Popravdě řečeno nevím jestli jsem dotaz zařadil správně. Tážu se čistě jen ohledně hardware na kterém nikdy linux nebyl a nebude. Ikdyž to "nebude" vlastně nemusí být jisté :-D
Jedná se o prehistorické PC. Z dob kdy jsem měl v počítačovém světě pauzu. Takže nevím a jen odhaduji. Je to firemní PC. Prý je na něm "něco" k čisticí sekvenci linky které jsme se nedávno zbavili. Starý elektrikář co to měl pod palcem, šel do důchodu a zmrdeček si sebral všechna důležitá data s sebou. Nový elektrikář je čistě elektrikářem a PC světu nerozumí. Chtěl PC zapnout a nešlo. na nějakém fóru dohledal, že je v pr.. baterie biosu. A tak ji vyměnil za alkalickou tužkovku. PC startuje, ale jen do biosu který hlásí chybnou konfiguraci. Takže:
*První bod - domnívám se, že tam má být aku 3V. Dušoval se, že předtím tam byla připájená taky tužkovka avšak aku. Dokonce mne ji i ukázal. Víte někdo co tam má být?
*Druhý bod je konfigurace HDD. Je tam disk Quantum fireball. Je na něm tabulka C/H/S což bych usuzoval na cylindry, hlavy a sektory. Jenže co nabízí bios za volby v nastavení ohledně těchto parametrů je mimo nejen řádově, ale i ciferně. A tak si myslím, že bios potřebuje nastavit aby to mluvilo správně s HDD. Domnívám se že pokud tam bylo pracováno s datama s nastavením např. 16722 cylinrů, 6 hlav a 512sektorů (všechny tři údaje jsem si teď vycucal z prstu), tak to s jiným nastavením fungovat nemůže. Mýlím se? Pokud ano, v čem a pokud ne, jak mohu zjistit původní nastavení?
*Třetí bod. Prý k tomu patří i disketa co byla dovnitř vložená. Avšak zkoušeli jsme se na ni kouknout (na jiném PC), jestli tam třeba není nějaký zavaděč systém, ale je prázdná. Takže ji buď Hans smazal, nebo vyměnil, nebo to tam bylo strčeno jen tak a časem se na ni zapomělo. Byli v té době (1993) nutné diskety na start systému i když má HDD 6GB?
Buď špatně hledám, nebo na internetu není k tomuto PC skoro nic dostupného.