Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Vlastní server pro meteostanici  (Přečteno 17192 krát)

ramael

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 647
Re:Vlastní server pro meteostanici
« Odpověď #25 kdy: 23 Září 2023, 11:07:59 »
@Abby Já se spíš pozastavil nad tou vzdálenou kontrolou kdejakého vrznutí v domácnosti.
Ta integrace s HomeKit bude na 99% nemožná. Avšak teoreticky by to šlo propojit s Homebridge nebo Evehome. Určitě se najde více počinů. A asi, fakt si nejsem jist, by to mělo jít propojit přímo s tou meteostanicí bez mezikusu weewx nebo raspi. Je to jen můj dojem.
To že používáš Apple vím už z Tvých předchozích příspěvků. Uživatele nepovažuji za pozéry. Asi jsi špatně pochopila můj text, nebo jsem to nejasně napsal.
Ještě malý postřeh. Já mám iPhone 14 a manželka iPhone 13 mini. Ta třináctka se chová lépe a na baterii vydrží déle. A to žena vzdáleně šmíruje, pomocí Eufy Security, koně na pastvě cca každou půlhodinu.
Lenovo: ThinkPad X380 Yoga
Joutůůůůb

radin

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 245
Re:Vlastní server pro meteostanici
« Odpověď #26 kdy: 24 Září 2023, 08:12:01 »
HomeKit ani podobné neznám, já bojuji s Home Assistant, ale tam teprve začínám, takže se stanicí zatím nekomunikuje. K meteostanici Garni existuje jednoduchý  PHP script, který z ní data stahuje a pak je lze dále zpracovat. Ale proč objevovat objevené - weewx funguje bez problémů a stabilně a s jeho databází lze dále "kouzlit". Za 10 let má databáze při pětiminutovém intervalu velikost cca 160MB a pokud smáznu vytvořené hist. tabulky, weewx si je všechny vytvoří znovu. A když je nesmažu, ale odstraním staré záznamy z databáze, nechám jen cca poslední 2 roky, velikost db se podstatně sníží.
Pro meteostanice existuje řada SW, třeba dost rozšířený Cumulus (teď už také pro Linux). Každý z nich generuje různé datové soubory, které lze dále zpracovávat i v jiném SW, jen je třeba najít ten správný...
Nobody is perfect!

ramael

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 647
Re:Vlastní server pro meteostanici
« Odpověď #27 kdy: 24 Září 2023, 09:25:37 »
HomeKit je chytrá domácnost od Apple.Velmi dobře integrovaná v jejich ekosystému. Bohužel ne se vším spolupracuje. Zmínilo se to kvůli tomu, že @Abby to používá. A je lepší, co se týče domácího šmírování, to mít vše v jedné applikaci. Nemusela by pak žádat o veřejnou IP ap. Protože HomeKit je postaven na vlastním VPN, ale s omezeným ovládáním (je určen jen pro tu domácnost).
Zkus si pohrát s https://www.iobroker.net/ Lidé kterým jsem to nainstaloval jsou velice spokojeni. Má to strašně moc možností. Neznám co vše se dá s tím dělat. Já to jen nainstaloval, nastavil přístupy a oni už si ten zbytek nějak doklikali. Jak jsem psal výše, raspi to utáhne úplně v poho.
Lenovo: ThinkPad X380 Yoga
Joutůůůůb

Roman Vacho

  • Moderátor
  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 6081
Re:Vlastní server pro meteostanici
« Odpověď #28 kdy: 24 Září 2023, 11:07:36 »
HomeKit ani podobné neznám, já bojuji s Home Assistant, ale tam teprve začínám, takže se stanicí zatím nekomunikuje. K meteostanici Garni existuje jednoduchý  PHP script, který z ní data stahuje a pak je lze dále zpracovat. Ale proč objevovat objevené - weewx funguje bez problémů a stabilně a s jeho databází lze dále "kouzlit". Za 10 let má databáze při pětiminutovém intervalu velikost cca 160MB a pokud smáznu vytvořené hist. tabulky, weewx si je všechny vytvoří znovu. A když je nesmažu, ale odstraním staré záznamy z databáze, nechám jen cca poslední 2 roky, velikost db se podstatně sníží.
Pro meteostanice existuje řada SW, třeba dost rozšířený Cumulus (teď už také pro Linux). Každý z nich generuje různé datové soubory, které lze dále zpracovávat i v jiném SW, jen je třeba najít ten správný...
na HA bych šel na www.root.cz. Jsou tam články od nich a lidé, co Ti budou schopni poradit.
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.
Dlouhé výpisy prosím dávat při psaní příspěvku do bloku funkcí Vložit kód.
Děkujeme.

