvořena chybně a oni o tom nevěděli - (což je horší jak nemít žádnou). Obnova pak zákonitě selhala.
Nebo byla sice vytvořena správně, ale pak ji neuměli obnovit, to je bohužel ten nejčastější případ...
:-\

Každopádně zálohovat si systém je naprosto rozumné (ušetří se zbytečné reinstalace, nemusíš se bát experimentovat - vše lze jednoduše "vrátit zpět").
Počátečními neúspěchy se rozhodně nenechej odradit... ;)

« Poslední změna: 18 Dubna 2022, 19:14:31 od juwa2 »

Jan Sedlacek

• Návštěvník
« Odpověď #2 kdy: 19 Dubna 2022, 16:48:27 »
Moc děkuji za rady a trpělivost při popisu.
Přesto si dovoluji ještě jednou poprosit o radu.
Vzhledem k tomu, že jsem v předchozím příspěvku dostatečně nepopsal čím se pokouším zálohovat, pokusím se to upřesnit.
Jedná se o nástroj, který se přímo jmenuje "zálohy", níže jsem po velkých útrapách (jsem dřevák) dokázal vložit symbol.
Právě tento nástroj mi hlásí onu chybovou hlášku uvedenou v prvním příspěvku.
Pokud budete moci poradit, budu moc rád, pokud ne, přesto mnohokrát děkuji za ochotu a pomoc s alternativním řešením.Honza.

Jan Sedlacek

• Návštěvník
« Odpověď #3 kdy: 19 Dubna 2022, 17:02:03 »
Ne. Tak jsem na tom ještě hůř, než jsem myslel.
Obrázky, které jsem před odesláním zprávy do textu vložil, tam po odeslání nejsou, čímž můj předchozí příspěvek postrádá smysl.
Jsem konsternován vlastní neschopností.  >:( >:( >:( Prosím, omluvte mne.Až to rozdýchám, pokusím se o nápravu.Děkuji za pochopení, Honza.

Ventero

• Závislák
« Odpověď #4 kdy: 19 Dubna 2022, 18:06:42 »
Zkus tedy znovu a pokud by to jó nešlo, tak ten obrázek hoď někam na službu (pastebin apod.) a sem dej link a my nahlásíme problém správci, který už asi měsíc nekomunikuje ...
Při psaní odpovědi vlevo dole "+ Rozšířené možnosti" - Připojit - Procházet - vybrat soubor - Otevřít - Poslat
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
  • Dlouholetý uživatel Linuxu a open source obecně.
« Odpověď #5 kdy: 19 Dubna 2022, 18:54:08 »
Pokus s vložením obrázku:

Ventero

• Závislák
« Odpověď #6 kdy: 19 Dubna 2022, 21:38:39 »
Otázka je, jestli tady Michal nezavedl nějaké omezení pro nováčky jako vedle na LM-fóru ...
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Jan Sedlacek

• Návštěvník
« Odpověď #7 kdy: 20 Dubna 2022, 06:25:07 »
Dobré ráno, přátelé.
Předně vám moc děkuju za pomoc a ochotu.
Jste laskaví.
Nyní se pokusím připojit obrázky, které by snad lépe než já, psaly můj problém.

Ventero

• Závislák
« Odpověď #8 kdy: 20 Dubna 2022, 08:34:12 »
Nikde jsem nenašel, že by měl Ubuntu 20.04 nějaký interní zálohovací nástroj. Tedy byl doinstalován - kým? Z poskytnutých informací zatím jedině počkat, zda někdo nepozná aplikaci podle té ikony.
Koukal jsi po spuštění (třeba, když tam svítí ta chybová hláška) do správce úloh, jak by se tato aplikace mohla nazývat celým jménem?

macu

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #9 kdy: 20 Dubna 2022, 08:47:40 »
že by Deja-dup?

https://linuxhint.com/back-up-data-ubuntu/

tvůj problém, viz:
https://askubuntu.com/questions/1057627/duplicity-fails-with-bad-session-key-error

omlouvám se, víc jsem to nestudoval, zkus načíst odkazy v daném vlákně, popř. progooglit...a nebo tu někdo najde jinou radu....v rychlosti jen někdo v jednom vlákně psal, že zkusil zrušit zálohování, nastavit jej znovu (a to se stejnou passphrase) a že to proběhlo v pohodě....takže zkus googlit a laborovat ;)

