Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Vaše pomoc je stále potřeba!

Autor Téma: C++ [Vyřešeno]  (Přečteno 4895 krát)

Ji31

• Aktivní člen
  • *
C++ [Vyřešeno]
« kdy: 02 Dubna 2007, 19:51:29 »
Ahoj, už dva dny sháním informace o kompilování C++ atd.

Rád bych psal C++ v NetBeans, protože píšu i javu a docela se mi líbí to vývojové prostředí. I graficky je to povedené, což na linuxu ne vždy je samozřejmostí.

Potřebuju ale vědět, jak je to s kompilací C++ kódu. Našel jsem build-essential a g++. Ten se ale ovládá pomocí komandlajny. Chci se zeptat, jestli existuje nějaké gui rozhraní a nebo ještě lépe - jde nějak integrovat do NB? Na g++ nějak netrvám..

A co když kompliátor zrovna nebudu používat? Běží po startu hned na pozadí? To bych nechtěl.

Díky
Linux is like a teepee. No Windows, no Gates, Apache inside

Fox

• Aktivní člen
  • *
    • LMK Vsetín
C++ [Vyřešeno]
« Odpověď #1 kdy: 02 Dubna 2007, 20:06:36 »
ne kompilátor běží jenom když ho zapně a něvo provádí. - Komandlajna není žádná hrůza  - prostě napíšeš g++ zdrojak.c

Možná skus kompilovat skrz gcc - to je tuším v ubntu v základu.

Michal Breškovec

• Stálý člen
  • **
  • skill :: aggressive-llama
    • MojeID
C++ [Vyřešeno]
« Odpověď #2 kdy: 02 Dubna 2007, 21:01:22 »
A přímo Net Beans s C++ pluginem kompilovat neumí?
Kubuntu forever :-)

Ji31

• Aktivní člen
  • *
C++ [Vyřešeno]
« Odpověď #3 kdy: 02 Dubna 2007, 21:11:25 »
Citace: corwin78
A přímo Net Beans s C++ pluginem kompilovat neumí?
No píšou, že podporují většinu běžných kompilátorů, ale nevím, jak to mysleli. Musí se k nim nastavit cesta. Kde tedy najdu gcc? A gcc umí i C++?

drat

• Aktivní člen
  • *
C++ [Vyřešeno]
« Odpověď #4 kdy: 02 Dubna 2007, 21:26:26 »
Proste napiste hello world a zkuste to v NB zkompilovat. Jednoducha bezbolestna cesta jak zkusit jestli to funguje. Navic standartne je g++ v systemove ceste takze nevidim duvod proc by ho NB nemelo najit.

Jakub Lucký

• Závislák
    • Jakub Lucký
C++ [Vyřešeno]
« Odpověď #5 kdy: 02 Dubna 2007, 21:53:34 »
na C++ je G++      :D

g++ je přímo v build essential, takže pokud jste nainstaloval to, pak by se mělo dát použít
FAQ-Často kladené otázky   Návody(wiki)     
Jakub@Life:~$ Ubuntu změnilo váš život, přejete si změny uložit?(Y/N)?
Děkujeme, že nekrmíte trolly Blogísek  :wq

ped

• Aktivní člen
  • *
C++ [Vyřešeno]
« Odpověď #6 kdy: 02 Dubna 2007, 23:26:12 »
g++ z gcc (GNU Compiler Collection) je aktualne IMHO nejvic pouzivany kompilator, alespon na unix/linux/bsd systemech urcite (a nejen tam). Na linuxu existuje jen velmi malo alternativ a standartne gcc staci temer na vsechno.

A obvykle ke kompilatorum zadne GUI nikdy neni, snad krome assembleru pro ZX Spectrum si nejak nemuzu vzpomenout na kompilator s GUI. (neplest s IDE ktere ma do sebe integrovany command line kompilator, takovych je vetsina vcetne MS Visual Studia, BorlandC, atd... ale vsechny ty IDE pouzivaji command line kompilatory)

Jinak na nejake pokusy s C++ muzete zkusit i Ultimate++ ( http://www.ultimatepp.org/ ) ... ale jestli vam vyhovuje NetBeans, tak bych se snazil nejdriv to zprovoznit tam. Az pak ze zajimavosti otestovat jine IDE.