radin

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 245
Re:Vlastní server pro meteostanici
« Odpověď #29 kdy: 25 Září 2023, 09:37:00 »
...Nemusela by pak žádat o veřejnou IP ap. Protože HomeKit je postaven na vlastním VPN, ale s omezeným ovládáním (je určen jen pro tu domácnost).
Zkus si pohrát s https://www.iobroker.net/ Lidé kterým jsem to nainstaloval jsou velice spokojeni. Má to strašně moc možností. Neznám co vše se dá s tím dělat. Já to jen nainstaloval, nastavil přístupy a oni už si ten zbytek nějak doklikali. Jak jsem psal výše, raspi to utáhne úplně v poho.
"iobroker" vypadá zajímavě, ale zatím se v tom neorientuji, stránky jsou v němčině, což je pro mne horší, než angličtina :). Nevím, jak to přesně funguje, jen se chci vyhnout externím cloudovým službám, HA běží zcela na lokálním serveru.
Veřejnou IP nemám kvůli HA, ale kvůli webserveru s počasím. Sice mám připravenou proxi pro ssl přístup k HA, ale ještě jsem to nespustil.
na HA bych šel na www.root.cz. Jsou tam články od nich a lidé, co Ti budou schopni poradit.
Díky za nasměrování, tam jsem ještě nezabrousil :)
Nobody is perfect!

Abby

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 1350
Re:Vlastní server pro meteostanici
« Odpověď #30 kdy: 25 Září 2023, 14:48:17 »
Mohla bych použít jako server notebook s i5 4xxx, 16 GB RAM a SSD 250 GB? Nebo by byla lepší malina? A pokud jo, co doporučíte za OS? Manjaro asi nebude nejvhodnější 🙂

Ventero

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3579
Re:Vlastní server pro meteostanici
« Odpověď #31 kdy: 25 Září 2023, 15:12:15 »
Tak pouzit to muzes, ale jde o spotrebu, kdyz to pojede nonstop. Bud Malina nebo nejaky stary kousek s Celeron N2xxx a vyse (6W TDP) - jde o to, kolik chces investovat ..
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Abby

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 1350
Re:Vlastní server pro meteostanici
« Odpověď #32 kdy: 25 Září 2023, 15:17:22 »
Ten notebook už mám, je to ten starý Dell.

Ventero

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3579
Re:Vlastní server pro meteostanici
« Odpověď #33 kdy: 25 Září 2023, 15:21:23 »
To jsem pochopil, proto jsem psal, ze ano, ale ze to bude docela zrat a za rok to poznat pujde ..
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Abby

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 1350
Re:Vlastní server pro meteostanici
« Odpověď #34 kdy: 25 Září 2023, 16:00:10 »
Kolik to může žrát?

radin

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 245
Re:Vlastní server pro meteostanici
« Odpověď #35 kdy: 26 Září 2023, 12:57:32 »
Nějakou dobu jsem používal jako server starý netbook Acer s Atomem, měl rozbitý display, který jsem odpojil. Spotřeba byla dána víceméně použitým HDD, pod 10W. S SSD by to bylo míň, ale odešel do křemíkového nebe. Současný NUC žere kolem 7W, podle zátěže. (mimochodem - router Asus cca 7,5 W, kamera Hikvision 8,5.)
Nobody is perfect!