« Poslední změna: 20 Dubna 2022, 08:53:14 od macu »
PC: Intel i5-6600K, 16 GB DDR4 RAM, Intel 530HD, ASUS Z170 Pro Gaming, , 2TB Toshiba HDD Sata III DT01ACA200, Ubuntu 24.04 64bit, Gnome Shell 46
Ntb: HP Probook 650 G2, Intel Core I5-6300U, 8 GB DDR4 RAM, Intel Graphics 520, Ubuntu 25.04, Gnome Shell 48

Ventero

• Závislák
« Odpověď #10 kdy: 20 Dubna 2022, 11:03:15 »
No - na dotaz o interním nebo integrovaném nástroji v Ubuntu nikde nic, ale tady píší, že v nejnovější verzi je předinstalován. Je to rok staré, tak nevím, jestli už to bylo ve 20.04 rovnou nebo až v rámci update.

JirkaZ

• Moderátor
  • Závislák
  • Dlouholetý uživatel Linuxu a open source obecně.
« Odpověď #11 kdy: 20 Dubna 2022, 11:46:55 »
Zajímalo by mě, co to je za nemoc programátorů, která způsobuje neuvádění názvu programu v jeho okně...

Osobně k zálohování dat používám luckyBackup a nemůžu si stěžovat. Taky si lze napsat jednoduchý skript pro rsync nebo použít jiný vhodný GUI program, je jich dost.

Jan Sedlacek

• Návštěvník
« Odpověď #12 kdy: 20 Dubna 2022, 15:59:20 »
Moc vám všem děkuji za pomoc.
Zdá se, že se skutečně o nástroj Deja Dup a nejsem si vědom toho, že bych ho doinstalovával.
Procházel jsem uvedená vlákna, ale neporadil jsem si.
Ale pokud můžu zálohovat alternativním nástrojem a tento pouze vypnout, pak je v podstatě po problému.
Ještě jednou vám všem moc děkuji.

TIBOR

• Závislák
  • Som uzivatel linuxovej distribucie, som linuxak?
« Odpověď #13 kdy: 20 Dubna 2022, 16:54:02 »
Dejadup je predinstalovany v ubuntu uz davno, chyba je tiez znama a dost sa riesila na nete napr.
https://askubuntu.com/questions/1275990/why-d%C3%A9j%C3%A0-dup-is-failing-with-gpg-decryption-failed-bad-session-key-in-ubuntu-2
staci si tu  chybu dat do google.
Dejadup je z mojho pohladu dost nepolahlivy, ja osobne ho pouzivam iba na zalohu /home (nastavenia programov) a aj to sa mi ju dari obnovit iba do adresara a odtial ju musim rucne prekopirovat do skutocneho /home. Tiez pravidelne strati informacie o uz vytvorenych zalohach a hlasi chyby na konci zalohy aj ked zaloha sa vytvori.
Osobne tiez odporucam na zalohu systemu (/), nie /home program timeshift ktory uz spominal juwa2, ten mi zatial funguje najspolahlivejsie aj ked treba sa snim naucit pracovat a zpoznat ho.
HP Laptop 17-ca1xxx Ubuntu Mate 24.04 FF 64bit.
Asus X751LB-TY014H Ubuntu Mate 20.04.1 FF 64bit.
Linus, Lajnas, Línus, Luínus, Lajnus a je mi naozaj jedno, ako ľudia vyslovujú moje meno. Ale "Linux" je vždy "Linux". LINUS TORVALDS, tvorca Linuxového jadra.(V dokumente Revolution OS)

Ventero

• Závislák
« Odpověď #14 kdy: 20 Dubna 2022, 18:13:33 »
Nemoc programátorů je taky vypouštění nefunkčních věcí - ta je horší. Jen nechápu, proč Canonical nakonec takovéto nespolehlivé aplikace zahrne do základní instalace, příp. je nevyřadí při nespolehlivosti. Si je uplácí nebo jak tam probíhá vlastně ten výběr ...

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.