Obecne si pamatuji, ze kdyz se formatovalo z linuxu na windowsackej filesystem, tak to prinaselo potize. Ono staci flashku s fat32 strcit jednou do linuxu a hned pak jak ji das zase do woken, tak hlasi, ze je potreba ji zkontrolvat. Neco tam proste neni stejne a ten linux tam pristupuje nejak jinak. Proto vzdy ntfs a hlavne fat formatuji aspon z WinPE, pokud neni dualboot ..
No toto už je řádná motanice. Asi myslíš "dirty bit", to když vysuneš flešku aniž bys ji před tím odpojil. To ti ale zařve jak v Ubuntu, tak ve Windows.
Je však rozdíl, když smažeš flešku orproti harddisku, protože na harddisku máš povětšinou důležitější data, než na flešce. Na flešce máš taky většinou jen jeden oddíl a snadno se s ní manipuluje. Taky má na tom externím harddisku jen jeden oddíl, ale prostě externí disk není fleška, to jsem měl na mysli já.
Depa - zasna motanice, zadnej hulvatskej vysun - vse poctive, jak ma bejt. Presto ma vzdy win problem z flashkou fat, kterou pouzijes trebas jen jednou v linuxu. Opravdu ten linux s tim neco udela, co win vyhodnoti jako, ze neni koser. Nastesti to bude neco marginalniho - flashka normalne funguje. Naopak - pokud jsem tu win kontrolu spustil, tak se mi parkrat stalo, ze to tu flesku domrvilo uplne. Proste je tam nejaky rozdil v tom pristupu. U flesek s ntfs nevim, zda se objevuje stejny jev - s temi jsem moc nepracoval.
Trochu jsem se tím jednu dobu zabýval a taky jsem si jistý, že flešky normálně běžící v linuxu se po připojení ve windows ukázali pro windows jako nedůvěryhodné médium, kde je nutná kontrola, včetně anitivirové. Říkal jsem si, že to bude to bude fatkou, kterou jsem měl kdysi standardně jako dostačující k účelům s fleškou a kvůli přepojování mezi přístroji, které ntfs neznají. Ale u mě většinou než kontrolují, windows na flešku rádi odkládají/swapují/zrychlují a nebo jenom připojovali.
Jen doplním (@sabraq -ovi se vloudila chybička). Bývalo to takto:
sudo touch /forcefsck
Ten soubor se vytvářel do kořene disku.
Jako parametr jádra bych za normálních okolností přidal k již zmíněnému
fsck.mode=force fsck.repair=yes
A hlavně by bylo fajn si upravit /etc/fstab a jako poslední číslo na přípojný bod tam dát dvojku. Například:
UUID="74588888848B6" /kam/to/chces/pripojit ntfs uid=1000,gid=1000,dmask=022,fmask=133 0 2
Je to tak, vzpomněl jsem si potom, ale spolíhal jsem spíš na ten druhý způsob ručního spuštění v terminálu. Beze změny ve fstab by přes ten parametr jádra ty připojené externí disky(nebo přesněji souborové systémy na těch discích) fsck vynechal. Ten soubor se vytvořil zbytečně nejspíš v /home, kde půjde smazat zas jen přes správce.
Takže Ventoy vytvořen použito Strelcovo WinPE, vyléčeno. Možno uzavřít, jen jak tu už někdo zmínil, tak také přemýšlím o přechodu k MXLinuxu, zatím jsem na něj nenašel vyloženě špatné recenze. Přemýělel jsem o tom už dřív, ale vrozená lenost nedovolila, až tahle situace rozhodla.
Díky všem za rady a pomoc, dost jsem se naučil ale stejně to zapomenu. Jen ten Ventoy dobře uschovám.
No tak to je skvělý, rádo se pomohlo. A úplně se to určitě nezapomene, tak jako plavání a potápění. Nebude to asi leností, je to totiž docela dřina s nejistým výsledkem.