Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: Xubuntu 24.04 devastuje filesystemy na externích discích  (Přečteno 5446 krát)

sabraq

• Závislák
  • Bootloader-není téma k hovoru,ani zbytný prostor
Re:Xubuntu 24.04 devastuje filesystemy na externích discích
« Odpověď #50 kdy: 09 Října 2024, 01:44:25 »
Obecne si pamatuji, ze kdyz se formatovalo z linuxu na windowsackej filesystem, tak to prinaselo potize. Ono staci flashku s fat32 strcit jednou do linuxu a hned pak jak ji das zase do woken, tak hlasi, ze je potreba ji zkontrolvat. Neco tam proste neni stejne a ten linux tam pristupuje nejak jinak. Proto vzdy ntfs a hlavne fat formatuji aspon z WinPE, pokud neni dualboot ..

No toto už je řádná motanice. Asi myslíš "dirty bit", to když vysuneš flešku aniž bys ji před tím odpojil. To ti ale zařve jak v Ubuntu, tak ve Windows.

Je však rozdíl, když smažeš flešku orproti harddisku, protože na harddisku máš povětšinou důležitější data, než na flešce. Na flešce máš taky většinou jen jeden oddíl a snadno se s ní manipuluje. Taky má na tom externím harddisku jen jeden oddíl, ale prostě externí disk není fleška, to jsem měl na mysli já.

Depa  - zasna motanice, zadnej hulvatskej vysun - vse poctive, jak ma bejt. Presto ma vzdy win problem z flashkou fat, kterou pouzijes trebas jen jednou v linuxu. Opravdu ten linux s tim neco udela, co win vyhodnoti jako, ze neni koser. Nastesti to bude neco marginalniho - flashka normalne funguje. Naopak - pokud jsem tu win kontrolu spustil, tak se mi parkrat stalo, ze to tu flesku domrvilo uplne. Proste je tam nejaky rozdil v tom pristupu. U flesek s ntfs nevim, zda se objevuje stejny jev - s temi jsem moc nepracoval.
Trochu jsem se tím jednu dobu zabýval a taky jsem si jistý, že flešky normálně běžící v linuxu se po připojení ve windows ukázali pro windows jako nedůvěryhodné médium, kde je nutná kontrola, včetně anitivirové. Říkal jsem si, že to bude to bude fatkou, kterou jsem měl kdysi standardně jako dostačující k účelům s fleškou a kvůli přepojování mezi přístroji, které ntfs neznají. Ale u mě většinou než kontrolují, windows na flešku rádi odkládají/swapují/zrychlují a nebo jenom připojovali.

Jen doplním (@sabraq -ovi se vloudila chybička). Bývalo to takto:
Kód: [Vybrat]
sudo touch /forcefsck
Ten soubor se vytvářel do kořene disku.
Jako parametr jádra bych za normálních okolností přidal k již zmíněnému
fsck.mode=force fsck.repair=yes
A hlavně by bylo fajn si upravit /etc/fstab a jako poslední číslo na přípojný bod tam dát dvojku. Například:
UUID="74588888848B6" /kam/to/chces/pripojit ntfs uid=1000,gid=1000,dmask=022,fmask=133 0 2
Je to tak, vzpomněl jsem si potom, ale spolíhal jsem spíš na ten druhý způsob ručního spuštění v terminálu. Beze změny ve fstab by přes ten parametr jádra ty připojené externí disky(nebo přesněji souborové systémy na těch discích) fsck vynechal. Ten soubor se vytvořil zbytečně nejspíš v /home, kde půjde smazat zas jen přes správce.

Takže Ventoy vytvořen použito Strelcovo WinPE, vyléčeno. Možno uzavřít, jen jak tu už někdo zmínil, tak také přemýšlím o přechodu k MXLinuxu, zatím jsem na něj nenašel vyloženě špatné recenze. Přemýělel jsem o tom už dřív, ale vrozená lenost nedovolila, až tahle situace rozhodla.

Díky všem za rady a pomoc, dost jsem se naučil ale stejně to zapomenu. Jen ten Ventoy dobře uschovám.
No tak to je skvělý, rádo se pomohlo. A úplně se to určitě nezapomene, tak jako plavání a potápění. Nebude to asi leností, je to totiž docela dřina s nejistým výsledkem.
« Poslední změna: 09 Října 2024, 01:47:47 od sabraq »
PP v kolečku - není licence,pouze upozornění na reklamu
"Dress code" - oblečení podle předpisu(ne kódované oblečení)
CC v kolečku - je licence,značí,že se někdo nesmírně snaží

Amigo

• Aktivní člen
  • *
    • bodlinet
« Odpověď #51 kdy: 09 Října 2024, 12:05:34 »
Tak ještě jednou díky.  :)
Asus Zenbook UX433FA, Xubuntu 24.04, 
iBook G4/1.2 GHz, MOS 3.18
Amiga 600, Fúria EC020 OS 3.2.2.1, eX601, Indivision ECS

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #52 kdy: 09 Října 2024, 19:49:50 »
Opět podotýkám, že windle nemám.