Ji31

• Aktivní člen
  • *
C++ [Vyřešeno]
« Odpověď #7 kdy: 03 Dubna 2007, 10:18:26 »
Citace: ped
g++ z gcc (GNU Compiler Collection) je aktualne IMHO nejvic pouzivany kompilator, alespon na unix/linux/bsd systemech urcite (a nejen tam). Na linuxu existuje jen velmi malo alternativ a standartne gcc staci temer na vsechno.

A obvykle ke kompilatorum zadne GUI nikdy neni, snad krome assembleru pro ZX Spectrum si nejak nemuzu vzpomenout na kompilator s GUI. (neplest s IDE ktere ma do sebe integrovany command line kompilator, takovych je vetsina vcetne MS Visual Studia, BorlandC, atd... ale vsechny ty IDE pouzivaji command line kompilatory)

Jinak na nejake pokusy s C++ muzete zkusit i Ultimate++ ( http://www.ultimatepp.org/ ) ... ale jestli vam vyhovuje NetBeans, tak bych se snazil nejdriv to zprovoznit tam. Az pak ze zajimavosti otestovat jine IDE.
Už jsem to zprovoznil pomocí balíku build-essential přímo v NetBeans, takže radost největší. Děkuji všem.

XomboX

• Aktivní člen
  • *
C++ [Vyřešeno]
« Odpověď #8 kdy: 03 Dubna 2007, 12:49:05 »
A jdou ti v Netbeans psat cisla od jednicky do devitky na alfabeticke klavesnici? Mne to, stejne jako v matlabu, nejde :-( Musim jit do nastaveni klavesnice a jako vychozi dat americkou.

Jeste jeden dotazek: jede ti Netbeans i pod berylem? Mne ne.
Asus A6JC-Q003, Ubuntu
Jabber: xombox@jabbim.cz
Ubuntu User number is #12210  Monday, applications choke Tuesday, Wednesday, RAID set's broke Thursday, let out the magic smoke but on Friday, I patch bugs Monday, my xorg conf is toast Tuesday, Wednesday, CPU roasts Thursday, it won't even POST but on Friday, I patch bugs

MarrLiss

• Stálý člen
  • **
C++ [Vyřešeno]
« Odpověď #9 kdy: 03 Dubna 2007, 13:01:30 »
Citace: XomboX
A jdou ti v Netbeans psat cisla od jednicky do devitky na alfabeticke klavesnici? Mne to, stejne jako v matlabu, nejde :-( Musim jit do nastaveni klavesnice a jako vychozi dat americkou.
Nainstaluj java 6.
Citace
Chyba v jave, existuje nekolik zpusobu, jak to eliminovat, ale zadny neni dokonaly (jsou na wiki berylu). Mam pocit, ze posledni update javy by to mel opravit.
Prestigio Nobile 1590: P-M 740, 1 GB RAM, NV 6600
Ubuntu FF

Ji31

• Aktivní člen
  • *
C++ [Vyřešeno]
« Odpověď #10 kdy: 03 Dubna 2007, 16:19:42 »
JEdou mi všechny, ale nejedou mi čísla 2-6 nahoře :-D Ale ani jsem si toho nevšiml, protože používám ty na numerické klávesnici, takže to ani řešit nebudu.

To netuším, beryl opravdu nepoužívám, nelíbí se mi.

Citace: MarrLiss
Nainstaluj java 6.
A to udělám jak? Jak vůbec zjistím, jakou mám verzi? A jak pak hodím novější?