Ventero

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3579
Re:Vlastní server pro meteostanici
« Odpověď #36 kdy: 26 Září 2023, 13:26:09 »
Vsak jsem psal nejaky to N-ko (nastupce Atomu) - da se koupit kolem tisicovky bazarovka. A ntb s rozbitym lcd nebo jen MB z nej i mnohem levneji - do petikila. To je optimalni reseni na server - cesta, kterou bych se vydal. A muze to byt ntb nebo minipc - to je fuk - displej se da deaktivovat nebo odmontovat.
Dostal jsem od kamose zadara desku s E1-1xxx, koupil plastovou krabicku plus par propriet v Hornbychu nebo Ferone cca do 300,- Kc a mam z toho a suplikovych zbytku pokusny OMV.

Docasne klidne pouzij ten notas, ale casem bych tu spotrebu asi resil. Ale tak zalezi, jak to mate na baraku s celkovou spotrebou a tarifem. Za urcitych okolnosti to je na konec sumak .. ..
« Poslední změna: 26 Září 2023, 19:53:59 od Ventero »
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Abby

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 1350
Re:Vlastní server pro meteostanici
« Odpověď #37 kdy: 26 Září 2023, 19:44:41 »
Já to zatím zkusím na tom notebooku, ale prosím, jaký bych měla použít OS? A i když nebudete souhlasit, tak nejlépe s nějakým grafickým klikacím systémem 🙂 Já prostě na ten terminál nejsem, no 😂

A až to pojede na ostro, tak pořídím raspberry.

Ventero

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3579
Re:Vlastní server pro meteostanici
« Odpověď #38 kdy: 26 Září 2023, 20:01:14 »
Ja s tim souhlasim. Dokud se v tom clovek silne neorientuje a nema prikazy v maliku, tak je urcite vhodne si doprat jiste pomucky a komfort.

Zkusil bych to postavit na tom OMV - je to primo delane na server a muzes pak graficky konfigurovat i od jinud via prohlizec bez sdileni plochy atp. A uz je tam i funkcni plugin na spravu souboru via web ..
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Abby

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 1350
Re:Vlastní server pro meteostanici
« Odpověď #39 kdy: 26 Září 2023, 20:12:46 »
A v OMV můžu rozběhnout i ten weewx? Já to nechci jako NAS, ten mám Synology a měnit nebudu, není nad proprietární krabičku v tomhle tom. Vlastně aktuálně jediné, co chci rozběhnout a nastavit, je weewx na meteostanici, nic jiného zatím nemám v plánu.

Ventero

  • Závislák
  • ***
  • Příspěvků: 3579
Re:Vlastní server pro meteostanici
« Odpověď #40 kdy: 26 Září 2023, 21:15:22 »
Tak je to postavene na Debian, ma to docker - takze mozne by to melo byt.
Muselo by se zkusit pohledat nebo vyzkouset. Mozna to ma i nejakou svoji alternativu pro podobne ucely.
Osobne zkusenost s temito vecmi nemam - nejak nechapu tu potrebnost mimo nejakou vedeckou sferu.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Abby

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 1350
Re:Vlastní server pro meteostanici
« Odpověď #41 kdy: 26 Září 2023, 23:15:35 »
Já jsem spíš myslela přímo nějaké distro a v něm to rozběhnout. Manjaro už ze své podstaty radši ne, rolling release na server asi moc vhodné nebude. Možná Ubuntu LTS? Ten OMV jsem kdysi zkoušela, než jsme pořídili Synology a nebyl to zrovna zázrak stability a jednoduchosti. Vcelku to fungovalo, ale bylo to takové nevyzpytatelné, chvíli fungovala UPS, pak zase ne, pak nešla uložit konfigurace, muselo se restartovat a pak už to šlo, nevím, tohle asi radši neee...

radin

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 245
Re:Vlastní server pro meteostanici
« Odpověď #42 kdy: 28 Září 2023, 06:38:58 »
Pokud použiješ "ruční" instalaci weewx, je jedno, jakou verzi linuxu použiješ jako OS, instaluje se pomocí setup.py, tedy Pythonem. V dokumentaci k WeeWX
Kód: [Vybrat]
http://www.weewx.com/docs/ máš postup instalace na vše možné, včetně Macu, jen widle nepodporuje.
Každopádně u instalace a konfigurace weewx se bez terminálu neobejdeš, žádné GUI to nemá. Já používám Debian a pokud postupuješ metodou copy/paste jde to samo, jen upravíš konfiguráky.
Nobody is perfect!