To je snaha o izolaci chyby u mě a možná by souvisela i s tvým problémem.

Přebootuju do Windows, deaktivuji fast boot. A jestli se mi budou mrvit NTFS dál, tak je jasné kde je chyba.

Scandiskoval jsem veškeré NTFS a vypnul fast boot. Čekám na stav, kdy mi nepůjde přimountovat NTFS svazek. Zatím to jde. Potom sem napíši. Cílem je vyloučit Windows a potvrdit, že je chyba v nějaké softwarové komponentě na straně Linuxu.

Buď mám štěstí, nebo na to fast boot vliv nemá, protože OpenSUSE TW mi tohle nedělá a fast boot mám ve Windows 11 zapnutý. A občas na NTFS disky chodím (i když teda všechny externí mám z důvodu kompatibility naprosto všude v exFAT, ale interní v notebooku jsou oba NTFS a malý 120 GB oddíl pro Linux).

edit: fast boot na to vliv asi fakt nemá, protože pomáhá rychle zapnout vypnutý systém. Při restartu nemá vliv (vyhledáno na google).
Programátor hardwaru by ti řekl, že to, že systém nabootoje na fast boot a vše funguje, je dílo pravděpodobnosti a náhody.

Vypl jsem fast boot, ale také se aktualizoval Linux. Nicméně NTFS svazky jsou již bez chyb a připojují se ochotně.

Na flešce mám FAT16 a exFAT (oboje používá právě Ventoy a občas omylem připojím i FAT16) a snad nikdy se mi mezi Linuxy a Windows nekazily.
EFI je taky sdílená partišna s FAT32 a bez chyb.
« Poslední změna: 09 Října 2024, 19:53:18 od Roman Vacho »
Vyřešená vlákna je vhodné uzavřít "Topic Solved" dole pod vláknem.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Ventero

• Závislák
« Odpověď #53 kdy: 09 Října 2024, 20:49:11 »
Na formatovani fat16 potrebujes specialni SW - to uz nemely ani WinXP v moznostech. A pouzivalo se to jenom na prehrani FW starych desek a pocitacovyxh strojnich jednotek.

Sdileny fat32 ESP funguje v dualbooot bezchybne hlavne proto, ze ho vytvori Windows a pak se do nej pridaji soubory EFI Linuxu. Udelat to obracene, tak se obavam, ze Win nebude bootovat.
Je vsak mozne, ze kdyz zadas v instalatoru, ze oddil bude prave ESP, tak se upravi i spravny znakovy parametr a nedojde k problemu s bootem Win, kdyz jen oddil naformatujes utilitou v linuxu bez upresneni toho parametru.
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #54 kdy: 10 Října 2024, 11:00:44 »
Na formatovani fat16 potrebujes specialni SW - to uz nemely ani WinXP v moznostech. A pouzivalo se to jenom na prehrani FW starych desek a pocitacovyxh strojnich jednotek.

Sdileny fat32 ESP funguje v dualbooot bezchybne hlavne proto, ze ho vytvori Windows a pak se do nej pridaji soubory EFI Linuxu. Udelat to obracene, tak se obavam, ze Win nebude bootovat.
Je vsak mozne, ze kdyz zadas v instalatoru, ze oddil bude prave ESP, tak se upravi i spravny znakovy parametr a nedojde k problemu s bootem Win, kdyz jen oddil naformatujes utilitou v linuxu bez upresneni toho parametru.
Na FAT16 naformátuješ s lecčíms. Pokud se bavíme o Linuxu, mám to tady v Správce diskových oddílu KDE.
Myslím, že jsem měl EFI partišnu jednu dobu i ve FAT16, normálně to jelo.

EFI partišna, ESP, mimochodem to ESD-ESP se dá v klidu přejmenovat, vytvoříš jako běžnou FAT32 partišnu, jen ji dáš příznak boot.

Jelikož budu dělat nejspíše v blízké době další EFI partišnu, tak to klidně s tím FAT16 zkusím.

Prosím označit text kódu v editoru # pro lepší formátování textu případného výpisu. Děkuji.

Ventero

• Závislák
« Odpověď #55 kdy: 10 Října 2024, 11:47:37 »
Nejen priznak boot, ale i ji definovat jako ESP - i presto instalator Ubuntu a spol. v pripade 2 disku, i pres manualni nastaveni, je schopen prdnout zavadec do existujici windowsacky ESP na prvnim disku ..