Díky

XomboX

• Aktivní člen
  • *
C++ [Vyřešeno]
« Odpověď #11 kdy: 03 Dubna 2007, 17:29:41 »
Citace: MarrLiss
Nainstaluj java 6.
Citace
Chyba v jave, existuje nekolik zpusobu, jak to eliminovat, ale zadny neni dokonaly (jsou na wiki berylu). Mam pocit, ze posledni update javy by to mel opravit.
Jenze kdyz nainstaluju javu 6 a odinstaluju javu 5, tak se mi netbeans nespusti a kdyz ho chci znova nainstalovat, tak to pise, ze nemuze najit JDK. Asi neni delanej pro java6 :-(
Asus A6JC-Q003, Ubuntu
Ubuntu User number is #12210  Monday, applications choke Tuesday, Wednesday, RAID set's broke Thursday, let out the magic smoke but on Friday, I patch bugs Monday, my xorg conf is toast Tuesday, Wednesday, CPU roasts Thursday, it won't even POST but on Friday, I patch bugs

MarrLiss

• Stálý člen
  • **
C++ [Vyřešeno]
« Odpověď #12 kdy: 03 Dubna 2007, 17:42:35 »
Imho blbost, java je zpetne kompatibilni ... nekdy az moc. Co to hlasi? Jak jsi ty netbeans instaloval?
Prestigio Nobile 1590: P-M 740, 1 GB RAM, NV 6600
Ubuntu FF

XomboX

• Aktivní člen
  • *
C++ [Vyřešeno]
« Odpověď #13 kdy: 03 Dubna 2007, 17:45:37 »
z oficialnich stranek jsem stahnul netbeans-5_5-linux.bin, spustil z konsole a napise to, ze nemuze najit Javu.
Asus A6JC-Q003, Ubuntu

drat

• Aktivní člen
  • *
C++ [Vyřešeno]
« Odpověď #14 kdy: 03 Dubna 2007, 17:56:21 »
No protoze ty mas urco runtime JRE ale NetBeans potrebuje i JDK. Takze to je trochu jina java. Ne jen run-time prostredi ale podporu pro tvorbu Java aplikaci. Nainstalujte si ji klidne od sunu

XomboX

• Aktivní člen
  • *
C++ [Vyřešeno]
« Odpověď #15 kdy: 03 Dubna 2007, 18:14:59 »
VYRESENO:

Aby to naslo tu JAVU (mam verzi 6 z backports):
Kód: [Vybrat]
sudo update-alternatives --config javaa nastavit: /usr/lib/jvm/java-6-sun/jre/bin/java

Aby to fungovalo v berylu:
sudo nano /etc/environmenta pridat:
AWT_TOOLKIT="MToolkit"Restartovat a uz vse jede jak ma. Netbeans je s tou 6 javou ohodne hezci, doporucuju  ;)

Jedine co mi jeste porad NEFUNGUJE jsou ta cisla na alfabetcike klavesnici. Nevite nekdo co s tim??

Diky za help!
Asus A6JC-Q003, Ubuntu

spoison

• Návštěvník
C++ [Vyřešeno]
« Odpověď #16 kdy: 16 Května 2007, 21:30:24 »
Nevíte náhodou kde je NetBeans IDE directory snažím se totiž doinstalovat ty další moduly a nemůžu přijít na to v jaké složce to je uložené.

Vojtěch Trefný

• Don Quijote
C++ [Vyřešeno]
« Odpověď #17 kdy: 16 Května 2007, 21:45:18 »
Složka (skrytá) .netbeans v /home/user?

existpierre

• Host
Re: C++ [Vyřešeno]
« Odpověď #18 kdy: 26 Listopadu 2007, 03:44:57 »
VYRESENO:

Aby to naslo tu JAVU (mam verzi 6 z backports):
sudo update-alternatives --config javaa nastavit: /usr/lib/jvm/java-6-sun/jre/bin/java

Aby to fungovalo v berylu:
sudo nano /etc/environmenta pridat:
AWT_TOOLKIT="MToolkit"Restartovat a uz vse jede jak ma. Netbeans je s tou 6 javou ohodne hezci, doporucuju  ;)

Jedine co mi jeste porad NEFUNGUJE jsou ta cisla na alfabetcike klavesnici. Nevite nekdo co s tim??

Diky za help!

java z backports je nieco ine ako z repozitarov ? uz peknu chvilku mi zabrali pokusy zpojazdnit JAVA 6 v netbeans...siel som najprv podla tvojho navodu, nic, potom podla wiki, ...nic. stale to fici na starej JAVAe.

Provoz zaštiťuje spolek OpenAlt.