Abby

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 1350
Re:Vlastní server pro meteostanici
« Odpověď #43 kdy: 28 Září 2023, 21:39:14 »
Jééé, bezva, moc díky :-) Tak to nainstaluju na Macu, ten mi stejně běží non-stop, takže se spotřeba nezvýší, vyzkouším jak to funguje a naostro pak pořídím raspberry. Terminál v macOS je stejný jako v libovolném Linuxu, takže tak by problém být neměl (akorát to už není nějakou dobu bash, ale nějaký zsh). Takže copy/paste bych mohla zvládnout :-) Jdu na to, dám vědět, jestli se povedlo :-)

Abby

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 1350
Re:Vlastní server pro meteostanici
« Odpověď #44 kdy: 30 Září 2023, 17:55:30 »
Tak se obávám, že to asi bude nad mé síly (no snad ne 😀 ). Podařilo se mi to nainstalovat a nastavit, že to přijímá data z mé meteostanice, ale tím to končí. Nemám nejmenší tušení, jak tomu dodat nějaký frontend a jak se k němu dostat. Akorát v logu vidím, že to data přijímá a zapisuje... Holt to asi z Macu zase odstraním, pořídím nějakou tu malinu a začnu si hrát tam, aby tam běžel i webserver, což na Macu nemám a neumím ho nainstalovat ani nastavit. Ale pro začátek dobré, doufám, že až/pokud se mi to podaří plnohodnotně zprovoznit, že to poběží už navždycky, je to dost složité, hlavně ta konfigurace v terminálu...

radin

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 245
Re:Vlastní server pro meteostanici
« Odpověď #45 kdy: 01 Října 2023, 07:18:44 »
Podle dokumentace pro MAC je výsledný html dokument v "/Users/Shared/weewx/public_html/". Zde najdeš "index.html", který normálně otevřeš v prohlížeči. Pokud rozjedeš webserver, nastavíš mu jako "DocumentRoot" právě tento adresář, nebo na něj uděláš symlink (v liinuxu standardně je to ve "var/www/html"). Jak na webserver v macu nevím - neznám.
Konfigurace weewx sice vypadá složitě, ale po instalaci si sám vyžádá základní informace (typ meteostanice, pokud ho zná nebo se doplní nějakým pluginem, poloha, nm.výška a pod.) a po restartu weewx to jede. V dokumentaci je to velmi dobře popsáno. Pak už dloooouho na to nemusíš sáhnout, při aktualizaci se nastavení zachová a současně si udělá zálohu původního.
Šablony (template) češtinu neobsahují, ty si budeš muset upravit ručně. Je to jednoduché, ale zdlouhavé. U některých externích šablon je možnost upravit/vytvořit jazykový balíček, který se pak použije.
Na linuxu používám taky instalaci přes setup.py místo *.deb, ze začátku jiná možnost nebyla a výhodou je, že je vše v jednom domovském adresáři a ne rozestrkané všude možně v systémových adresářích.

Nobody is perfect!

Abby

  • Stálý člen
  • **
  • Příspěvků: 1350
Re:Vlastní server pro meteostanici
« Odpověď #46 kdy: 01 Října 2023, 13:33:11 »
Jjj, díky, snad se tím nějak prokoušu 🙂

Mimochodem co jsou jednotky "metricwx"? Já jsem zvolila klasické "metric", ale zajímalo by mě to, nepovedlo se mi to najít.

radin

  • Aktivní člen
  • *
  • Příspěvků: 245
Re:Vlastní server pro meteostanici
« Odpověď #47 kdy: 02 Října 2023, 05:58:46 »
"metricwx" je nějaká kombinace, našel jsem jen dva rozdíly - srážky v mm a cm, rychlost větru v m/s a km/hod. Ale to se dá nastavit i jinde, tak to neřeš.
« Poslední změna: 02 Října 2023, 06:10:32 od radin »
Nobody is perfect!

 

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.