V jinych, nez popsanych pripadech (a to v pripade PC uz neni aktualni od Pentium 4 - tj. 20 let) nema fat16 smysl vyjma proprietalnich komputacnich jednotek na starych platformach apod.

Ale zkus - zajimavy pokus - jestli si EFI vezme fat16 - otazka jeste zda bude platit pro vsechny desky a fw ..
Zvuky jsou mantrami a myšlenky moudrostí, prostě proto, že se mohou objevovat ...

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #56 kdy: 10 Října 2024, 12:13:24 »
Nejen priznak boot, ale i ji definovat jako ESP - i presto instalator Ubuntu a spol. v pripade 2 disku, i pres manualni nastaveni, je schopen prdnout zavadec do existujici windowsacky ESP na prvnim disku ..

V jinych, nez popsanych pripadech (a to v pripade PC uz neni aktualni od Pentium 4 - tj. 20 let) nema fat16 smysl vyjma proprietalnich komputacnich jednotek na starych platformach apod.

Ale zkus - zajimavy pokus - jestli si EFI vezme fat16 - otazka jeste zda bude platit pro vsechny desky a fw ..
Jo to je možné, že FAT16 nemusí obrat všechny varianty. Ale ono je to víceménně to stejné jako FAT32, předpokládám zpětnou kompatibilitu.

Ano, to je pravda, že partition má své ID. A že je dlouhé(nikoliv 4 znaky jako dříve), jsem zjistil až včera.

S tím boot příznakem jsem neměl pravdu. Některé ošemetné konfigurace to mohou vyžadovat, včetně příznaku BIOS, ale v zásadě to prý není potřeba.

Tady čtu, že UEFI podporuje i FAT12, tak už ty nižší FATky testovat nebudu.

Každopádně jsi mi vnukl myšlenku, co ještě musím otestovat u NX bugu pro Ubuntu 24.10. Dík. ;-)

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #57 kdy: 11 Října 2024, 19:53:48 »
Pán vedle z fóra mi potvrdil, že je třeba vypnout fast boot ve Windows (nikoliv nutně i v BIOSe).
A případně zakázat hybernaci, která zamyká disky a pak se tváří jako poškozené.
« Poslední změna: 11 Října 2024, 20:50:25 od Roman Vacho »

Ventero

• Závislák
« Odpověď #58 kdy: 11 Října 2024, 20:45:21 »
Hovadinu jmenem fastboot vypinam automaticky v bios hned po zapnuti pc a ve win hned po instalaci ..

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #59 kdy: 11 Října 2024, 20:51:27 »
Hovadinu jmenem fastboot vypinam automaticky v bios hned po zapnuti pc a ve win hned po instalaci ..
Ještě že už to nezapínají updaty Windows zpět. Slyšel jsi ten vtip? Uložíš si soubor v MS Office a on zmizne. No bohužel to není vtip.

Ventero

• Závislák
« Odpověď #60 kdy: 12 Října 2024, 09:39:30 »
On se ulozi rovnou do kose. Stara romska moudrost - vsechny dokumenty z uradu patri rovnou do kose - co kdyby tam byla nejaka pokuta nebo neco jineho, co se musi zaplatit ;D
« Poslední změna: 13 Října 2024, 08:47:38 od Ventero »

Roman Vacho

• Moderátor
  • Závislák
« Odpověď #61 kdy: 12 Října 2024, 19:07:15 »
:D

Abby

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #62 kdy: 12 Října 2024, 19:39:02 »
On se ulozi rovnou do kose. Stara romska moudrost - vsechny dokumenty z uradu patri rovnou do kose - co kdyby tam byla nejaka pkita nebo neco jineho, co se musi zaplatit ;D

Jako fakt? :-D To musím říct Domce, ona MS Office používá kvůli práci, bylo by blbé, kdyby přišla o nějaké dokumenty. Nemáš nějaký odkaz, kde se o tom píše?

regine

• Stálý člen
  • **
Ubuntu 16.04 LTS 32bit, 22.04 LTS 64bit

Abby

• Stálý člen
  • **
« Odpověď #64 kdy: 12 Října 2024, 21:32:27 »
Děkuju 👍🏻

Ventero

• Závislák
« Odpověď #65 kdy: 13 Října 2024, 08:50:57 »
Jsou clanky i v cestine. Docasne reseni je rucni ulozeni pred uzavrenim dokumentu. A kdyz ten dokument zmizi, tak se proste najde v kosi. Nazev dokumentu take nesmi obsahovat dvojkrizek.
https://www.zive.cz/clanky/word-pri-ulozeni-soubor-smaze-nastesti-ho-najdete-v-kosi/sc-3-a-230614/default.aspx
« Poslední změna: 13 Října 2024, 08:58:37 od Ventero »

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.